Zandbakje voor de Hamster

  • Geplaatst op
  • Door Marika Stoevelaar
  • 0
Zandbakje voor de Hamster

kke ikke ikke!

De kleintjes hebben vandaag voor het eerst kennis gemaakt met Chinchillazand. Je moet je voorstellen dat de dieren nog nooit in hun leven zand hebben gezien en toch instinctief weten wat ze ermee moeten doen.Welk zand?

Voor een zandbad voor je Russische Dwerghamster kun je het beste Chinchillazand gebruiken, dit zand is heel zacht en bevat geen scherpe delen zoals je bij schelpenzand wel hebt. Chinchillazand verzorgd de vacht en geeft in de zomer zelf verkoeling. Het zand zorgt ervoor dat de vacht ontvet en glanst.

Ik heb voor het bovenstaande zandbadje een rotsbakje gebruikt en chinchillazand van witte molen.

Welke zandbadjes

Je kunt voor een zandbad verschillende bakjes gebruiken. Je kunt zelfs een kommetje in de kooi plaatsen. Er zijn ook speciale zandbadjes zoals de Critter Bath of het Elmato badhuis. Deze zijn fijn omdat ze dicht zijn en er minder zand naast het zandbadje komt. Zodra er namelijk zand naast het badje komt moet je bij het verschonen de kooi vaak ook stofzuigen om het zand eruit te krijgen :p

Niet te jong

Omdat kennis maken met veel verschillende dingen deel uitmaakt van de socialisatie laat ik de hamstertjes ook kennis maken met chinchillazand. Ik laat het zand echter nooit in het verblijf staan omdat de hamstertjes nog iets te jong zijn. Een zandbad zou pas gegeven moeten worden vanaf een leeftijd van 12 weken, dan is het hamstertje volgroeid. Dit is mijn eigen richtlijn, omdat de nog in ontwikkeling zijnde dieren gevoeligere slijmvliezen (oogjes, neusje) hebben en het zand toch ontvettend/uitdrogend werk geef ik het liever vanaf een leeftijd van 12 weken.

Leuk?

Ja de dieren genieten er zichtbaar van.. en terugkomend op het instinctieve gedrag kun je ook echt merken ze dit gedrag in het wild ook vertonen en dat het dus gaat om natuurlijk gedrag. Er is niets mooiers dan een dier zijn natuurlijk gedrag te zien vertonen!


BewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »