De Dwerghamster

De Dwerghamster

Dwerghamsters zijn erg populaire huisdieren. De meeste dwerghamsters zijn solitair levende dieren en moeten dan ook alleen worden gehouden. Samen houden met soortgenoten zal meestal uitdraaien op ruzie. Er bestaan een heleboel verschillende soorten dwerghamsters. De meest populaire soorten die in Nederland gehouden worden zijn: de Russische dwerghamster, De Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. Een dwerghamster weegt ongeveer tussen de 40 en 60 gram. De Roborovski is iets kleiner en ook iets lichter, 25 tot 45 gram.

Natuurlijk gedrag van de dwerghamster

Dwerghamsters zijn geen echte nachtdieren maar slapen eerder cyclisch, dus een paar uurtjes slapen dan weer wakker dan weer slapen. Dwerghamsters zijn als enige ook overdag weleens wakker, in tegenstelling tot Syrische Hamsters (Goudhamster). In de natuur nemen dwerghamsters het liefste een verlaten hol van een ander dier over, als dat niet beschikbaar is en ze kunnen ook niet stiekem bij iemand in gaan wonen dan graven ze er zelf eentje. Dit zelf gegraven hol bestaat vaak uit één langere tunnel van ongeveer 60 cm en meerdere kamers. In een van de kamers wordt de voorraadkamer., waar de dieren hun eten opslaan voor de winter. Hier komt het welbekende ‘hamsteren’ vandaan. ’s Nachts gaat de hamster op zoek naar voedsel. Dit voedsel vervoert hij in zijn wangzakken. Eenmaal aangekomen in het hol worden de wangzakken geleegd en wordt een ruime voedselvoorraad aangelegd.

Huisvesting van een dwerghamster

Bij het huisvesten van dwerghamsters proberen we ernaar de streven dat het dier zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kan vertonen. Dwerghamsters kunnen het beste alleen leven. De minimale afmeting van een geschikt dwerghamsterverblijf is 70 x 50 cm (LICG), maar 100 x 40 cm of nog groter zou ideaal zijn.

Dwerghamsters zijn gronddieren

Hamsters zijn echte gronddieren en bewonen geen bomen, ze zien dus geen diepte. Daarom moet het verblijf ingericht worden op grond-activiteiten en mogen er dus geen grote hoogteverschillen zijn. Om te kunnen graven heeft een dwerghamster een laag bodembedekking van minimaal 15 cm nodig. Het is belangrijk dat het verblijf voldoende ventilatie biedt, maar het mag niet tochten.

Ook moet het verblijf knaagvast zijn. Een dwerghamster moet in zijn verblijf minimaal één ruimer en donker schuilplaats/huisje hebben. Een meerkamerhuisje is hier zeer geschikt voor, omdat de dieren dan net als in de natuur zelf hun kamers kunnen inrichten. Meerdere in/uitgangen geeft het dier een veilig gevoel.

Bodembedekking en Nestmateriaal voor Dwerghamsters

Als bodembedekking kan het best worden gekozen voor een variant waarin de tunnels goed blijven staan, zoals bij Katoen bodembedekking. Belangrijk is in ieder geval dat de bodembedekking stofvrij is en graafbaar. Daarnaast heeft de dwerghamster nestmateriaal nodig om een lekker nestje van te maken.

Zandbad voor Dwerghamsters?

Dwerghamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Een zandbak met een laagje chinchillazand is hiervoor geschikt. De dieren kunnen de zandbak ook gaan gebruiken als toilet, dat is helemaal mooi, want dan worden de plasjes gebundeld op één plek. Gebruik een schepje om de poepjes uit het zand te halen en het zand zo langer schoon te houden.

Beweging voor Dwerghamsters

Dwerghamsters zijn actieve dieren die van nature veel beweging nodig hebben. Ze zijn altijd in de weer met eten zoeken, verzamelen en onderzoeken. Ze zijn dan ook dol op hun loopradje! Het is wel heel belangrijk om een goed loopradje te kiezen, dat wil zeggen een goede maat, geschikt (dicht) loopvlak en niet te zwaar. 

Dwerghamster verzorging

Het is belangrijk om in de gaten te houden of de nagels van de dwerghamster niet te lang worden. De nagels kunnen worden geknipt, maar dit is een erg precies werkje waarbij voorkomen moet worden dat er in het leven wordt geknipt. Bij de inrichting van het verblijf kunnen materialen gebruikt worden waardoor de nagels kunnen slijten. Hierbij kun je denken aan terracotta materialen waar de dwerghamster overheen kan klimmen of een houten looprad. Uiteraard moet het verblijf van de dwerghamster regelmatig worden schoongemaakt. Hoe vaak dit moet is onder andere afhankelijk van welke bodembedekking wordt gebruikt.

Wat is een goede voeding voor dwerghamsters?

Dwerghamsters hebben ongeveer een eetlepel voer per dag nodig. Hiervoor kan het beste een speciale dwerghamstervoeding voor gebruikt worden. Dit kan een gemengde voeding zijn. Echter als de hamster erg selectief eet, is een alles-in-één brok voor dit dier een betere optie. Naast de volledige voeding kan er af een toe een snack worden gegeven in de vorm van een een gedroogde meelworm, sprinkhaan, maar ook vinden de dieren groente lekker zoals broccoli en komkommer.

Hoe zorg je voor een goede tandslijtage bij dwerghamsters?

De doorgroeiende snijtanden van de dwerghamster moeten altijd iets te knagen hebben. Hoewel de tanden in de meeste gevallen al voldoende slijten dankzij goed dwerghamstervoer, kan het prettig zijn voor de dieren om ook eens op iets anders te knabbelen en dan is knaaghout een zeer goede optie! 

hamsterscaping voor je hamster

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »