Konijnen zijn van nature groepsdieren. In het wild leven ze in sociale kolonies en ook als huisdier hebben ze behoefte aan gezelschap. Een konijn alleen voelt zich sneller eenzaam of verveeld, en dat kan leiden tot stress of gedragsproblemen.
De gezondheid en levenskwaliteit van tamme konijnen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Dankzij betere voeding, geschikte huisvesting en meer kennis in de diergeneeskunde leven onze konijnen langer en gelukkiger. Toch duiken er af en toe nieuwe gezondheidsrisico’s op – zoals het gevreesde RHDV2-virus.
Konijnen zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Toch worden ze nog vaak als solitaire huisdieren gehouden. Maar één ding is zeker: een konijn leeft gelukkiger met een soortgenoot aan zijn zijde. Alleen menselijke aandacht is simpelweg niet voldoende. Of je nu net begint met het houden van konijnen of overweegt om een tweede konijn toe te voegen aan je bestaande dier – in deze blog lees je alles over de beste combinaties, het koppelproces en waar je op moet letten.
Een konijn is een fantastisch huisdier: zachtaardig, stil, sociaal en... dol op eten. Maar juist omdat konijnen zulke goede snackers zijn, is overgewicht een veelvoorkomend probleem. Gelukkig is er veel wat je als baasje kunt doen om jouw konijn te helpen op een gezonde manier af te vallen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je herkent of je konijn te zwaar is, hoe je het dieet aanpast, en hoe je meer beweging stimuleert – zonder dat het ten koste gaat van het welzijn van je dier.
Een nieuwe cavia in huis halen is een bijzonder moment. Spannend én leuk! Maar voor je nieuwe huisgenoot (en eventuele bestaande cavia’s) kan het ook stressvol zijn. Een goede introductie is dan ook cruciaal voor een fijne en veilige start. Of je nu een nieuwe cavia toevoegt aan een bestaand groepje, of voor het eerst met twee tegelijk begint – met een zorgvuldige aanpak zorg je voor rust, harmonie en een gezonde groepsdynamiek.