Zo bouw je een band op met je konijn

Zo bouw je een band op met je konijn

Een goede band met je konijn, heel erg belangrijk! Iedereen die konijnen heeft wil natuurlijk een goede band met zijn dieren. Dit gaat helaas niet altijd vanzelf. Hier moet je als baasje echt tijd in steken. In deze blog gaan we je uitleggen hoe je het voor elkaar kunt krijgen om een goede band op te bouwen met jouw konijn!

Een goede band met je konijn, heel erg belangrijk! Iedereen die konijnen heeft wil natuurlijk een goede band met zijn dieren. Dit gaat helaas niet altijd vanzelf. Hier moet je als baasje echt tijd in steken. In deze blog gaan we je uitleggen hoe je het voor elkaar kunt krijgen om een goede band op te bouwen met jouw konijn!

Konijnengedrag en lichaamstaal

konijnen webshop, konijne n artikelen en benodigdhedenDe eerste stap om een band op te kunnen bouwen is het leren begrijpen van jouw konijn. Het is belangrijk om te weten wat normaal/natuurlijk konijnengedrag is, en wat bepaalde lichaamstaal betekent. Hier moeten wij als baasje tijdens de omgang met ons konijn rekening mee houden.

Misschien wel het allerbelangrijkste is dat konijnen sociale dieren zijn en altijd samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Sommige mensen willen een konijn alleen houden, omdat het baasje denkt dan een betere band met het konijn te hebben. Het klopt dat konijnen die alleen worden gehouden vaak meer gericht zijn op hun baasje, maar dit is absoluut geen voordeel voor het konijn zelf. Een mens kan nooit een soortgenoot vervangen! Wij zijn van mening dat we het welzijn van het konijn als uitgangspunt moeten nemen. We hebben dan een gelukkig konijn (twee zelfs!). En wij moeten als baasje iets meer tijd en aandacht besteden aan het opbouwen van een band. 

Wij mensen kunnen niet communiceren met konijnen zoals soortgenoten dat onderling doen. Wat wij wel kunnen doen is ons verdiepen in de lichaamstaal van het konijn en zo leren om ons konijn beter te begrijpen. Als baasje moet je kunnen herkennen wanneer je konijn ontspannen, alert, blij of angstig is en wanneer hij zich niet zo lekker voelt. 

Daarnaast is het belangrijk om ons te verdiepen in het natuurlijke gedrag van het konijn. Konijnen zijn prooidieren en het is belangrijk hier rekening mee te houden. De meeste konijnen worden niet graag opgetild. Dit is eigenlijk ook heel logisch als je bedenkt dat in de natuur het enige moment dat een konijn van de grond komt, is wanneer hij door een roofdier wordt gepakt. Doodeng natuurlijk! Ook kan het van boven benaderen angstig zijn voor een konijn. Veel konijnen worden echter wel graag geaaid! Aaien kan natuurlijk ook gewoon wanneer je naast jouw konijn op de grond zit! Dit voelt voor het konijn veel veiliger. 

Laat je konijn wennen aan jouw aanwezigheid

Het is belangrijk dat het konijn zich op zijn gemak voelt in jouw aanwezigheid. Dit is heel makkelijk te bereiken, door simpelweg tijd met jouw konijn door te brengen. Bij konijnen die binnen worden gehouden gebeurt dit natuurlijk sneller dan bij buiten konijnen. Is het lekker weer? Ga dan eens lekker met de tuinstoel in de konijnenren zitten. Desnoods ga je lekker een boek lezen. Laat de konijnen gewoon hun gang gaan. Als ze bij je komen kun je ze natuurlijk aaien, maar als ze lekker blijven liggen/eten/graven is dat ook helemaal prima. Het gaat erom dat je tijd doorbrengt met elkaar. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je konijn zich op zijn gemak voelt. Als je konijn zich in jouw aanwezigheid op zijn gemak voelt, zal hij zich hetzelfde gaan gedragen als wanneer jij er niet bent. Hij komt dus niet altijd direct naar je toe, maar doet wat hij ook zou doen als jij er niet was. Dit is niet erg, maar juist heel positief! Op deze manier zal het je ook sneller opvallen wanneer je konijn zich bijvoorbeeld niet zo lekker voelt. 

Contact maken

Wat ons betreft is het leukste van het houden van konijnen, het contact wat je met je konijn hebt. Het is heerlijk als je konijn even een aai komt halen en daar zichtbaar van geniet. Als je veel tijd doorbrengt met jouw konijn zal het konijn zich bij jou op zijn gemak voelen. Als hij zich op zijn gemak voelt zal hij zich nieuwsgierig gedragen en af en toe contact proberen te maken. Laat hem aan je snuffelen. Blijft hij dan bij je? Dan kun je proberen of hij geaaid wil worden. De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen. Het liefst laat je je konijn altijd bij jou komen voor een aai, in plaats van dat jij het konijn benadert om hem te aaien. 

Eten!

konijnenvoeding konijnen voerenOm een goede band je hebben met je konijn is het belangrijk dat het konijn jou koppelt aan iets positiefs. Zo zal een konijn meestal niet zo'n goede band hebben met de dierenarts. De dierenarts moet soms handelingen verrichten die het konijn niet prettig vindt. Daarom koppelt het konijn de dierenarts vaak aan iets negatiefs. Gelukkig hebben wij als baasje de belangrijkste tool om leuk gevonden te worden: eten! Je geeft je konijnen iedere dag eten. Daar zullen ze natuurlijk altijd heel blij mee zijn! Zo gaan ze jou vanzelf zien als 'positief'. Hiervan kunnen we nog meer gebruik maken door uit de hand te voeren. Dit kan met de brokjes of de groente die je normaal al geeft, maar hiervoor kan je ook gezonde konijnensnoepjes of kruiden gebruiken. Let wel op dat je hier niet in door slaat. Teveel snacks zijn natuurlijk ongezond en helaas zijn er ook veel ongezonde 'konijnensnoepjes' te koop in de dierenwinkels. 

Trainen

Is je konijn bij jou helemaal op zijn gemak? En maak je veel contact met jouw konijn? Dan kun je om een betere band te krijgen met je konijn gaan 'trainen'. Konijnen zijn slim en je kunt ze veel leren! Ze zijn van nature nieuwsgierig. Door middel van training kun je je konijn zelfs vertrouwd maken met tegennatuurlijke handelingen. Je kunt je konijn dus zeker wel leren om opgetild te worden, zonder dat hij daarbij angst ervaart. Uiteraard moet je om zulke dingen aan te leren al wel een goede band met jouw konijn hebben. Het is belangrijk dat het konijn jou vertrouwd. Het belangrijkste aan trainen met je konijn is dat het leuk blijft! Straffen is uit den boze! Beloon het konijn voor het gewenste gedrag en houd de trainingen kort. 

Een goede band opbouwen met je konijn is zeker niet moeilijk. Wel kost het tijd, ontzettend veel tijd. Je moet geduld hebben en kunt niets forceren. Dit kan soms lastig zijn als je net een nieuw huisdier hebt en hier graag van wilt genieten. Maar geef je konijn deze tijd, rust en aandacht, dan krijg je er iets prachtigs voor terug: een goede band met jouw konijn! 

konijnen speeltjes, konijnenvoer en nog veel meer toebehoren voor konijnen

Reacties

  1. deborah ( 10 jaar ) deborah ( 10 jaar )

    Ik heb nu mn derde konijn, de konijnen die dood zijn zijn ook van mij. Het konijn heet Daisy en ze is nog heel bang. Maar ze wilt wel veel aandacht, ze woont samen met haar vriendje Vlekkie. Vlekkie heeft parasieten en krijgt medicijnen maar ze moeten wel uitelkaar. Sindien snakt ze naar aandacht. Ze snuffelt en geeft kinedjes, dat is normaal, maar nu rent ze deheletijd heen en weer. Ook hebben we nog een binnenkonijn Bobbie. Ze moeten allemaal de medicijn hebben. En ze zitten allemaal uit elkaar, een soort qarantuine.

  2. Jeremy Jeremy

    Ik heb 1 konijn en besteedt iedere dag 1 a 2 uur in me konijn om een band te krijgen en die heb ik ook ze komt wel iedere dag een kusje halen en die krijgt ze uiteraard ook het is het mooiste wat er is liefde van je konijn krijgen en ook het terug geven

  3. Tamara STINCKENS Tamara STINCKENS

    wij hebben 5 Kkonijnen en een goede band mee. worden soms gewassen en hebben een heerlijk luxe huis. vers water en ik geef ze aandacht . elke dag huisje proper maken zie ik niet tegen op. Krijg veel vriendschap van die dieren

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »