Diabetes en knaagdier voeding

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de voeding waar geen suikers worden toegevoegd en die een lage koolhydraat samenstelling hebben. Deze voeders zijn geschikt voor dieren die gevoelig zijn voor diabetes.
Lees meer

VOEDING DIE DE KANS OP DIABETES MINIMALISEERD

Dieren die een genetische aanleg hebben voor diabetes kunnen het beste een natuurlijke en suikerarme voeding krijgen. De voeding die op deze pagina getoond wordt is geschikt voor deze dieren.

VOEDING VOOR EEN DIABEET

Er bestaat helaas geen specifieke voeding die geschikt is voor een knaagdier met diabetes type 1. De voeding van een dier met diabetes type 1 moet ten alle tijden overlegd worden met een dierenarts. Dit heeft er mee te maken dat de suikerspiegel van een diabetes dier niet kan worden gemeten en daarom is het lastig de voeding hierop af te stemmen.

KWALITEIT VAN KNAAGDIERVOEDING GEWAARBORGD

Wij zijn van mening dat knaagdier voeding altijd in samenwerking met een dierenarts tot stand moet komen, in een laboratorium onderzocht moet worden en onder de meest optimale condities verpakt moet worden. Gebeurt dit niet dan kan de kwaliteit van de voeding niet 100% gewaarborgd worden. Vitamines zijn vluchtig of UV gevoelig. Een verpakking dient dan ook nooit doorzichtig te zijn. Daarnaast moet een verpakking onder speciale condities verpakt worden anders kunnen essentiële voedingsstoffen verloren gaan. De weg die een natuurlijk bestanddeel aflegt moet ook zo kort mogelijk zijn om een absolute versheid te garanderen.

HET VOEDING STAPPENPLAN BIJ DIABETES

STAP 1

Schakel over naar een voeding met weinig suiker (voeders op deze pagina). Als je knaagdier diabetes heeft, zal het moeilijk voor hem zijn om suiker af te breken en in energie om te zetten. Daarom moet je de ingrediënten van de huidige voeding lezen en controleren op toegevoegde suikers, zoals melasse, suikerriet, glucosestroop of fructose. Als de voeding deze suikers bevat, moet je de voeding veranderen in een voeding met laag suikergehalte.

Er is geen speciale diabetische voedselmix op de markt voor knaagdieren met diabetes, maar je kunt je dierenarts vragen een voedingsmix aan te raden voor je diabetische knaagdier.

STAP 2

Vermijd het geven van zoete snacks. Suikerhoudende snacks, zoals vers fruit, verwerkte lekkernijen en zelfs wortels zijn moeilijk voor een knaagdier met diabetes te verteren. Probeer het in plaats daarvan te wassen en snij selderij, broccoli of spinazie als een traktatie.

Geef je knaagdier slechts één traktatie per dag en zorg ervoor dat je de snack uit de kooi haalt als deze niet binnen een dag wordt opgegeten. Verse groenten kunnen namelijk snel bederven.

STAP 3

Voed je hamster een eiwitrijk en vezelrijk dieet. Dieren met diabetes kunnen een dieet eten dat bestaat uit 10-15% eiwit en 50% vezels. Je kunt de reguliere voeding aanvullen door ze eiwitbronnen te geven, zoals gewone tofu, gekookte kip en kalkoen, of roerei. Deze moeten dagelijks in kleine hoeveelheden worden gegeven. Goede vezelbronnen zijn bijvoorbeeld:

 • Luzerne
 • Timothy hooi.
 • Groenten zoals broccoli, komkommer, bloemkool en spinazie


STAP 4

Geef je knaagdier complexe koolhydraten. Koolhydraten moeten worden verminderd, maar niet volledig worden verwijderd uit hun dieet. Als je knaagdieren koolhydraten geeft, kies dan altijd voor complexe koolhydraten, zoals haverzemelen, volkoren of bruine rijst. De meeste knaagdier voedingsmixen bevatten voldoende koolhydraten, vraag je dierenarts of je het voedsel moet aanvullen met complexe koolhydraten.

STAP 5

Zorg ervoor dat je knaagdier regelmatig beweegt. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het voorkomen en beheren van diabetes bij knaagdieren. Zorg ervoor dat je knaagdier veel ruimte heeft om zich in zijn kooi uit te kunnen leven. Hamsters moeten altijd een looprad tot hun beschikking hebben. Dit kan namelijk het begin van diabetes bij sommige hamsters vertragen. 

 • Amandelen, Pistache, Walnoten: Zijn vanwege hun gehalte aan arginine en magnesium zeer aan te raden!  Er zijn zelfs onderzoeken die aan deze noten ontstekingsremmende en diabetes tupe 2 voorkomende werking toekennen.
 • Sla en Witlof: Sla en witlof hebben veel oplosbare vezels zoals inuline. Inuline verminderd ontstekingen in de darmflora. Inuline kun je ook nog eens tegenkomen in de voedingsomschrijving van een hamster voeder. inuline is een fructaan die van nature voorkomt in plantencellen. Vaak wordt inuline gebruikt als insulinevervanger.
 • Broccoli: is koolhydraat- en energie-arm en uitermate rijk aan vitamine C.
 • Brandnetel: Staat bekend om zijn geneeskrachtige werking bij Diabetes. Je kunt brandnetelthee maken en een kleine (sterk verdunde) hoeveelheid in het waterflesje doen.
 • Lijnzaad is koolhydraatarm. Lijnzaad is een goede bron van lignanen; antioxidanten die helpen hartziekten en kanker te voorkomen.


Gymnema, Kurkuma en Fenegriek kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Met name Fenegriek zaden werken bloedsuikerspiegel verlagend.

 • Kurkuma – verlaagt bij diabetici de bloedsuikerspiegel
 • Gymnema – verhoogt de productie van insuline door de pancreas, helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel, helpt bij de regeneratie van bètacellen in de pancreas die insuline vrijlaten en weerhoudt adrenaline ervan om de lever te prikkelen glucose te produceren.
 • Fenegriek – verlaagt de bloedsuikerspiegel


Andere kruiden, waaronder, Brandnetel, Guggulu, Pau d’arco, Cat’s claw, Damiana, Galega, Neem, Bosbes (blaadjes) en Ginkgo, helpen complicaties tegen te gaan door de bloedsomloop te verbeteren, de vaatwanden te versterken en oxidatieve schade te voorkomen.

 • Knoflook – heilzaam voor diabetes type 2
 • Brandnetel – verlaagd de bloedsuikerspiegel


diabetes en voeding voor knaagdieren zoals muis, hamster, gerbil, dwerghamster en degoe

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »