Het belang van Hooi voor Herbivoren

Het belang van Hooi voor Herbivoren

Zoals hun naam al aangeeft, eten herbivoren alleen vegetatie. Voor ons is een dieet van vezelig plantaardig materiaal lastig om te verteren, maar herbivoren hebben een zeer gespecialiseerd spijsverteringsstelsel. Deze is echter ook kwetsbaar, wat betekent dat onze kleine herbivoren een vezelrijke voeding nodig hebben om ze in topconditie te houden.

Het belang van vezels

Een vezelrijke voeding is belangrijk voor kleine herbivoren, zowel voor hun tanden als hun spijsvertering. Laten we deze twee eens wat gedetailleerder bekijken:

1. Vezels voor een optimale spijsvertering

Een gezond spijsverteringsstelsel voor herbivoren heeft veel vezels nodig om efficiënt te werken. Zonder voldoende vezels zullen de gevoelige darmen langzamer gaan werken en zelfs helemaal stoppen met bewegen – dit staat bekend als darmstasis en is een medisch noodgeval.

TipMinder of geen ontlasting in het hok van uw konijnen? Bel onmiddellijk uw dierenarts!

Lange onverteerbare vezels stimuleren de darmen en zorgen ervoor dat het voedsel er doorheen blijft stromen. Korter verteerbare vezels verplaatsen zich naar een groot orgaan, de blindedarm (caecum) genaamd, waar bacteriën helpen bij het afbreken van houtachtige stengels en vezelige vegetatie. De blindedarm breekt deze vezels uitstekend af, maar is niet zo goed in het opnemen van voedingsstoffen, dus hebben kleine herbivoren een oplossing ontwikkeld om maximaal voedingsvoordeel uit hun voeding te halen.

U heeft misschien wel eens gehoord van caecotrofen. Dit is de voedingsrijke poep die wordt geproduceerd uit de materie in de blindedarm. En wat is een betere oplossing dan deze lekkere hapjes op te eten? Een tweede reis door het spijsverteringsstelsel betekent immers nog een kans om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Misschien niet ons idee van een lekkere hap, maar deze diertjes eten caecotrofen rechtstreeks vanuit hun poepgat. 

Zo’n zeer gespecialiseerd spijsverteringsstelsel heeft wat zorg en aandacht nodig om het goed te laten functioneren en de oplossing is een vezelrijke voeding die zo goed mogelijk hun natuurlijke dieet nabootst.

caecotrophs rabbit poo

2. Vezels voor een gezonde tanden
Om voldoende voedingsstoffen uit hun plantaardige voeding te halen, moeten wilde herbivoren een groot deel van de dag eten. Kauwen op vezelige vegetatie slijt de tanden, dus om deze voortdurende slijtage te compenseren, hebben de tanden van kleine herbivoren een open wortel, wat betekent dat ze continu groeien.

Leuk weetje: konijnentanden groeien 2mm per week!

Wat betekent dit voor de gezondheid van het gebit van onze kleine huisdieren? Simpel gezegd, als ze een voeding krijgen die vezelarm is, zal er onvoldoende vezelmateriaal zijn om hun tanden te laten afslijten en dit zal resulteren in overgroeide tanden. Als tanden te lang zijn, zal het moeilijk worden om voedsel effectief te kauwen. Ongelijkmatige slijtage kan ook scherpe punten op de wangtanden veroorzaken, met pijnlijke zweren op de tong en tandvlees als resultaat.

Het voeren van een vezelrijke voeding van goede kwaliteit verkleint het risico dat een konijn of andere kleine herbivoor gebitsaandoeningen ontwikkelt.

Rabbit Teeth

Top 5 symptomen van een gebitsaandoening

Voorkomen is beter dan genezen, maar hieronder de symptomen als uw huisdier gebitsproblemen heeft:

  • Natte kin als gevolg van kwijlen
  • Weinig trek
  • Gewichtsverlies
  • Slechte vachtconditie door gebrek aan verzorging
  • Vies kontje


Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw huisdier, bel dan uw dierenarts voor advies!

De sleutel tot gezonde herbivoren: vezels, vezels, vezels….

Konijnen en andere kleine herbivoren kunnen behoorlijk kieskeurig zijn over hun voeding, dus het is superbelangrijk om ze een smakelijke bron van vezels te geven. De meeste van deze vezels moeten afkomstig zijn van hooi of gras en ze zouden elke dag een hoeveelheid ter grootte van hun eigen lichaam moeten eten. Hoogwaardig hooi, zoals Science Selective Timothy Hay, biedt optimale voedingsstoffen en is een goede keuze om kieskeurige fijnproevers tevreden te stellen.

Kleine herbivoren dienen ook een kleine portie soort specifiek droogvoer te krijgen. Om de gezondheid van het gebit en de spijsvertering te ondersteunen en het natuurlijke dieet te weerspiegelen, moet dit ook vezelrijk zijn.

Tips om de vezelinname te verhogen

Kies voor kleine herbivoren altijd een voeding met veel vezels en vergeet niet het ruwe vezelgehalte op de verpakking te controleren. Dit gehalte is de wettelijke meting van vezels en de juiste indicator van het vezelgehalte in het voer van uw huisdier.

Geef daarnaast altijd onbeperkt heerlijk hooi van hoge kwaliteit. Het stimuleren van het eten van hooi is ook gelijk een geweldige kans om hun omgeving wat te verrijken en uw huisdieren bezig te houden. Probeer het volgende eens:

  • Hooi in netjes of rekjes stoppen, zodat ze moeten foerageren
  • Kruidenblaadjes verstoppen in het hooi
  • Een paar gezonde snacks, zoals Selective Naturals Orchard Loops, verstoppen in het hooi voor een lekkere verrassing
  • Hooi in een kartonnen koker stoppen om foerageren te stimuleren

Meer weten over het gezond houden van uw konijnen of andere kleine huisdieren? Neem dan vandaag nog contact met ons op! We geven u graag advies over de beste voeding voor en de beste verzorging van uw kleine huisvrienden!

konijnen en hooi

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »