Bodembedekking afgestemd op het knaagdier en de functie daarvan

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Huisvesting
  • 1
Bodembedekking afgestemd op het knaagdier en de functie daarvan

Er zijn ontzettend veel bodembedekkers voor knaagdieren en konijnen verkrijgbaar. Super fijn natuurlijk dat er zo veel keuze is, maar wat als je door de bodembedekkers het bos niet meer ziet? Want welke bodembedekking is nou geschikt voor welk dier? En wat is nou het verschil tussen de verschillende soorten bodembedekking? In deze blog nemen we jullie mee in de wereld van de bodembedekkers en proberen we de keuze wat makkelijker te maken!

Geschiktheid en veiligheid voor knaagdier & konijn

Het belangrijkste punt bij het kiezen van een bodembedekking is de veiligheid voor een bepaalde diersoort. Zo is bijvoorbeeld houtvezel ongeschikt voor ratten. Ratten hebben erg gevoelige luchtwegen en houtvezel is te stoffig en kan daarmee ernstige luchtwegklachten veroorzaken.

Dan hebben we chinchillazand. Voor ratten, cavia’s en konijnen is chinchillazand niet geschikt. Deze gebruiken dit in tegenstelling tot de andere knaagdieren niet om hun vacht schoon maken. Het chinchillazand is ook ongeschikt om in te graven, het is te fijn en stoffig en zou in de oogjes van de dieren kunnen irriteren. Voor de gevoelige luchtwegen van de rat is chinchillazand zelfs erg gevaarlijk. De overige knaagdiersoorten gebruiken chinchillazand om in te badderen en hiermee hun vacht schoon te maken. Hier is chinchillazand dus wel geschikt voor. Chinchilla’s en degoes hebben het chinchillazand echt nodig om hun vacht te verzorgen. Voor de muis, hamster en gerbil kan het als verrijking gebruikt worden. Echter is chinchillazand niet geschikt om te gebruiken als enige bodembedekking. In een hamsterverblijf mogen er nooit objecten op het zand geplaatst worden. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn als de hamster onder het object gaat graven. Het object kan dan gaan verzakken en de hamster kan klem komen te zitten. Ook kan het chinchillazand de huid uitdrogen wanneer de dieren er teveel gebruik van maken.

Holenzand is voor muizen, hamsters en gerbils erg leuk om holletjes in te maken. Voor ratten, konijnen en degoes kan het als speelzand gebruikt worden. Voor de knaagdieren die het holen zand gebruiken om holletjes in te graven is het belangrijk dat er geen objecten bovenop het zand geplaatst worden. Door het graven zouden deze kunnen verzakken en kan het dier eronder bekneld raken.

Humus is een erg leuke bodembedekking die vaak gebruikt wordt in combinatie met plantjes. Echter is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat wanneer je een levend plantje in het verblijf haalt, hier ook beestjes bij komen kijken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar voor sommige mensen komen de beestjes wel als een verrassing. Bij het gebruik van humus in een verblijf voor een knaagdier dat holletjes graaft geldt net als bij chinchillazand en holenzand dat er geen objecten bovenop mogen worden gezet.

Voor langharige dieren en chinchilla’s is het belangrijk dat een bodembedekking niet in de vacht blijft zitten. Houtvezel, humus, holenzand, kokos en tumblefresh is voor deze dieren om deze reden niet geschikt

Functie bodembedekker

Er zijn dus best veel bodembedekkers die voor bepaalde knaagdiersoorten niet geschikt zijn. Maar wat is dan wel een goede bodembedekking? Dit is natuurlijk afhankelijk van de diersoort waarvoor deze gebruikt moet worden. Belangrijk bij het kiezen van een bodembedekking is de functie van de bodembedekking. De vier functies die wij onderscheiden zijn de volgende:

Graafbaarheid. In een graafbare bodembedekking kunnen de dieren holletjes en gangen graven. Hierdoor kan het dier natuurlijk gedrag vertonen. Hamsters, gerbils en muizen hebben een dikke laag bodembedekking nodig waar in gegraven kan worden. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is Katoen & Katoen.

Toiletbedding. Toiletbedding is bodembedekking met een erg goede absorptie. Deze kan gebruikt worden in een knaagdier- of konijnentoilet. Ook kan deze bodembedekking geplaatst worden om in het verblijf een ‘plashoek’ te creëren. Toiletbedding is door de goede absorptie ook erg geschikt om als onderlaag te gebruiken, met daar bovenop een andere bodembedekker. Bodembedekkers die als toiletbedding gebruikt kunnen worden zijn onder andere Back 2 Nature en Esve Corbo.

Toplaag/woellaag. Toplaag bodembedekkers zijn bedoeld als verrijking. Deze kunnen in een dun laagje over een andere bodembedekker heen worden gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld eetbaar strooisel dat als toplaag kan worden gebruikt. Een ander voorbeeld van een toplaag bodembedekker is de Puik Sizzle.  

Bedekker. Dan hebben we de bodembedekkers die alleen het bedekken van de bodem als functie hebben. Deze worden voornamelijk gebruikt bij zindelijke dieren. Deze bedekker zorgt ervoor dat de dieren niet direct op de bodem van het verblijf lopen. De dieren plassen in een toilet met toiletbedding. Hierdoor blijft de overige bodembedekking relatief schoon. Voorbeelden van bodembedekking met alleen een bedekkende functie zijn beukensnippers, kleedjes/dekens, Chipsi Carefresh en Colorwood.

Bij het kiezen van een geschikte bodembedekking moeten we ons dus afvragen welke functie de bodembedekker moet hebben voor ons dier. Heb je bijvoorbeeld een goudhamster? Dan is een graafbare bodembedekker vereist. Daarnaast zou je met een toilletbedding een plashoek kunnen creëren. Ter verrijking zou je een laagje eetbaar strooisel over de graafbare bodembedekking kunnen leggen. Om het verblijf van de hamster op te fraaien zou je Colorwood toe kunnen voegen in de kleur die jij het mooist vindt. Je kunt dus een heleboel bodembedekkers gebruiken voor je goudhamster, echter is de graafbare bodembedekking de enige die vereist is.

Heb je twee konijnen? Dan heb je natuurlijk heel andere bodembedekking nodig dan voor een goudhamster. Konijnen zijn heel goed zindelijk te krijgen. In het toilet moet dus toiletbedding aanwezig zijn. In het schuilhok moet een zachte bodembedekking met bedekkende functie aanwezig zijn. Voor buitenkonijnen is stro erg geschikt, omdat stro isoleert en daarmee warmte geeft. Konijnen graven graag, dus een deel van het verblijf zou gevuld kunnen worden met speelzand. Vaak wordt hiervoor een graafbak gebruikt. De rest van het verblijf heeft in principe geen bodembedekking nodig. Voor konijnen die buiten leven is het lopen op een stenen ondergrond juist heel erg goed voor het slijten van de nagels. Voor konijnen die binnen worden gehouden wordt meestal een kleedje of deken gebruikt om de vloer te beschermen.

Zo is er voor iedere knaagdiersoort weer andere bodembedekking nodig. We doen ons best om bij iedere bodembedekker in de artikelomschrijving zo goed mogelijk uit te leggen op welke manier deze bodembedekker voor de verschillende knaagdiersoorten gebruikt kan worden. Er zijn ontzettend veel geschikte bodembedekkers en de voorkeur kan natuurlijk ook persoonlijk zijn. Zo kan de één helemaal fan zijn van een bepaalde bodembedekker terwijl iemand anders liever een andere variant gebruikt. Deze persoonlijke voorkeur is natuurlijk helemaal prima. Je komt er alleen maar achter welke bodembedekking jij prettig vindt om voor jouw dieren te gebruiken, door verschillende soorten bodembedekking uit te proberen. Heb je vragen over de geschiktheid van een bodembedekker of wil je toch nog wat persoonlijk advies over welke bodembedekker voor jouw dier gebruikt kan worden? Schroom dan niet om onze klantenservice te mailen. We staan graag met advies voor je klaar!

knaagdier bodembedekking

Reacties

  1. Petra Petra

    Ik heb voor mijn hamster minihemp als bodembedekking. Met zaagsel heb ik geen goede ervaringen gehad.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »