Diabetes Symptomen bij Knaagdieren

VEEL PLASSEN EN VEEL DRINKEN

Overmatig drinken en plassen is wat je in de meeste gevallen ziet. Een van de eerste tekenen van diabetes is overmatig plassen. Je kunt bijvoorbeeld opmerken dat de plashoek voortdurend nat is. Dit overmatig plassen gaat ook gepaard met overmatig drinken en je zal het drinkwater waarschijnlijk vaker moeten bijvullen. Dit is een potentieel teken dat je knaagdier diabetes heeft. Overigens hoeft veel drinken en plassen niet altijd op diabetes te wijzen, het kan ook duiden op een probleem met de nieren.

Dieren met diabetes zullen ook meer eten. Bij hamsters kan het soms lastig zijn dit op te merken, omdat zelfs gezonde hamsters voedsel hamsteren.

GEWICHTSVERLIES

Hou het gewicht in de gaten. Dieren met diabetes, ondanks meer eten en drinken dan normaal, zullen snel afvallen. Weeg je knaagdier eenmaal per dag als je vermoedt dat deze diabetes heeft. Als het in korte tijd 10% of meer van zijn lichaamsgewicht heeft verloren, kan dat op diabetes wijzen. Een kleine kanttekening voor sommige dwerghamstersoorten zoals de Russische Dwerghamster, deze kunnen in de winter van nature gewicht verliezen.

CONTROLEER DE NAGELS

Controleer op gele nagels. Dikke gele nagels zijn relatief makkelijk te zien en is vaak een teken van diabetes. Om het dan meteen ingewikkeld te maken, zeggen we er meteen bij dat gele nagels regelmatig ook voor kunnen komen bij gezonde dieren. Vertrouw niet alleen op dit symptoom, maar op alle symptomen bij elkaar.

TEST DE URINE

Test de urine van je knaagdier op glucose. Je kunt thuis je knaagdier eenvoudig testen met Keto-Diastix-teststrips. Deze kunnen bij ons worden gekocht of bij de plaatselijke apotheek. Zie ook diabetes test. Het duurt meestal niet langer dan 20 minuten voor een knaagdier met diabetes om te plassen. Als je hamster niet binnen 20 minuten plast, breng hem terug naar zijn kooi en probeer het later opnieuw.

NAAR DE DIERENARTS

Ga met je knaagdier naar de dierenarts. Als je knaagdier positief test op diabetes, moet je met het dier naar de dierenarts om de behandelopties te bespreken. Je dierenarts zal je waarschijnlijk vragen om van dieet te veranderen en kan andere medische opties voorstellen, afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van je knaagdier.

Als uw hamster tekenen van diabetes vertoont, maar een urinetest negatief is, is het toch verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Het dier kan een ander gezondheidsprobleem hebben dat behandeld moet worden.


diabetes en voeding voor knaagdieren zoals muis, hamster, gerbil, dwerghamster en degoe

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »