Oorverzorging voor Knaagdieren & Konijnen

Oorverzorging voor Knaagdieren & Konijnen

Het is vandaag Internationale Ooorverzorgingsdag, laten we daarom eens stilstaan bij de oorverzorging van onze knaagdieren en konijnen. Verzorg jij de oren van je knaagdier of konijn? Is het eigenlijk wel nodig om deze regelmatig te verzorgen en zo ja wanneer is het nodig?

Het is goed om te weten dat de meeste knaagdieren en konijnen geen oorverzorging nodig hebben. Oorverzoring zien we voornamelijk bij honden en katten met hangende oren. De reden hiervoor is dat bacteriën en oorsmeer niet uit het oor geschud kunnen worden, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Hangoren zijn een ideale broedplaats voor bacteriën door de vochtige, warme en donkere omgeving.

Wanneer is oorverzorging nodig?

Het zal niet snel nodig zijn, maar het is wel aan te bevelen om regelmatig de oren te inspecteren om problemen te voorkomen. Opgehoopt stof en vuil kunnen voor irritaties zorgen en in het ergste geval een oorontsteking veroorzaken.

Oorverzorging is nodig als de oren er vies uit zien of vies ruiken. Er zijn speciale druppels of doekjes verkrijgbaar, waarmee de oren op een milde manier gereinigd kunnen worden. Bij een vieze geur moet trouwens altijd contact op worden genomen met de dierenarts, dit kan namelijk wijzen op een bacteriële infectie.

Je mag nooit met een wattenstaafje in het oor gaan rommelen. Alleen de buitenste oorschelp mag met een doekje gereinigd worden. De druppeltjes kunnen in de gehoorgang gedruppeld worden.

Stof in de oren

Er worden regelmatig materialen gebruikt die stof kunnen afgeven, denk aan bepaalde bodembedekkers, hooi, zand etc. Oordoekjes kunnen ook gebruikt worden om overtollig of opgehoopt stof te verwijderen. 

Hangoren een probleem?

Zoals geschreven kunnen honden en katten met hangende oren makkelijker problemen krijgen met hun oortjes door de ophoping van vuil achter het dichtgeklapte oor, maar is dit ook zo bij knaagdieren en konijnen? Nee, gelukkig niet. Knaagdieren en konijnen kunnen met hun voorpootjes veel beter bij hun oortjes komen, waardoor ze deze veel beter kunnen schoonmaken.

Dieren die zichzelf niet kunnen verzorgen

Vooral oudere, zwakke of zieke dieren die zichzelf niet meer goed kunnen verzorgen kunnen oorproblemen ontwikkelen. Het is dus raadzaam om deze groepen in de gaten te houden en waar nodig te ondersteunen met een milde oor reiniging.

Het kan voorkomen dat een dier (één van) zijn voorpootjes om welke reden dan ook niet meer kan gebruiken. Deze dieren hebben altijd hulp nodig bij de verzorging van hun oren, omdat ze dit zelf niet meer kunnen. Breng hier een routine in aan zodat de oortjes regelmatig schoongemaakt worden.

 

oorverzorging knaagdier konijn oorverzorging

dierenartsassistente knaagdieren

Twijfel je of heb je vragen over de verzorging van de oortjes? Vraag het onze dierenartsassistente!


Reacties

  1. Snuffie Snuffie

    Huiskonijntje 8 maanden. Maak mij zorgen. 1 oortje gehoorgang zie ik donker iets hoe moet ik schoonmaken en is het nodig Dank u voor hulp

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »