Zorgen voor een wilde Muis

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in muis
 • 4
Zorgen voor een wilde Muis

We krijgen heel regelmatig berichtjes en telefoontjes van mensen die een wilde muis hebben gevonden en willen verzorgen. In deze blog geven we enkele handige tips die kunnen helpen bij de verzorging van wilde muisjes.

Als je een verlaten nestje hebt gevonden met een muisje erin zorg er dan voor dat je zeker weet dat het nest is verlaten. Als je een nest zonder moeder tegenkomt, kun je niet meteen zeker weten dat ze voorgoed weg is. Misschien heb je haar laten schrikken of is ze net even op zoek naar eten. Laat het nest (en de muisjes) alleen en controleer het later opnieuw. Als de moeder nog steeds afwezig is, moet je mogelijk actie ondernemen.

HET NEST NIET VERSTOREN

Probeer het nest niet te verstoren. Maar maak je geen zorgen, moeder muizen zullen geen baby's die aangeraakt zijn afwijzen. Keer terug na 1-2 uur, en dan opnieuw na nog eens 1-2 uur. Controleer de buikjes van de baby's voor witte banden bekend als "melkbuiken." Als je dit niet ziet in de loop van 4-6 uur, zijn de baby's niet gevoed en zijn ze waarschijnlijk alleen gelaten.

EmuisEN DIERENARTS RAADPLEGEN BIJ VERWONDING

Zoek hulp bij een dierenarts. Als de baby muis is aangevallen door een kat, moet je meteen de hulp van een dierenarts inroepen. Bacteriën uit de mond van de kat kunnen een ernstige (vaak dodelijke) infectie veroorzaken die "bloedvergiftiging" wordt genoemd. Een dierenarts kan mogelijk een noodbehandeling voor de baby muis bieden.

Voer een zoekopdracht op internet uit voor dierenartsen in je omgeving. Bel van te voren om te zien of ze muizen kunnen behandelen.

VOORZORGSMAATREGELEN

Je kunt ervoor kiezen om latexhandschoenen te dragen bij het hanteren van de muizen.
Of je nu wel of geen handschoenen draagt, je moet je handen grondig wassen na het hanteren. Wilde muizen kunnen ongewenste bacteriën (Leptospira) bij zich dragen.

DE VOEDING

Zorg voor vloeibare voeding. Baby-muizen drinken normaal gesproken melk van hun moeder. In plaats daarvan kan speciale knaagdiermelk gegeven worden.

OM DE 2 UUR VOEDEN

knaagdier spuitjeJe baby muis moet de klok rond eten totdat hij zijn ogen opent. Voor zeer jonge muizen (0-2 weken oud), moet je dit elke twee uur doen. Hierna hoeven ze maar om de 3-4 uur te eten. Als hun ogen eenmaal open zijn, hoeven ze 's nachts niet meer te eten.

 • Laat de melk opwarmen. Test een druppel op je pols om te zorgen dat deze niet te koud of te warm is.
 • Vul een pipet, spuit met melk.
 • Houd de muis stevig vast met je niet-dominante hand.
 • Houd de pipet in je andere hand en probeer de punt in de mond van de muis te schuiven.
 • Doe een druppel warme melk erin en wacht tot hij doorslikt (dit lijkt uit te rekken en te kronkelen).
 • Biedt de muis zoveel melk als hij wil.


VASTE VOEDING GEVEN

voeding muis muizenvoerWanneer de ogen van uw muis open zijn, kan je beginnen met het geven van vast voedsel. Met 4-6 weken moet de muis worden gespeend. De volgende voeding is geschikt voor een wilde muis tot aan de speentijd:

 • Hamstervoedsel bevochtigd met knaagdiermelk
 • Zachte gekookte groenten zoals erwten of wortels.


Na het eten moet je het buikje van de jonge muis masseren. Dit stimuleer de muis om zijn ontlasting te doen. Baby muizen kunnen niet zelf plassen of poepen. Normaal zou de moeder ze likken om hen aan te moedigen om hun behoefte te doen. Na elke maaltijd moet het kontje van het muisje worden gemasseerd totdat het baby muisje zijn behoefte heeft gedaan.

HUISVESTING VAN EEN WILDE MUIS

muizen kooiJe hebt een soort van behuizing nodig om je baby muis te huisvesten. Die eerste nacht zou je uit nood kunnen beginnen met alleen een schoenendoos met een keukendoek. Als je echter van plan bent om van deze muis je huisdier te maken, heb je een iets meer permanente behuizing nodig. Als algemene regel geldt dat je 30,4 kubieke cm ruimte voor je eerste muis en nog eens 15,24 kubieke cm ruimte moet geven voor elke extra muis in dezelfde kooi. Je moet de kooi ook eens per week schoonmaken, dit is afhankelijk van de bodembedekking.

Je kunt het beste voor een glazen bak kiezen. Bij een traliekooi bestaat het gevaar dat het kleine muisje tussen de tralies door kan ontsnappen.

HOUD DE MUIS WARM

muis bodembedekkingEen muisje in het wild houdt zich warm door te knuffelen met zijn moeder en broers en zussen. Bij ons thuis, moet je ervoor zorgen dat je babymuis warm blijft.

 • Verspreid een zachte en warme bodembedekking op de bodem van de kooi. Bijvoorbeeld cotton of carefresh.
 • Houd de kooi van de grond.
 • Houd de temperatuur rond de 21 graden C
 • Een CosyPod kan van pas komen. Deze geeft 12 uur lang warmte af


SPEELGOED VOOR JE MUIS

muis loopradMuizen moeten behoorlijk wat uitdaging hebben, ze hebben dingen nodig om op te kauwen en ze snakken naar mentale uitdaging. Terwijl je muis de kooi begint te verkennen, kun je overwegen om een ​​aantal van de volgende items te gebruiken:

 

Reacties

 1. drd knaagdierwinkel drd knaagdierwinkel

  Een muisje dat zo klein is zal het waarschijnlijk niet redden zonder zijn moeder. Om het toch te proberen zouden we inderdaad adviseren om contact op te nemen met een dierenarts en zelf bijvoeren met knaagdier melk https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/beaphar-knaagdier-en-konijnenmelk.html met een klein spuitje https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/voederspuitje-3-ml.html
  Heel veel succes en we hopen dat het lukt!

 2. Lotte Lotte

  Hoi hoi, mijn zus komt opeens thuis met een net geboren baby muis met de oogjes nog dicht... we willen hem houden want de moeder is nergens te bekennen en het muisje lag op de grond. Moeten we naar de dierenarts om bijvoorbeeld bacterie weg te laten halen?

 3. Kayra Van De Burgt Kayra Van De Burgt

  Hoi hoi ik en m’n broer hebben een baby muisje gevonden de ouders waren nergens te bekennen hij trilde heel erg dus ik heb handschoentjes gepakt om te voorkomen op ziektes maar mijn vraag is wat moet ik ze te eten en te drinken geven?

 4. Sabina Jansen Sabina Jansen

  Er zit een muis in mijn tuin we weten niet hoe oud hij/zij is mijn moeder is een beetje bang maar ik wil hem /haar houden

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »