Hernia door een Drinkfles bij knaagdieren en konijnen?

Hernia door een Drinkfles bij knaagdieren en konijnen?

Helaas is er de laatste tijd de misvatting ontstaan dat knaagdieren een hernia zouden krijgen van het gebruik van een drinkfles. Sommige mensen zijn hier zo bang voor geworden dat ze hun knaagdier geen drinkfles meer aan durven te bieden. Wij vinden dit jammer, omdat een drinkfles best wel wat voordelen kan bieden boven een drinkbakje. In een drinkfles blijft het water schoon, de dieren kunnen de fles niet omgooien en er kan heel nauwkeurig gemonitord worden hoeveel het dier drinkt. Uiteraard heeft het gebruik van een drinkbakje ook een voordeel, namelijk dat de dieren makkelijker toegang hebben tot het drinkwater.

Wat is een hernia?

Een hernia is een beschadiging in een rugwervel of nekwervel. De wervelkolom is opgebouwd uit wervels met daartussen een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is opgebouwd uit een stevige buitenring en een geleiachtige kern. De tussenwervelschijf fungeert als stootkussen. Als er een scheurtje ontstaat in de buitenring van de tussenwervelschijf kan de geleiachtige kern naar buiten lekken. Door de uitstulping van de geleiachtige kern komen zenuwen in de knel. Dit wordt een hernia genoemd. De hernia kan voorkomen in de hals, het midden van de rug of in de lage rug.

 

hernia knaagdier konijn drinkfles

 

Hoe ontstaat een hernia?

Meestal is een hernia een gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Dit is dus erfelijk bepaald. Soms kan een hernia ontstaan door langdurige of zware belasting van de rug in een verkeerde houding. Een hernia kan ook ontstaan door een trauma. Vaak speelt ook slijtage en een slechte bespiering een grote rol bij het ontstaan van een hernia.

Komt een hernia vaak voor?

Bij konijnen komt een hernia wel eens voor. Dit is meestal het gevolg van verkeerd hanteren, waarbij het konijn van te grote hoogte naar beneden valt. Vaak zijn dit konijnen die veel te klein gehuisvest worden. Doordat de konijnen te klein gehuisvest worden krijgen ze niet de beweging die ze nodig hebben om voldoende spieren op te bouwen. De combinatie van een slechte bespiering en het trauma van het vallen of een rare beweging maken bij het hanteren kan een hernia veroorzaken.

Juist gebruik van de drinkfles

Bij het ophangen van een drinkfles moet goed gekeken worden naar de hoogte. Het dier moet zittend of staand comfortabel kunnen drinken. Als de drinkfles te laag hangt moet het dier zich in gekke bochten wringen of zijn kop scheef houden om te kunnen drinken. Observeer het dier tijdens het drinken om zo te bepalen of de drinkfles op de juiste hoogte hangt. De drinkfles kan beter iets te hoog dan iets te laag hangen. Het kan geen kwaad als het dier zich iets moet uitstrekken om bij de drinkfles te kunnen. Het rekken is juist goed voor de spieren van het dier. Neem als voorbeeld kruidenoogst die voor kleine knaagdieren in de bodembedekking gestoken wordt. De dieren moeten moeite doen om hierbij te komen. Soms moeten ze zich helemaal uitstrekken om erbij te kunnen. Dit kan absoluut geen kwaad en is juist goed voor de spieren! Drinkwater moet echter wel makkelijk beschikbaar zijn. We gaan de drinkfles dus natuurlijk nooit expres te hoog ophangen.

Zoals op de foto’s te zien is kunnen dit konijn en deze hamster in een natuurlijke houding uit de fles drinken. Drinken in deze houding kan nooit en te nimmer de oorzaak zijn van een hernia.

hernia drinkflesBron: Konijnenadviesbureau Gelderland

Waar komt deze angst dan vandaan?

Wij vermoeden dat het iets te maken heeft met te kleine loopradjes. Voor knaagdieren die een looprad tot hun beschikking hebben is het formaat van dit looprad erg belangrijk. Een dier dat in een te klein looprad rent, loopt met een holle rug. Deze houding is onnatuurlijk en oncomfortabel en kan op langere termijn schadelijk zijn. Er is echter wel een aanzienlijk verschil tussen rennen en drinken in een verkeerde houding. Rennen is voor het dier erg inspannend. Wanneer het dier deze inspannende handeling langdurig in een verkeerde houding uitvoert kan dit schadelijk zijn voor de rug van het dier. Drinken is echter een veel minder inspannende handeling. Bovendien zal het dier deze handeling minder langdurig uitvoeren. Daarnaast hoeft het dier indien de fles op de juiste hoogte hangt ook helemaal geen onnatuurlijke houding aan te nemen. Wat ons betreft is de angst voor een hernia als gevolg van gebruik van een drinkfles dus compleet ongegrond. De keuze voor het gebruik van een flesje of een bakje moet iedereen voor zichtzelf maken. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar de angst voor een hernia hoeft hierin absoluut niet mee te spelen! Om een goede afweging te maken hebben wij voor jullie de voor- en nadelen nog eens op een rijtje gezet.

Voordelen waterbakje:

Makkelijkste toegang tot drinkwater
Makkelijker te plaatsen in een glazen terrarium

Nadelen waterbakje:

x Water raakt snel vervuild
x Waterbakje kan omgegooid worden waardoor het dier zonder drinkwater zit

Voordelen drinkfles:

Wateropname goed te monitoren
Water blijft schoon
Kan niet omgegooid worden

Nadelen drinkfles:

x Dier moet iets moeite doen om water te krijgen
x Er moet regelmatig gecontroleerd worden of de fles goed water geeft (door tegen het bolletje aan te tikken)


konijnen webshop met konijnenvoer, konijnen speelgoed en konijnen snacks

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »