De Kleurmuis

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in muis
  • 0
De Kleurmuis

De tamme kleurmuis is afkomstig van de huismuis (Mus musculus). Muizen komen oorspronkelijk uit Azië, maar ze zijn dankzij de mens de hele wereld over gereisd en in alle uithoeken terecht gekomen. De band tussen mens en muis gaat al heel ver terug, want al voor de jaartelling werden deze slimme diertjes als huisdier gehouden.

Muizen zijn actieve en nieuwsgierige dieren die vrij snel tam worden en aan hun verzorger wennen. Het zijn sociale dieren die samen gehouden moeten worden. Dankzij de lange staart zijn het ook nog eens goede klimmers en kunnen ze hun balans goed bewaren. Dit helpt ze ook om goed over de hand te kunnen lopen en doordat ze diepte zien, blijven ze ook op de hand zitten.

Kop-romplengte: 6,5 tot 9,5 cm
Lichaamsgewicht: 20 tot 40 g
Levensverwachting: 2 tot 3 jaar

In West-Europa (Mus musculus domesticus) is de muis het hele jaar in gebouwen te vinden. Maar in Oost-Europa (Mus musculus musculus) ook in velden.

Muizen leven in kleine groepen

Een groep van meerdere vrouwtjes kan doorgaans probleemloos worden gehouden
Houd 1 gecastreerd mannetje met 1 of 3 - 4 vrouwtjes ongecastreerde mannetjes mogen niet samen worden gehouden (vechten voor de hiërarchie)

muizen webshop voor muizenvoer, snacks, speelgoed en bodembedekking voor muizen

Hoe maak je een Muis tam?

Lees je altijd goed in voordat je besluit Muizen te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Dit kan vooral leuk zijn voor kinderen. Muizen zijn heel vriendelijk en nieuwsgierig. In het begin kunnen ze wel schuw en snel zijn. Als de muis eenmaal op de hand zit kan deze goed balanceren dankzij de lange staart, de dieren lopen behendig van de ene naar de andere hand of tussen de vingers door. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijker te hanteren zijn in de handen dan bijvoorbeeld Gerbils of Hamsters.

inrichting van de muizenkooi met looprad voor de tamme kleurmuisNieuwe bewoners moeten met name de eerste tijd rustig benaderd worden. De dieren moeten eerst vertrouwd raken met hun eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durven af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfals tussen die meteen op je aflopen en sociaal zijn, maar de meeste Muizen zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef de dieren de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen ze te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Tip! Muizen zijn dol op gierst!

Hoe moet een Muis gehouden worden?

Kleurmuizen zijn sociale dieren die samen gehouden moeten worden. In het wild leven ze in kolonies met vaak één dominant mannetje. De beste combinatie is een groepje vrouwtjes, mannetjes gaan snel ruzie met elkaar maken om de rangorde. Het is wel belangrijk dat de dieren op jonge leeftijd gekoppeld worden. Nieuwkomers worden op oudere leeftijd niet eenvoudig geaccepteerd. 

Muizen hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 75 x 40 x 40 cm (LICG) voor twee dieren. Voor elk extra dier moet 20% extra grondoppervlak gerekend worden. Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid hun natuurlijke gedrag te vertonen. In het wild zijn muizen heel actief, dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen, ze willen zich niet vervelen. De Muis heeft een uitgebreid verblijf nodig met veel speel en klimmogelijkheden. Dankzij de lange staart kunnen Muizen hun balans heel goed bewaren waardoor het geweldige klimmers zijn. 

hamsterscaping infoHamsterscaping is ook erg leuk voor Kleurmuizen!

Bij ons thuis vertaald zich een goed muizenverblijf in een ruim verblijf met heel veel uitdaging en voldoende schuilplekjes. Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Geef de Muizen geen zandbak. Zand is te stoffig voor de gevoelige luchtwegen van muizen.

Kleurmuizen kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Een optimale luchtvochtigheid voor Muizen ligt gemiddeld rond de 55%. Een temperatuur tussen de 20 - 24°C wordt aangeraden en een luchtvochtigheid onder tussen de 40- - 60%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Welk huisje is geschikt voor een Muis?

Kleurmuizen hebben geluk! want heel veel huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben ook een goed formaat voor Muizen. Muizen zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen waar ze in weg kunnen schieten, voelen ze zich al een stuk veiliger. Muizen slapen graag samen, daarom moet minimaal één huis in het verblijf groot genoeg zijn om de hele groep onderdak te kunnen bieden. Daarnaast is één extra slaaphuisje of verstopplekje per Muis ideaal. De dieren vinden het prettig om samen te slapen, maar ze moeten eigenlijk ook een plekje hebben waar ze zich even terug kunnen trekken.

Ook grashuisjes zijn zeer natuurlijk voor Muisjes en vinden de dieren erg leuk omdat het een natuurlijk verstopplekje nabootst. 

De urine van Muizen ruikt sterker, net als die van Ratten. De dieren markeren hun territorium door overal een druppeltje urine op achter te laten. Dat betekend dat onderdelen van het muizenverblijf snel kunnen gaan ruiken. Wij raden daarom aan om een "Urine Spray" te gebruiken voor onderdelen waar de urine in kan trekken. 

Voor houten toebehoren kan het helpen om deze te lakken met blanke lak. Hiervoor mag niet zomaar lak uit de bouwmarkt gebruikt worden in verband met giftige stoffen. Een speciale lak voor dieren kan hier het beste voor gebruikt worden.

Bodembedekking voor de Muizen

bodembedekking voor de muis en kleurmuizen

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Muizen graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & HennepvezelKatoen & Houtvezel of een mix van HoutvezelHennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedding om in te graven ligt rond de 20 cm. 

Muizen hebben net als Ratten gevoelige luchtwegen, de bodembedekking mag dus niet stoffig zijn. 

Lees hier verder over de Kleurmuis >

hamsterscaping voor Russische Dwerghamsters

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »