De Dwerghamster

De Dwerghamster

Dwerghamsters zijn erg populaire huisdieren. De meeste dwerghamsters zijn solitair levende dieren en moeten dan ook alleen worden gehouden. Samen houden met soortgenoten zal meestal uitdraaien op ruzie. Er bestaan een heleboel verschillende soorten dwerghamsters. De meest populaire soorten die in Nederland gehouden worden zijn als volgt: de Russische dwerghamster, De Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. Een dwerghamster weegt ongeveer tussen de 40 en 60 gram. De Roborovski is iets kleiner en ook iets lichter, 25 tot 45 gram.

Natuurlijk gedrag van de dwerghamster

Dwerghamsters zijn nachtdieren en zullen overdag vooral slapen. De Russische dwerghamster is de enige die je overdag ook nog wel eens wakker kunt treffen. In de natuur graven hamsters een hol onder de grond. Soms nemen ze een verlaten hol van een ander dier in gebruik. Dit hol bestaat vaak uit meerdere ruimtes. Hier voelt de dwerghamster zich veilig. De hamster zal hier ook voer gaan opslaan. Hier komt het welbekende ‘hamsteren’ vandaan. ’s Nachts gaat de hamster op zoek naar voedsel. Dit voedsel vervoert hij in zijn wangzakken. Eenmaal aangekomen in het hol worden de wangzakken geleegd en wordt een ruime voedselvoorraad aangelegd.

Huisvesting van een dwerghamster

Bij het huisvesten van dwerghamsters proberen we ernaar de streven dat het dier zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kan vertonen. Zoals eerder al genoemd kunnen dwerghamsters het beste alleen worden gehouden. De Campbelli dwerghamster en de Roborovski dwerghamster leven in de natuur in groepjes. Echter is er veel kennis en ervaring nodig om een groepje hamsters samen te kunnen houden. Dit draait heel vaak uit op ruzie. Als het mis gaat, gaat het vaak ook goed mis en kunnen de hamsters elkaar verwonden. Wij raden daarom aan om een hamster een eigen verblijf voor zichzelf te geven. De minimale afmeting van een geschikt dwerghamsterverblijf is 70x50 cm. Bij het inrichten van het verblijf moet er rekening mee worden gehouden dat een hamster geen diepte kan zien. Er mogen dus geen grote hoogteverschillen zijn. Om te kunnen graven heeft een dwerghamster een laag bodembedekking van minimaal 15 cm nodig. Het is belangrijk dat het verblijf voldoende ventilatie biedt, maar het mag niet tochten. Ook moet het verblijf knaagvast zijn. Een dwerghamster moet in zijn verblijf minimaal één donkere schuilplaats/huisje hebben. Als bodembedekking kan het best worden gekozen voor een variant waarin de tunnels goed blijven staan. Belangrijk is in ieder geval dat de bodembedekking stofvrij is.  Daarnaast heeft de hamster nestmateriaal nodig om een lekker nestje van te maken. Hamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Een zandbak met een laagje chinchillazand is hiervoor geschikt. Dwerghamsters hebben veel beweging nodig. Omdat ze in een verblijf nooit zoveel kunnen lopen als dat ze in de natuur zouden doen, is een looprad voor een hamster een echte must.

Dwerghamster verzorging

Hamsters zijn erg tere diertjes. Ze moeten dus erg voorzichtig gehanteerd worden. Van nature vindt een hamster het niet prettig om van boven benaderd te worden. Een roofdier zal namelijk altijd van boven komen. Dit kan voor de hamster erg bedreigend zijn. Het beste is dus om de hamster van voren te benaderen. Zorg er altijd voor dat de hamster niet van een grote hoogte kan vallen en houd er rekening mee dat ze erg snel kunnen zijn (met name de Roborovski dwerghamsters zijn razendsnel!). Het is belangrijk om in de gaten te houden of de nagels van de dwerghamster niet te lang worden. De nagels kunnen worden geknipt, maar dit is een erg precies werkje waarbij voorkomen moet worden dat er in het leven wordt geknipt. Bij de inrichting van het verblijf kunnen materialen gebruikt worden waardoor de nagels kunnen slijten. Hierbij kun je denken aan terracotta huisjes waar de hamster overheen kan klimmen of een houten looprad. Uiteraard moet het verblijf van de dwerghamster regelmatig worden schoongemaakt. Hoe vaak dit moet is onder andere afhankelijk van welke bodembedekking wordt gebruikt.

Dwerghamster Voeding

Dwerghamsters hebben ongeveer een eetlepel voeding per dag nodig. Hiervoor kan het beste een speciale dwerghamstervoeding voor gebruikt worden. Dit kan een gemengde voeding zijn. Echter als de hamster erg selectief eet, is een alles-in-één brok voor dit dier een betere optie. Het is belangrijk om regelmatig de voedselvoorraad van de hamster te controleren om te zien of de hamster ook daadwerkelijk goed eet. Soms lijkt het alsof de hamster veel eet, omdat zijn voerbakje iedere dag leeg is. Het kan dan zijn dat de hamster het voer alleen maar verplaatst. Naast de volledige voeding kan er af een toe een snack worden gegeven in de vorm van een stukje groente, fruit, ei of kaas. Om de tandjes goed te laten slijten heeft een dwerghamster knaaghout nodig. Daarnaast moet er altijd vers drinkwater aanwezig zijn.

hamsterscaping voor je hamster

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »