Trixie Finger Clicker
Finger Clicker €3,99

Finger Clicker

€3,99
Op voorraad
  • GROOTSTE Knaagdierwinkel van Europa
  • ALLE producten 100% knaagdiervriendelijk!
  • Op werkdagen voor 17 uur besteld, zelfde dag verzonden!
Vraag over dit product?

Vraag over dit product?

Heeft u een vraag over dit product? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Productomschrijving

Trixie Finger Clicker Training

Laat de Training maar beginnen met deze praktische Clicker!

Met deze praktische clicker kunt u de training beginnen. De klikker heeft een prettige vorm en ligt fijn in de hand. Dankzij de speciale lus kan de clicker eenvoudig aan de vinger bevestigd worden. De toon van de clicker is consistent, waardoor de dieren altijd hetzelfde geluid te horen krijgen. Dit is noodzakelijk bij een juiste training.

Het trainen met uw knaagdier is niet alleen om het dier iets aan te leren, maar het draait vooral om het samenspel. Knaagdieren en Konijnen zijn intelligente dieren die wel van een uitdaging houden en ze leren verbazend snel!

Effectieve training met de geluidsignaal-methode
Altijd bij de hand, daar deze met lus om de vinger kan worden gedragen
Geschikt voor honden, katten, konijnen en vogels

De clicker is een uitstekend hulpmiddel bij de opvoeding en training van uw dier. De training met de clicker is niet leeftijdgebonden, het werkt zowel bij puppy’s/jonge dieren als bij volwassen dieren. Om de clickertraining succesvol te laten verlopen, is het van groot belang, om op het juiste moment te clicken.

Zo leren dieren (Hond als voorbeeld)

Dieren leren door dingen uit te proberen en door directe beloning van gewenst en negeren van ongewenst gedrag. Als er op een actie van het dier met bijvoorbeeld enkele seconden vertraging een reactie van het baasje volgt, begrijpt het dier het niet meer, ook al zitten hier maar een paar seconden tussen. Ook moet duidelijk zijn, dat – ook als uw hond van u vandaan loopt – het spel met een andere hond een beloning betekent. Vandaar dat het heel belangrijk is, om ervoor te zorgen, dat ongewenst gedrag zoveel mogelijk wordt voorkomen. In plaats daarvan leert u hem stap voor stap alternatief gedrag aan. Voorbeeld: als een andere hond in beeld komt, moet uw hond heel even oogcontact met u maken, voordat u hem toestaat, om te gaan spelen – of zelfs, om bij u vandaan te gaan. Ook bij een hond, die jarenlang zelf mocht bepalen, of hij naar een andere hond toe liep, om te spelen, kan dit gedrag – met de juiste training – nog worden omgebogen. Cruciaal bij de opvoeding is, dat u clickt, op het moment, dat de hond gewenst gedrag vertoont en daarvoor heeft u nu een handig hulpmiddel, de
clicker.

Het basisprincipe van de clicker-training

Beeldt u zich de volgende situatie eens in: iemand wappert met een briefje van € 50,00 voor uw neus en zegt: “Volg mij naar de markt en verlies het briefje niet uit het oog. Als we daar aankomen, is het geld van u.” U doet eraan mee en op de markt ontvangt u het briefje als beloning. Stelt u zich nu voor, dat u zich weer op de plaats van vertrek bevindt. Zou u de weg naar de markt nog weten? Nee. U heeft de
hele tijd alleen maar op het briefje gelet en heeft geen idee, hoe u op de markt terecht bent gekomen. Zou iemand echter vóór uw eerste poging tegen u op de plaats van vertrek hebben gezegd, dat u op de markt een briefje van € 50,00 op kunt halen, als u de weg erheen weet te vinden, zou u net zo gemotiveerd van start zijn gegaan. Misschien dat u een paar keer verkeerd zou zijn gelopen, maar uiteindelijk zou u toch bij de markt zijn aangekomen – en zou u de weg erheen steeds weer weten. Volgens dit principe werkt de clicker-training. Uw dier doorloopt de oefeningen stap voor stap. Daardoor leert hij, wat precies de bedoeling is en kan hij het herhalen.

De jackpot

Een clicker is net zoals lotto spelen. Het dier weet nooit, of hij bij de volgende poging de hoofdprijs eruit haalt, de jackpot zogezegd. Dat kan een megaportie superlekkers of de gevulde voerbak zijn, uitbundig spelen of een extra aai over zijn bol – de jackpot is datgeen, waar uw dier het dolst op is. De jackpot is belangrijk, zodat het clicken voor uw dier interessant blijft. Gebruik hem dan ook met mate, d.w.z. bij ongeveer elke dertigste “click!”.

Zo werkt het

„Click!“ betekent voor uw dier: „Dat, wat je nu doet, bevalt mij. Je mag stoppen en krijgt een beloning.“ Eerst moet uw dier natuurlijk leren, wat de “click!” voor hem betekent. Men neme klein gesneden superlekkernijen (ter grootte van een erwt), een clicker en de hond. Voor het eerste trainingsuurtje kiest u een ruimte met zo min mogelijk prikkels, dus liever binnen dan buiten. Om te voorkomen dat het dier van het geluid van de clicker schrikt, clickt u in het begin alleen, als de clicker in uw broekzak zit of als u hem in uw hand houdt met een handdoek om uw hand gewikkeld. 1ste oefening: druk eenmaal op de clicker, pak een beloningssnoepje en geef hem aan uw dier. Herhaal dit 15 tot 20 keer. Zeg helemaal niets. Wanneer uw hond bijv. blaft of tegen u opspringt, negeert u dat. Probeert hij het voer te pikken, laat u dat niet toe. De oefening dient de volgende dag te worden herhaald. Uw dier zou het nu begrepen moeten hebben: na elke “click!” volgt een beloning. Het tot dusver betekenisloze geluid van de clicker wordt nu voor uw dier de voorspeller van een beloning. Deze volgorde is te allen tijde van toepassing: “click!”, hand naar het voer, voer naar het dier. Click nimmer, om de aandacht van het dier te krijgen of hem bij u te roepen. Nu moet uw dier leren, dat hij de “click!” met zijn gedrag zelf kan sturen. Hij leert, zich te richten op hetgeen u van hem verwacht.

Basistraining

Als eerste oefening is de „watch me!“!- of „kijk!“-oefening uitermate geschikt. Daarbij leert uw dier, om zijn volle aandacht op u te vestigen door oogcontact te maken. Later kunt u met deze oefening in elke situatie de aandacht van uw hond op u vestigen. Het lukt alleen, als uw dier de „watch me!“-oefening volledig onder de knie heeft. Lijn uw hond aan, om te voorkomen, dat hij afdwaalt. Houd de lijn losjes in de hand of ga met één voet op het handvat staan. Doe het voer in uw zak of leg het buiten bereik van uw hond achter u neer.

1. „Watch me“

U zult nu veel geduld op moeten brengen. Zonder dat u iets tegen hem zegt, leert uw hond, om oogcontact met u te maken. In het begin zal uw hond best wel eens wegkijken. Bij elke nog zo
kleine beweging die de hond met zijn kop in uw richting maakt, geeft u m.b.v. de clicker aan, dat hij op de juiste weg is: hond beweegt zijn kop, „click!“, voer. Stel kleine tussendoelen, dat zorgt ervoor, dat u en uw hond meer successen behalen. Hoe eenvoudiger het voor de hond is, om de tussendoelen te behalen, des te enthousiaster hij tijdens de oefening zal zijn. Verwacht niet teveel van uw hond. Oefen per sessie steeds maar één stap tegelijk. Dat houdt in: in de eerste oefensessie is de doelstelling, dat uw hond zijn kop beweegt. Deze sessie dient 10 tot 15 keer te worden herhaald. Daarna wordt het wat moeilijker gemaakt: uw hond moet oogcontact met u maken, om een “click!” plus beloning te krijgen. Nadat deze oefening meerdere keren is herhaald, kan het nog wat moeilijker worden gemaakt: de hond zet een stap in uw richting en maakt oogcontact met u. Er volgt een “click!” en een beloning. Oefen niet langer dan drie minuten achterelkaar en telkens maar een keer per dag: bij voorkeur niet gelijk na de maaltijd. De gevulde voerbak kan na de laatste “click!” van een sessie – in plaats van één enkel beloningssnoepje – de jackpot zijn. 

Het comando

Eerst moet de hond een oefening helemaal onder de knie hebben, voordat er een naam aan wordt gegeven. Tot dusver heeft uw hond geleerd, heel even oogcontact met u te maken, nadat u met de trainingssessie bent begonnen. Als u zeker weet, dat uw hond heeft begrepen, dat het om het aankijken gaat en hij dat daarom ook steeds weer herhaalt, gaat u een stapje verder en maakt u de afleiding groter. Oefen in de tuin in plaats van in de woning, vervolgens tijdens het uitlaten en uiteindelijk ook met andere honden erbij. Belangrijk: als de afleiding toch een keer te groot is, uw hond u dus niet meer aankijkt, gaat u terug naar de vorige stap en oefent u met minder afleiding. Zodra uw hond een oefening ondanks heel veel prikkels graag doet en steeds weer uitvoert, kan de volgende stap worden gezet. Click niet meer na elk oogcontact, maar na elk tweede oogcontact, vervolgens na elk derde en dan weer elke keer. Wissel dit af. Zodra uw hond het gewenste gedrag ook met heel veel prikkels en afwisselende bekrachtiging van de clicker keer op keer laat zien, kunt u de oefening een naam geven. U zegt daarmee dus tegen uw hond, hoe hetgeen heet, wat hij de hele tijd doet.

Als uw hond u nu weer aankijkt, geeft u het commando (bijv. “watch!”of “kijk!”), dan clickt u en er volgt wat lekkers. Natuurlijk moet ook deze stap verscheidene keren worden herhaald, voordat u er vanuit kunt gaan, dat uw hond de oefening met het commando heeft geassocieerd. Omdat hij helemaal zelf naar het eindresultaat van de oefening heeft toegewerkt, door eerst enkel en alleen zijn kop te draaien en tot slot oogcontact met u te maken, weet hij exact, hoe de vork in de steel zit en zal hij de oefening uiteindelijk op commando uitvoeren.

In een later stadium gaat het ook zonder voer.

Nadat u het commando vlijtig heeft geoefend, heeft u de clicker niet meer nodig – voor deze oefening. Nu kunt u de hond met alleen het commando het gewenste gedrag laten vertonen – zonder “click!” en zonder voer. Mocht u later bij de training toch nog een keer clickeren, bedenk dan wel, dat op elke “click!” een beloning volgt. 

2. „Volgen“

Als uw hond u tijdens het uitlaten achter zich aantrekt, leert u hem, mee te lopen aan een slappe lijn. Ook deze oefening kan opgesplitst worden in verschillende tussendoelen. Als uw hond trekt, blijft u gewoon staan en wacht u. Uw hond zal verbaasd omkijken en daarvoor krijgt hij een “click!” en voer. Uw hond heeft nu gemerkt, dat er nog iemand aan de andere kant van de lijn hangt. Elke keer, als de lijn strak komt te staan, blijft u staan. Op een gegeven moment is het niet meer afdoende, dat de hond zich alleen maar omdraait, om het tussendoel te behalen. De volgende “click!” volgt pas, als uw hond niet alleen zijn kop, maar ook zijn lichaam draait. Daarna wordt van uw hond verwacht, dat hij zelf een stap in uw richting zet, voordat er een “click!” en wat lekkers volgt. Na verschillende oefensessies loopt uw hond naast u aan een slappe lijn. Vanaf nu volgt er alleen nog een “click!” en voer, als uw hond naast u loopt. Helemaal perfect is het “volgen”, als uw hond daarbij ook aandachtig naar u kijkt.

3. „Af“

Ook het leren liggen op commando is een belangrijke oefening. Verstop een paar beloningssnoepjes onder uw vlakke hand. Dat zal uw hond zeker interessant vinden en krijgt voor zijn blik naar uw hand de eerste “click!”. Daarna tilt u uw hand op, zodat hij bij zijn beloning kan. Vervolgens gaat het weer verder met nieuwe beloningssnoepjes onder de hand. Nu moet uw hond zich intensiever met uw hand bezig gaan houden, om de volgende “click!” te krijgen. In de volgende stap gaat uw hond zitten en hengelt met zijn poot naar het voer. Dat zijn twee belangrijke tussendoelen op weg naar “af!”. Terwijl uw hond probeert, om met zijn poot bij het voer te komen, trekt u uw hand een stukje terug. Uw hond volgt met zijn poot en ligt nu bijna: „click!“ en beloningssnoepje volgen. Als er geen „click!“ meer komt, moet
uw hond iets nieuws proberen. Hij zal gaan liggen. Perfect!

Na een paar keer hoeft u geen voer meer onder uw hand te leggen. Uw vlakke hand is het teken voor uw hond, dat hij moet gaan liggen. Bij elke nieuwe oefensessie houdt u uw vlakke hand een beetje hoger en u kunt het commando „af!“ er dan ook aan koppelen.

4. „Hier“

Voor de oefening “hier” heeft u een ca. acht tot tien meter lange lijn nodig. De oefening kan het beste met de nodige afleiding eromheen worden uitgevoerd. Zodra uw hond naar u kijkt, volgt reeds een “click!” inclusief beloning. Net zoals bij het meelopen aan een slappe lijn, verwacht u bij de volgende stap, dat uw hond zich omdraait.

Later volgt dan pas een “click!”, als uw hond een stap in uw richting zet. In elke volgende oefensessie moet hij een stuk dichterbij u komen totdat hij uiteindelijk vol verwachting voor u zit. De meest geschikte belonings-jackpot bij deze oefening is het commando “vrij!”.

5. “Apport“

Een leuk trucje, dat tevens heel nuttig kan zijn, is het brengen van voorwerpen. Als u wilt, kunt u uw hond aanleren, om uw telefoon of sloffen op commando te brengen. In eerste instantie volgt een “click!” voor het tonen van belangstelling voor bijv. de lijn. Later moet uw hond de lijn oppakken, als hij het volgende beloningssnoepje wil verdienen. In een volgende oefensessie dient uw hond met de lijn in zijn bek een stukje naar u toe te lopen. Het apporteren is perfect, als uw hond de lijn helemaal bij u brengt.

De hoofdlijnen

De verschillende stappen, waarin u het gewenste gedrag van uw
dier m.b.v. de clicker kunt oefenen, hebben wij nog een keer in
hoofdlijnen samengevat:

1. Bedenk, wat uw dier moet leren.
2. Splits de oefening op in kleine tussendoelen.
3. Doorloop met uw dier per trainingssessie maximaal één tussendoel.
4. Vergeet niet, om af en toe een jackpot in te zetten. De training moet interessant blijven.
5. Bouw de oefeningen met steeds meer prikkels uit.
6. Ga over tot variabele bekrachtiging.
7. Koppel er een commando aan.

Wij wensen u en uw dier bij de verschillende oefeningen veel plezier en succes. Let op, dat u kleine tussendoelen stelt, om het gewenste hoofddoel te bereiken. Op die manier voedt u uw dier spelenderwijs op en wordt de band tussen u beiden versterkt. Bewaren

Reviews
10 / 10
ayla 01 Juni 2019

Goed product, doet wat het hoort te doen. Mijn ratjes zijn erg alert voor de "klik"

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »