Eat Your Vegetables Day

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in konijn, Voeding
  • 2
Eat Your Vegetables Day

Het is vandaag "Eat Your Vegetables Day" en dat is een mooie dag om even stil te staan bij het voeren van groentes aan knaagdieren. Groente is ontzettend gezond voor konijnen. Echter is het voeren van groente aan je konijn nog niet zo simpel als het misschien lijkt.

Konijnen hebben een erg gevoelig darmstelsel. Je konijn moet heel erg rustig wennen aan groente. Ook zijn lang niet alle groentes geschikt om te voeren. Er zijn veel groentesoorten die giftig zijn voor konijnen. Ook zijn er een aantal groentes die niet giftig zijn, maar waarbij wel voorzichtigheid noodzakelijk is. Zo kunnen konijnen bijvoorbeeld van koolsoorten snel last krijgen van gas in de buik.

Waarom zouden we onze konijnen dan toch groentes voeren?

Het ideale gezonde dieet van een konijn bestaat uit 80% hooi, 10-15% groente en kruiden en 5% brokjes. Een konijn zou volgens dit ideale dieet dus meer groente als brokjes moeten eten! Groentes zijn voor konijnen ontzettend gezond, maar ook is het voor de dieren een leuke bezigheid om lekker op de groentes te knabbelen.

Hoe gaan we dan beginnen met het voeren van groentes?

konijn wortelKonijnen zijn erg gevoelig voor voerveranderingen. Is je konijn dus niet gewend om groente te eten? Bouw dit dan heel erg rustig op. Let op: je moet iedere groentesoort die je konijn niet kent opbouwen. Ook als een konijn in het verleden wel groentes heeft gegeten, maar dit lang geleden is, moet het opnieuw opgebouwd worden. Begin met een heel klein stukje van 1 soort groente (ongeveer zo groot als een postzegel). Houd heel goed de keutels van je konijn in de gaten. De keutels mogen absoluut niet zachter worden. Gebeurt dit toch, dan heb je teveel gegeven. Blijven de keutels er goed uit zien, dan kun je de volgende dag de hoeveelheid verdubbelen. Is je konijn aan deze groentesoort gewend, dan kun je de volgende soort introduceren. Belangrijk is om altijd de keutels van je konijn in de gaten te blijven houden.

Het meest ideale is om je konijn aan zo veel mogelijk verschillende groentesoorten te laten wennen. Je kunt dan een beetje gaan afwisselen. Veel groentesoorten zijn ontzettend gezond, maar te veel van hetzelfde is niet zo heel goed. Je zou bijvoorbeeld voor de ene week 3 groentesoorten kunnen kiezen die de konijnen iedere dag van die week krijgen. Voor de week daarna kies je dan weer 3 andere groentesoorten. Zo krijgen de konijnen zoveel mogelijk verschillende groentes binnen en kunnen ze optimaal profiteren van alle gezonde vitamines.

Welke groentes wel en welke niet?

Heel belangrijk is om uit te zoeken welke groentes geschikt zijn voor konijnen, en welke groentes giftig zijn. Ook moeten we dus altijd goed de keutels in de gaten houden, vooral wanneer de konijnen nog moeten wennen aan een bepaalde groentesoort. Het voeren van groente aan konijnen is dus wel iets wat tijd en aandacht kost. Een konijn kan ook prima leven op een dieet van hooi en een goede brok. Echter is het voor zowel de gezondheid en het welzijn van de konijnen een grote verrijking om ook groente te voeren.

konijnen groenten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »