Zo hang je een drinkfles op voor je hamster

Zo hang je een drinkfles op voor je hamster

Hoe hoog moet eigenlijk de Hamster drinkfles hangen? Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is kan de drinkfles voor Hamsters op twee manieren worden opgehangen.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is kan de drinkfles voor Hamsters op twee manieren worden opgehangen. De ene manier dwingt de Hamster als het ware om op de achterpootjes te gaan staan en de andere manier geeft het dier de mogelijkheid om te drinken op vier pootjes. Wat is beter? Mag je de drinkfles ook ergens tussenin ophangen? Wij geven antwoord op al je drinkflesvragen!

drinkfles hamster ophangenHoe drinken Dwerghamsters en Hamsters in het wild?

Hamsters halen een groot deel van hun vocht uit hun voeding. in zaden, plantendelen en insecten zit natuurlijk al een deel vocht. Dat kan bij ons thuis ook. In voeding zit immers altijd een beetje vocht, compleet droog bestaat niet, anders zou het stof zijn. Geef je, je hamster bijvoorbeeld ook nog groenvoer dan haalt hij een groter deel van het benodigde vocht uit het groenvoer. Je kunt dan merken dat je hamster minder drinkt. Dat komt omdat hij voldoende voeding uit zijn groenvoer haalt. Ook levende insecten zoals meelwormen bevatten veel vocht. Toch blijft het belangrijk om altijd een waterbron aan te bieden in de vorm van een drinkfles of een waterbakje.

Een andere manier waarop Dwerghamsters en Hamsters drinken is door de dauwdruppels van planten af te likken of op te vangen met hun pootjes. Hiervoor moeten de hamsters recht overeind staan en dat doen ze goed! Een hamster anders dan een Cavia, is gemaakt om rechtop te kunnen staan. Zijn hele bouw is hierop afgestemd en dus is het rechtop staan een natuurlijk houding van een hamster. Het drinken uit een drinkfles bootst dus eigenlijk de natuurlijke manier van drinken na van de dieren.

Het drinken uit een waterbakje lijkt een natuurlijke houding, maar in het wild komen hamsters zelden waterplasjes tegen waaruit ze drinken. In de woestijn is het immers erg droog en moet er op andere manieren naar vocht gezocht worden.

Kan een Hamster een nekhernia krijgen door het drinken uit een drinkfles?

Nee, absoluut niet. Er is nog geen enkel geval gedocumenteerd en in de praktijk is dit niet mogelijk. In onze blog "Nekhernia door drinkfles bij knaagdieren & konijnen" leggen we verder uit waarom dit niet mogelijk is.

Hoe hoog moet de drinkfles voor de hamster hangen?

Zoals we eerder al aangestipt hebben, kan de drinkfles op twee manieren worden opgehangen, namelijk iets hoger waardoor de hamster moet gaan staan of iets lager waardoor hij op vier pootjes kan drinken. Beide manieren zijn goed, maar alles ertussenin kan de hamster als vervelend ervaren omdat hij net niet op zijn achterpoten kan gaan staan en ook net niet op vier pootjes, het is het dus net niet. 

We weten dat dit een uitdaging kan zijn in verband met de bodembedekking, daarom kan het handig zijn om de drinkfles op een plek op te hangen met een stabiele ondergrond. Dus een plek waar de hamster stabiel staat, bijvoorbeeld een plateau of in een zanddeel van het verblijf.

Voor drinkflessen die in een houder zitten met bijvoorbeeld rubberen bevestiging of zuignappen adviseren wij altijd de drinkfles hoger op te hangen zodat de hamster moet staan en dus niet bij het rubber of de zuignappen kan komen. 

Andere knaagdieren en konijnen

Voor alle andere knaagdieren en konijnen geldt eigenlijk dat de drinkfles op een dusdanige manier moet worden opgehangen zodat het dier geen vreemde kapriolen hoeft uit te halen om te kunnen drinken en zijn natuurlijke houding kan aanhouden. Voor een degoe geldt dan hetzelfde als voor een hamster en voor de muis, gerbil, rat en het konijn ook, maar een cavia kan niet op zijn achterpoten staan en moet dus altijd een drinkfles op mondhoogte krijgen.

Drinkfles voor Dwerghamsters en hamsters

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »