De Knaagdier Kruidenier voor de hoogste kwaliteit kruiden

  • Geplaatst op
  • Door Knaagdier Kruidenier
  • Geplaatst in Voeding
  • 0
De Knaagdier Kruidenier voor de hoogste kwaliteit kruiden

In deze blog vertellen we iets meer over de kruiden van de Knaagdier Kruidenier. Het oude wijze konijn weet precies welke kruiden uw knaagdier of konijn nodig heeft. Kruidenkunde is een oude leer over de geneeskrachtige werking van planten. Dieren gebruiken deze wijsheid instinctief in het wild. Ze weten vaak precies welke kruiden ze moeten eten om bepaalde kwaaltjes te verhelpen en gezond te blijven.

knaagdier kruidenierVooral herbivoren (planten etende) knaagdieren hebben veel baat bij kruiden. Konijnen, Cavia's, Chinchilla's en Degoe's moeten kruiden in hun dieet hebben om gezond te blijven.

Plukplaats van de kruiden

De plukplaats van de kruiden is erg belangrijk. Kruiden mogen niet geplukt worden op een verontreinigde plek. Dus niet naast de weg, of rondom industriële gebieden. Onze kruiden worden allemaal in natuurgebieden geplukt.

Alleen de mooiste plant gaat mee

Alleen de mooiste plant mag geplukt worden. Planten met plekjes, beestjes of insecten worden niet geplukt. Een plant moet gezond en schoon zijn om in aanmerking te komen voor de knaagdieren.

Bekijk hier alle kruiden van de Knaagdier Kruidenier

Oogsten van kruiden

De weersomstandigheden spelen een grote rol tijdens het plukken van kruiden. Het weer moet droog zijn en bij voorkeur zonnig en windstil. Dat zijn de beste omstandigheden om kruiden te plukken. Het hangt af van de plant op welk tijdstip van de dag ze geplukt mogen worden. Onze kruidenier is hiervan op de hoogte en weet precies welk tijdstip hij moet kiezen voor welke plant. In de zomer moeten de planten in de ochtend geplukt worden (in verband met de warmte), voordat ze verwelken door de zon en de vluchtige stoffen vervliegen. Dus vroeg in de ochtend maar nadat de dauw verdampt. 

Het plukken van kruiden na een regenachtige dag mag ook niet. De kruiden zijn dan heel moeilijk te drogen en kunnen sneller schimmelen en rotten.

Om zoveel mogelijk werkzame stoffen te behouden is het van belang om de tijdstippen van de oogst in de gaten te houden. Dat doet onze kruidenier dan ook zeer nauwlettend.

Takken: Onze takken worden meestal in de winter afgezaagd, wanneer er geen blaadjes meer aan hangen en de voedingsstoffen goed behouden blijven binnen de tak.

Schors: Kan het beste geoogst worden in het begin van de lente. Net voor de bloeiperiode stroomt het sap namelijk rijkelijk door de twijgen en takken.

Bladeren: Deze kunnen het beste geplukt worden na het verschijnen van de knoppen in het begin van de bloeiperiode. Dit is de tijd waarin bladeren veel sappen bevatten. Te vroeg maakt de bladeren te nat en te laat plukken maakt ze arm aan werkzame stoffen.

Bloemen: Deze worden het beste in het begin van de bloeiperiode geplukt. Net voor het opengaan, maar nog voordat ze volledig opengaan. De timing moet perfect zijn! Onze rozen worden dan ook als knop geoogst.

Vruchten: Onze vruchten worden net voor de rijpheid geoogst. Dit is het perfecte moment.

Op een respectvolle manier oogsten

knaagdier kruidenWij vinden het belangrijk dat onze kruiden op een, voor de natuur, respectvolle manier worden geoogst. Dat wil zeggen dat de natuur niet vertrapt wordt, de dieren die binnen deze natuur leven geen last ondervinden en de oogstplaatsen niet uitgedund worden. Oogstplaatsen moeten tot rust kunnen komen. Ook houden we rekening met beschermde plantensoorten, deze mogen niet aangetast worden.

Door de manier van zaaien en oogsten ondersteunen wij de vlinder en bijen populatie.

Drogen van kruiden

Een gedroogd kruid kan het hele jaar door gebruikt worden. Zodra alle vocht verdampt is, is er geen kans meer op schimmel en rotting. Dit is ook de reden waarom wij adviseren de kruiden niet in plastic te verpakken. Bij een hoge luchtvochtigheid kan er vocht bij het plastic in komen en zo voor schimmel en rotting zorgen. Bacteriën hebben vrij spel als de omgeving vochtig is. Een goed gedroogd kruid bevat normaal gesproken niet meer dan 10% vocht.

Voordat onze kruiden worden gedroogd worden deze schoongemaakt. Dat wil zeggen vrij gemaakt van aarde, grond, mos en overtollige plantendelen. Dit gebeurd direct na het oogsten van de plant. Vervolgens kan het droogproces beginnen.

De bloemen moeten in het donker gedroogd worden, terwijl wortels juist beter in de open lucht drogen. Zo heeft elk plantendeel zijn eigen voorkeur voor voor een droogproces. Daar houden wij rekening mee zodat we de beste kwaliteit kunnen garanderen.

knaagdier kruiden bloemen

Bewaren van kruiden

Kruiden moeten op een donkere, koele en goed geventileerde plek bewaard worden. De meeste planten kunnen niet langer dan 2 jaar na de oogst bewaard worden. Wortels en schors kunnen langer bewaard worden dan bloemen en bladeren.

kruiden voor knaagdieren en konijnen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »