Diabetes Stappenplan voor knaagdieren

Als je het vermoeden hebt dat je knaagdier diabetes heeft, neem dan ten alle tijden contact op met de dierenarts. Onderstaand stappenplan is geschikt voor pre-diabetische dieren en dieren met diabetes type 2, maar altijd in overleg met de dierenarts.

STAP 1 de voeding

Schakel over naar een voeding met weinig suiker (voeders op deze pagina). Als je knaagdier diabetes heeft, zal het moeilijk voor hem zijn om suiker af te breken en in energie om te zetten. Daarom moet je de ingrediënten van de huidige voeding lezen en controleren op toegevoegde suikers, zoals melasse, suikerriet, glucosestroop of fructose. Als de voeding deze suikers bevat, moet je de voeding veranderen in een voeding met laag suikergehalte.

Er is geen speciale diabetische voeding op de markt voor knaagdieren met diabetes, maar je kunt je dierenarts vragen een voeding aan te raden voor je diabetische knaagdier.

STAP 2 de snacks

Vermijd het geven van zoete snacks. Suikerhoudende snacks, zoals vers fruit, verwerkte lekkernijen en zelfs wortels zijn moeilijk voor een knaagdier met diabetes te verteren. Probeer het in plaats daarvan te wassen en snij selderij, broccoli of spinazie als een traktatie.

STAP 3 de voedingsstoffen

Met betrekking tot hamsters. Voed je hamster een eiwitrijk en vezelrijk dieet. Dieren met diabetes kunnen een dieet eten dat bestaat uit 10-15% eiwit en 50% vezels. Je kunt de reguliere voeding aanvullen door ze eiwitbronnen te geven, zoals meelwormen, vlokreeftjes of zijderupsen. Deze moeten dagelijks in kleine hoeveelheden worden gegeven. Goede vezelbronnen zijn bijvoorbeeld:

  • Luzerne
  • Timothy hooi.
  • Groenten zoals broccoli, komkommer, bloemkool en spinazie


STAP 4 complexe koolhydraten

Geef je knaagdier complexe koolhydraten. Koolhydraten moeten worden verminderd, maar niet volledig worden verwijderd uit hun dieet. Als je knaagdieren koolhydraten geeft, kies dan altijd voor complexe koolhydraten, zoals haverzemelen, volkoren of bruine rijst. De meeste knaagdier voedingsmixen bevatten voldoende koolhydraten, vraag je dierenarts of je het voedsel moet aanvullen met complexe koolhydraten.

STAP 5 beweging

Zorg ervoor dat je knaagdier regelmatig beweegt. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het voorkomen en beheren van diabetes bij knaagdieren. Zorg ervoor dat je knaagdier veel ruimte heeft om zich in zijn kooi uit te kunnen leven. Hamsters moeten altijd een looprad tot hun beschikking hebben. Dit kan namelijk het begin van diabetes bij sommige hamsters vertragen.


diabetes bij knaagdieren, muis, dwerghamster, muis, gerbil, degoe

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »