Voortplanting en castratie van een konijn

Voortplanting en castratie van een konijn

De lente is in aantocht! Het seizoen van de jonge konijntjes. Super leuk en schattig natuurlijk! Echter willen wij toch ook de keerzijde hiervan met jullie bespreken. Eigenlijk speelt dit probleem niet alleen in de lente. Konijnen kunnen zich namelijk het hele jaar door voortplanten, ook in de winter dus! Een voedster kan per jaar 3 tot 7 nestjes krijgen. Een nestje bestaat uit 3 tot 12 jongen. In het uiterste geval kan één voedster dus wel 84 jongen per jaar krijgen! Als de jonge voedsters 4 maanden oud zijn, zijn ze al geslachtsrijp en kunnen deze ook al jongen krijgen. Op deze manier komen er natuurlijk veel te veel konijntjes.

Konijnenopvang vol

Helaas zitten de konijnenopvangen al overvol en is het lastig om voor alle konijntjes een fijn thuis te vinden. Daarbij speelt natuurlijk ook het probleem mee dat mensen zich niet goed laten informeren voordat ze een konijn aanschaffen, en vervolgens hun dier afstaan aan een opvang. Of erger nog: vrijlaten in het bos. Een tam konijn zal nooit zelf kunnen overleven in het bos. Het konijn heeft bij ons thuis nooit geleerd hoe het op zoek moet gaan naar voedsel of zichzelf voor roofdieren moet verstoppen. Bovendien hebben tamme konijnen vaak geen schutkleur zoals wilde konijnen dit hebben. Een tam konijn zal dan ook snel ten prooi vallen aan een roofdier.

Erfelijke aandoeningen bij het konijn

Naast het grote overschot van konijnen zijn er ook tal van erfelijke aandoeningen die door onzorgvuldig fokken ontstaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn epilepsie, gebitsproblemen, overmatige dwerggroei en glaucoom. Het fokken van gezonde konijnen is ontzettend moeilijk. Daarom raden wij, hoe leuk en schattig het ook is, toch af om konijnen een nestje te laten krijgen.

Konijnen zijn sociaal

Konijnen zijn sociale dieren en moeten altijd met minimaal twee worden gehouden. Een groepje kan ook, maar hiervoor is wel wat kennis van gedrag nodig. Wanneer er twee konijnen samen worden gehouden is de combinatie voedster en rammelaar de beste. Twee dieren van hetzelfde geslacht zullen vaak met elkaar gaan vechten. De combinatie voedster en rammelaar is dus de beste, maar deze zullen zich natuurlijk wel razendsnel voortplanten. Omdat het niet wenselijk is dat er nog meer konijntjes geboren worden is het absoluut van belang om de rammelaar te castreren! Wordt de ram niet of te laat gecastreerd, dan zal de voedster zeker drachtig zijn. Let er ook altijd goed op dat een ram na castratie nog zo’n 3 weken vruchtbaar is.

Het konijn castreren

Naast het castreren van de ram is het ook verstandig om de voedster te castreren. Nu horen we je denken: een voedster castreren? Dat heet toch steriliseren? We zullen uitleggen hoe dit zit. Een sterilisatie is het onvruchtbaar maken door het onderbreken van de zaadleiders of eileiders. Dit kan dus zowel bij een mannelijk of vrouwelijk dier! Bij een castratie worden de teelballen of eierstokken en baarmoeder verwijderd. Een voedster kan dus gecastreerd worden. Weer wat geleerd!

Maar waarom zouden we dan de voedster castreren als de ram al gecastreerd is? De belangrijkste reden om dit te doen is het voorkomen van baarmoedertumoren. Meer dan de helft van de ongecastreerde voedsters ouder dan twee jaar zal op een gegeven moment baarmoedertumoren ontwikkelen. Als dit gebeurt moet het konijn geopereerd worden, maar de kans bestaat ook dat de tumoren al uitgezaaid zijn. De voedster kan hieraan overlijden. Door het verwijderen van de baarmoeder wordt dit probleem voorkomen.

Dus voor de voedster is er een belangrijke medische reden voor de castratie. Kunnen we dan niet gewoon de voedster castreren en de ram intact laten? Absoluut niet! De intacte ram zal ontzettend last hebben van zijn hormonen. Hij zal continu op de voedster rijden. Dit kan voor zowel de voedster als voor de ram erg frustrerend zijn. Ook kan de ram ongewenst gedrag gaan vertonen. Zo kan een ram die altijd perfect zindelijk was opeens overal gaan sproeien. Dit sproeien doen ze onder invloed van hormonen om hun territorium af te bakenen. Het territoriale gedrag kan zich ook uiten in bijten wanneer wij met onze hand in het verblijf van het konijn komen.

Bij het houden van konijnen komt voor het baasje dus ook de verantwoordelijkheid om zowel de voedster als ram te laten castreren. Veel dierenartsen doen in de maand maart mee aan de maand van de preventie. Hierbij wordt ook extra aandacht besteed aan preventie van voortplanting. Wil je meer informatie over de castratie van een konijn? Stuur een email naar onze dierenartsassistente via dierenartsassistente@drdknaagdierwinkel of neem contact op met een dierenarts in de buurt. 

konijnen webshop met konijnenvoer, konijnen speelgoed en konijnen snacks

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »