Hooi Verrijking voor Knaagdieren & Konijnen

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Cavia, Voeding
  • 1
Hooi Verrijking voor Knaagdieren & Konijnen

Hooi is voor de herbivore knaagdieren en konijnen het belangrijkste onderdeel van het dieet. Daarom vonden wij het wel eens tijd om wat meer te weten te komen over hooi en hoe je moeilijke hooi eters toch aan het hooi krijgt!

Wat is hooi eigenlijk?

Hooi is gedroogd gras. Dat klinkt heel eenvoudig, maar toch zijn er veel verschillende soorten hooi. Ten eerste bestaan er verschillende soorten grassen waar hooi van wordt gemaakt. Daarnaast maakt het verschil of het land waar het hooi van komt al dan niet bemest is. Ook de periode in het jaar van maaien heeft grote invloed op de kwaliteit van het hooi. Hooi van april/mei bijvoorbeeld, wordt de "eerste snede" genoemd. Dit is de eerste keer na de winter dat de boeren hun gras maaien. Dit gras is nog relatief jong en bevat veel voedingsstoffen. Hoe later in het jaar het gras wordt gemaaid, hoe ouder het gras is en hoe minder voedingsstoffen het bevat.

Hooi voor herbivore knaagdieren

Herbivore knaagdieren moeten onbeperkt beschikking hebben over hooi. Ze hebben de ruwe vezels uit hooi nodig voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast is hooi noodzakelijk voor het slijten van de kiezen. Er wordt vaak gedacht dat knaaghout voldoende is voor het gebit. Echter slijten hiermee alleen de voorste snijtanden. De kiezen slijten pas bij het ‘malen’ van het hooi. Ontzettend belangrijk dus om jouw konijn, cavia, chinchilla of degoe onbeperkt hooi aan te bieden!

Hooi verrijking

Nu weten we dus dat het ontzettend belangrijk is dat herbivore knaagdieren voldoende hooi eten. Maar wat nou als jouw konijn/cavia/chinchilla/degoe het hooi dat je aanbiedt niet opeet? Sommige dieren zijn lastige hooi eters. Door te werken met hooi verrijking kunnen we een slechte hooi eter toch meer hooi laten eten! Ook is het van belang om niet teveel brok te voeren. Op het moment dat een dier onbeperkt toegang krijgt tot brok, dan zal het dier zichzelf vol gaan eten met brokken, omdat hij dit lekkerder vindt dan hooi. Het hooi zal dan blijven liggen met alle gevolgen voor de gezondheid. Geef daarom niet meer brok dan wat de fabrikant adviseert.

Er moet onbeperkt direct toegankelijk hooi aanwezig zijn. Dit houdt in dat het dier zonder moeite bij het hooi kan. Naast deze toegankelijke onbeperkt aanwezige hooiplek, kunnen we hooi op talloze andere manier aanbieden. Hierbij mogen we het wat moeilijker maken voor de dieren om bij het hooi te kunnen komen. We maken er een soort ‘spelletje’ van. Je kunt bijvoorbeeld hooi in een leeg wc rolletje proppen. Het dier kan hiermee spelen en tegelijk lekker knabbelen. Ook kun je gebruik maken van verschillende soorten hooiruiven op verschillende plekken. Een ander voorbeeld is een klein juten zakje met gaatjes erin gevuld met hooi. Het dier moet moeite doen om het hooi uit het zakje te trekken. Ook een hooibaaltje of een grasblok is een leuke verrijking.

Waarom zou het dier moeite doen voor iets wat hij toch niet lekker vindt? Het is verbazingwekkend hoe sommige dieren opeens wel hooi eten op het moment dat ze er iets voor moeten doen. Wij denken dat dit komt omdat het natuurlijke fourageren wordt aangewakkerd.

Naast het aanbieden van hooi op een andere manier kunnen we ook het hooi aantrekkelijker maken door iets met de geur en smaak te doen. Je kunt het hooi qua geur en smaak verrijken door kruiden toe te voegen aan het hooi. Er bestaan verschillende varianten kruidenhooi waarbij de kruiden al toegevoegd zijn, maar je kunt dit ook eenvoudig zelf doen. Naast kruiden kun je ook esparcette of luzerne toevoegen aan het standaard hooi.

cavia hooi

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »