De gevoelige luchtwegen van Ratten

De gevoelige luchtwegen van Ratten

Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen. Er wordt zelfs gezegd dat een groot deel van de Ratten een chronische bacteriële infectie heeft waardoor de dieren hun hele leven problemen hebben met hun luchtwegen. Veel ratten niezen en snotteren hierdoor regelmatig.

Door de gevoelige luchtwegen kunnen ratten snel een luchtwegen infectie oplopen. Het begint meestal met een onschuldig niesje, dat zich vervolgens steeds vaker laat horen, totdat de rat op regelmatige basis aan het niezen is. Niezen kan onschuldig zijn, maar dient wel goed in de gaten gehouden te worden.

Als het niezen overgaat in een soort knorrend of reutelend geluid dan kan dat een aanwijzing zijn dat de rat ziek begint te worden. Op dit moment kan er het beste een dierenarts worden ingeschakeld.

Op het moment dat het geluid echt reutelend begint te klinken heeft de rat zeer waarschijnlijk een antibiotica kuur nodig van de dierenarts.

Als de dieren te lang met deze symptomen door blijven lopen kan de rat kortademig of zeer benauwd worden. Dit is duidelijk te herkennen aan de flanken en soms spert de rat zijn bekje ook wijd open om naar adem te happen. Dit is een zeer ernstige situatie. Je moet direct met je rat naar de dierenarts.

OORZAKEN KUNNEN ZIJN

Mycoplasma is in de meeste gevallen de boosdoener. Het is bijna niet te geloven, maar het lijkt erop dat bijna alle ratten dit bij zich dragen. Mycoplasma is een bacterie die niet altijd hoeft toe te slaan. Naar schatting hebben 20% van de patiënten er geen last van. Een combinatie van een verminderde weerstand, slechte leefomgeving of andere ziekteverwekkers kan lijden tot ziekteverschijnselen en geeft mycoplasma speelruimte.

Het dier bouwt naar aller waarschijnlijkheid ook geen immuniteit op tegen een volgende infectie. Ook kan een volgende infectie heftiger verlopen dan de vorige. Mycoplasma is besmettelijk bij intensief contact. Daarom is het aan te raden zieke dieren van de rest van de groep te isoleren zodat ze de rest niet besmetten.

Mycoplasma heeft geen celwand waardoor de bacterie vrij gevoelig is voor Alcohol (70-80%) en chloor (natriumhypochloriet 250 ppm). Dit zijn dan ook goede desinfectie middelen. Natuurlijk niet op het dier te gebruiken, maar in de omgeving van het dier (kooi, accessoires).

Een stoffige leefomgeving kan ook luchtwegen klachten geven bij ratten. Dit kan een kip - ei idee geven omdat niet altijd bekend is waar de oorzaak ligt. Door een stoffige omgeving zijn de luchtwegen namelijk veel gevoeliger voor bacteriën. Hierdoor kan Mycoplasma voet aan de grond krijgen. Om problemen te voorkomen wordt daarom voor ratten een stofvrije bodembedekking aangeraden en is houtvezel daarom uit den boze bij deze dieren.

Tocht is ook een belangrijke factor bij het ontstaan van luchtwegen problemen bij ratten. Doordat tocht kou met zich meebrengt, moet het lichaam van de dieren meer werk verzetten om zich warm te houden. Dit gaat ten koste van de energie en uiteindelijk van de weerstand. Zodra er maar een klein breukje in de weerstand ontstaat kunnen ziekteverwekkers het lichaam binnen dringen en voor problemen zorgen.

BEHANDELING VAN DE LUCHTWEGEN

Ga altijd naar de dierenarts, dat is het belangrijkste advies. Ter ondersteuning van de luchtwegen kan Bisolvon helpen. Deze werkt slijmverdunnend en kan verlichting geven. Bisolvon is een homeopathisch middel dat geen suiker/zoetstof bevat. Hier moeten we nogmaals het advies geven om contact op te nemen met de dierenarts omdat het verdunnen van slijm verlichting kan geven, produceert het lichaam natuurlijk niet voor niets slijm. Dit is een afweermechanisme tegen de bacteriële indringers. Het verdunnen van slijm geeft verlichting, maar is geen oplossing op zich. Naast de antibiotica kuur kan bisolvon in het drinkwater gegeven worden. Raadpleeg hier ook de dierenarts over.

Om het neusje van de rat vrij te maken kan een baby neusspray gebruikt worden. Een neusspray is een zoutoplossing die kan helpen bij het vrij maken van de neus.

Een luchtwegen infectie is voor een rat erg zwaar. Het is daarom ook belangrijk om de rat te voorzien van gezonde en energie gevende voeding. Een antibiotica kuur is altijd heftig voor knaagdieren. Overleg daarom goed met de dierenarts wat je nog meer kunt doen om het lichaam hierbij te ondersteunen. Met name de darmflora wordt bij een antibiotica kuur aangetast. Om deze weer op te bouwen wordt weleens aangeraden om elke dag een lepeltje biologische yoghurt zonder suiker te geven. Ratten zijn lactose intolerant en kunnen diarree krijgen van melkproducten. Door het bewerkingsproces bevat yoghurt veel minder lactose.


Reacties

  1. Helga Helga

    Ter toevoeging op het laatste gedeelte over yoghurt; Dit kan beter nog vervangen worden door plantaardige yoghurt. Suikervrije soja yoghurt is te verkrijgen in bijna elke supermarkt.

  2. Buuf Buuf

    Dank voor de zeer uitgebreide informatie. We maken de rattenkooi met 4 mannen iedere dag schoon: nu met azijn, maar ga vanaf nu met alcohol reinigen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »