De Degoe van A tot Z

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in degoe
  • 0
De Degoe van A tot Z

De Degoe is een sociaal dier en moet altijd met meer dan één gehouden worden. Degoes zijn hele vriendelijke en nieuwsgierige dieren die zelden bijten. Het zijn geen knuffeldieren.

De Degoe

degoe knaagdierDe Degoe is een sociaal dier en moet altijd met meer dan één gehouden worden. Degoes zijn hele vriendelijke en nieuwsgierige dieren die zelden bijten. Het zijn geen knuffeldieren.

Wist je dat de Degoe nauw verwant is aan de Cavia?

Degoes zijn overdag actief met een kleine middagpauze. De degoe komt in het wild voor in een strook die loopt van de westkust tot de hellingen van het Andesgebergte in Chili. De dieren maken lange gangenstelsels waarin ze onder andere hun voer verstoppen.

Systematiek: Octodon-degus, Octodontidae-familie, orde Rodentia
Onze degoes zijn hoogstwaarschijnlijk een kruising van Octodon degus met drie andere soorten: Octodon bridgesi, Octodon lunatus en Octodon pacificus.

Kop-romplengte: 12,5 tot 19,5 cm
Lichaamsgewicht: 170 tot 350 gram
Levensverwachting: 5 tot 7 jaar (max. 10 jaar)

degoe voer en voeding voor degoesDegoes behoren tot de orde van de knaagdieren en zijn kleine, folivore/herbivore (plantenetende) zoogdieren. Ze zijn overdag actief, zeer sociaal en leven in de natuur in grote kolonies van verschillende familiegroepen die uit ongeveer 10 dieren bestaan. Als huisdier willen ze ook een partner aan hun zijde. Ze hebben een levensverwachting van ongeveer 5 tot 7 jaar, maar kunnen ook ouder worden. De lichaamslengte bedraagt 12,5 tot 19,5 cm en ze bereiken een gewicht van ongeveer 170 tot 350 g.

Degoes zijn de meest voorkomende knaagdieren in Chili. Daar bewonen ze vooral de centrale en noordelijke gebieden met lage struiken en goede schuilgelegenheden uit dichte kruiden en grassen. Eveneens vertoeven ze graag in steenachtige grondlagen met een losse bodem. Daar bouwen ze wijdvertakte graafgangen. Ze zijn ook steeds vaker in velden, tuinen en parken aan te treffen. Degoes voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel.

Degoes hebben hun eigen nutritionele behoeften.

Tanden van de Degoe

Er bevinden zich in de boven- en onderkaak telkens twee snijtanden, die net zoals de kiezen levenslang blijven groeien. Een ruwe vezelstructuur in de voeding is dus volstrekt noodzakelijk voor de gezondheid van de tanden.

Maag van de Degoe

De maag is een zogenaamde volpropmaag. Die is slechts matig gespierd en kan daarom niet zelfstandig de voedingsbrei naar het volgende gedeelte van de darm transporteren. De navolgende voedingsporties nemen die taak zogezegd over.

Blindedarm van Degoes

De blindedarm is de zogenaamde gistkamer. Naar daar gaan de fijne voedingsvezels die door de speciale bacteriën in eiwitten, vitamine B complex en vitamine K worden omgezet. Uit de blindedarm ontstaan de blindedarmkeutels die terug worden opgenomen.

Diabetes & Degoes

Om diabetes te voorkomen, zou u geen vers fruit en ook geen andere suiker- en zetmeelrijke componenten mogen geven. Dit is ook bij de keuze van het voer belangrijk.

Huisvesting van Degoes

Degoes leven niet graag alleen. Optimaal is het houden van een leefgemeenschap bestaande uit meerdere vrouwtjes of een gecasteerd mannetje en meerdere vrouwtjes. Ze worden zeer vertrouwelijk en zijn gemakkelijk te temmen als men zich intensief met hen bezighoudt.

Plaats van het Degoe verblijf

De standplaats van de kooi moet tochtvrij zijn. Aangezien degoes graag in de zon baden, is direct zonlicht 's ochtends en 's avonds zeer aangenaam voor hen. Ze moeten echter ook altijd schaduw ter beschikking hebben en de omgevingstemperatuur mag 32°C niet overschrijden. Best wordt de kooi op een verhoogde plek geplaatst zodat de dieren niet het gevoel hebben dat ze prooi zijn.

Grootte van de Degoe Kooi

Bij het houden van tot op 4 degoes van hetzelfde geslacht wordt een minimale grootte van 100 x 50 x 100 cm (B x D x H) aangeraden. Een grotere, meer gestructureerde kooi maakt meer beweging mogelijk. Extra vrije uitloop onder toezicht bevordert hun natuurlijk gedrag, zoals verkennen en spelen.

Inrichting van het Degoe verblijf

De opgewekte dieren hebben nood aan veel bezigheden en beweging. Dit kunt u hen door de juiste inrichting van de kooi bieden. Meerdere huisjes, zitvlakken op verschillende hoogtes, klei- en kurkbuizen en klimtakken horen in iedere kooi thuis. Om hun uitgesproken bewegingsdrang te kunnen bevredigen, zijn degoes heel blij met een loopwiel met gesloten loopvlak en een minimumdiameter van 30 cm. Een zandbad met chinchillazand om de vacht te reinigen mag ook niet ontbreken. Verder raden we ook aan om voer in stabiele kommetjes uit klei of keramiek en water in drinkflessen ter beschikking te stellen. Voldoende hooi van goede kwaliteit dient u dagelijks in een afdekbare hooiruif te geven.

Bodembedekking voor Degoes

Het strooisel moet goed absorberend en geurbindend zijn. Een dikke laag strooisel maakt het mogelijk om gangen te bouwen. Het is belangrijk om het strooisel regelmatig te vervangen (de urinehoekjes best dagelijks reinigen). Strooiselsoorten uit linnen of stro, zoals cosy bedding oder Bed O´Linum zijn bijzonder goed geschikt daarvoor.

Waaraan zie ik eigenlijk dat mijn Degoe ziek is en zich niet goed voelt?

Het is belangrijk om het dier elke dag goed te controleren. Enkel iemand die het dier goed kent, zal merken wanneer het zich bijvoorbeeld anders gedraagt, zich van de groep of de eigenaar afwendt of afzondert en als het minder eet en drinkt. Ook gewichtsverlies en veranderd gedrag qua keutelen en urineren kunnen wijzen op een ziekte.

Bovendien vertonen zieke dieren ook vaak verminderd was- en verzorgingsgedrag. Daardoor wordt de vacht ruw. Aanwijzingen voor pijn zijn bijvoorbeeld een kromme rug, een ineengedoken houding, een gegolfde vacht, halfgesloten ogen en tandengeknars. Als de degoe een van deze symptomen vertoont, dan zou de dierenarts zeker moeten worden geraadpleegd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »