Diabetes & Medicijnen voor knaagdieren

GESPREK MET DE DIERENARTS

Alles begint met en gesprek met de dierenarts. Praat met je dierenarts over de mogelijke behandelingsopties. Er zijn enkele medicijnen die succesvol zijn geweest voor de behandeling van diabetes bij bijvoorbeeld hamsters. Medische behandeling van diabetes kan riskant zijn omdat de verkeerde dosis kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en zelfs tot de dood. Vraag je dierenarts of er medische behandelingen zijn die geschikt zijn voor de specifieke gezondheidsbehoeften van je knaagdier.

ORALE MEDICATIE

Probeer orale medicatie. Glipizide en Fenegriek worden vaak gebruikt voor de behandeling van diabetes bij kleine knaagdieren. Beide behandelingsopties worden oraal toegediend en moeten door een dierenarts worden voorgeschreven. Volg de instructies van je dierenarts.

In geval van een hamster worden Glipizide-tabletten meestal vermalen en gemengd met water en vervolgens aan de hamster gevoerd. Het kan moeilijk zijn om de dosis te regelen. Ook deze behandelvorm is niet zonder risico, want een verkeerde dosis kan resulteren in bijvoorbeeld een coma. Praat met je dierenarts over de risico's voordat je met de behandeling begint.

INSULINE INJECTIES

Als een dier bijvoorbeeld diabetes type 1 heeft en zijn lichaam helemaal geen insuline aanmaakt dan is de enige hulp, een insuline injectie. De injecties zullen waarschijnlijk twee keer per dag of vaker moeten worden toegediend. Het is echter mogelijk dat je dierenarts de dosering moet aanpassen op basis van hoe je dier reageert.

Als je ervoor kiest je knaagdier insuline toe te dienen, moet je wekelijks zijn bloed laten testen om te zien hoe deze op de medicatie reageert en hoe de suikerspiegel zich gedraagt. Omdat kleine knaagdieren zoals hamsters zo klein zijn, kan het moeilijk zijn om de juiste insulinedosering te vinden om te gebruiken.


diabetes bij knaagdieren, muis, dwerghamster, muis, gerbil, degoe

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »