Cavia Zindelijk Maken

Cavia Zindelijk Maken

Wist je dat een Cavia gemiddeld 175 keer per dag poept? Dat is best veel en dan nog te bedenken dat het sociale dieren zijn die minimaal per twee gehouden moeten worden, dat zijn op een dag behoorlijk wat poepies! Wij hebben een gouden tip die kan helpen bij het zindelijk maken van je Cavia!

Het is belangrijk om te weten dat het heel goed is als een cavia veel poept op een dag. Daaraan kun je zien dat het goed gaat met de darmen en dat de cavia voldoende eet. De kwaliteit van de poepies is ook belangrijk, maar daarover gaan we in een andere blog dieper op in. In deze blog willen we je een super tip geven om je cavia zindelijk te maken. Hoe fijn zou dat zijn om zoveel mogelijk poepies te kunnen bundelen op één plek?!

cavia spijsvertering en voedingDe darmen van de cavia's zijn anders

De darmen van cavia's zijn anders dan die van ons. Onze darmen werken gewoon door, ook al eten we op dat moment niet. De darmen van een cavia werken alleen als er voeding doorheen komt, dat wil zeggen de voeding wordt door de nieuwe voedingsbrij verder geduwd. Dit is ook het geval bij konijnen, daarom is het ook zo belangrijk dat cavia's voldoende hooi en plantaardige vezels eten.

Poepen de hele dag door

Een logisch gevold van deze darmwerking is dat de dieren de hele dag door kleine porties eten en dus ook poepen. Als we naar het verblijf kijken zien we overal poepies liggen, zelfs als er een prachtig toilet in de hoek staat. Wat is dat toch met die cavia's?

De poepplek beïnvloeden

Anders dan konijnen zijn cavia's van nature niet zindelijk, maar we kunnen ze wel een beetje bijsturen. Als je begrijpt hoe de darmen van de cavia werken en de reden waarom de dieren zoveel poepen dan begrijp je ook dat het niet te stoppen is, maar wel bij te sturen!

Het grootste probleem zit 'm in de verspreiding van de voerplekken. Voerbakje staat links, hooiruif rechts, toilet weer ergens anders en de lievelings--hangplek weer ergens anders. Alleen al door het lopen van de voerbak naar de ruif geeft veel poepies onderweg.

De kunst zit 'm in het plaatsen van een toilet direct op de plekken waar de dieren veel tijd doorbrengen zoals bij een hooiruif. Een ideale hooiruif hiervoor is er eentje die je aan de zijkant van het verblijf op kunt hangen. Plaats direct onder deze hooiruif een rechthoekig toilet (poepbak) en veel poepies worden rechtstreeks opgevangen.

Een cavia brengt een groot deel van zijn dag door bij de hooiruif, dat betekend veel opgevangen poepies!

Heel veel succes bij het zindelijk maken van je cavia's! Als extra tip, deze producten die je kunnen helpen bij het zindelijk maken.

Het Hoektoilet voor Cavia's

Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren rechthoekige toiletten. Het toilet hier links heeft bijvoorbeeld een iets hogere rand. Om het zo prettig voor je cavia's te maken is het zaak om deze toilet iets in de bodembedekking te graven, dat bespaart ook nog eens bodembedekking doordat deze niet inefficiënt onder de toilet ligt.

Er zijn ook rechthoekige toiletten met instap. Wij raden hoektoiletten af voor deze methode. Een plasmat zou ook een mogelijkheid kunnen zijn!

Bekijk hier alle cavia toiletten en kies de beste voor jouw cavia's!

De Cavia Toiletvulling

Natuurlijk moet er ook een vulling in de toilet die enerzijds prettig aanvoelt en anderzijds goed absorbeert. Cavia's zullen hun plasjes ook meteen op die plek gaan doen dus een goede absorptie is wel zo prettig. Een van de best mogelijk absorberende bodembedekkers is Back 2 Nature. Maar er zijn zeer veel verschillende bodembedekkers die je zou  kunnen gebruiken. Je kunt ook je huidige bodembedekking gebruiken.

Als je nog inspiratie nodig hebt voor een toilet vulling neem dan hier een kijkje!

De Cavia Hooiruif

Praktische metalen Hooiruif van Trixie. Deze hooiruif kan in de kooi gehangen worden en is gemaakt van knaagvast metaal.

Deze hooiruif kan ideaal gebruikt worden om op te hangen. Vlak onder de plek waar de cavia's hun hooi gaan eten plaats je de toilet.

Deze hooiruiven zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, materialen en vormen. Voor dit concept is echter belangrijk dat je ze kunt ophangen en er makkelijk een toilet onder kunt plaatsen.

Bekijk hier in alle rust alle cavia hooiruiven

hooi voor cavia'sHet hooi

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het hooi! Niet alleen goed voor de gezondheid en de tanden, maar een belangrijke factor binnen het concept om je cavia zindelijk te maken. Om de poepies te kunnen verzamelen moet je de cavia er eerst toe bewegen om naar de afgesproken plek te komen en dat doe je natuurlijk door het aller lekkerste hooi aan te bieden!

Bekijk hier het gehele hooi assortiment en kies de favoriet van jouw cavia's!

cavia

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »