Y-chromosoom bij muizen vrijwel overbodig

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 0

Y-chromosoom bij Muizen vrijwel overbodig Muizen hebben maar twee genen van het mannelijk geslachtschromosoom nodig om zich te ontwikkelen tot een mannetje. Deze muizen kunnen zelfs vader worden. Dat laat een onderzoeksteam van de Universiteit van Hawaii zien in de nieuwste editie van Science. De onderzoekers toonden vier jaar geleden al aan dat muizen die een groot deel van het Y-chro...

Y-chromosoom bij Muizen vrijwel overbodig

 

Muizen hebben maar twee genen van het mannelijk geslachtschromosoom nodig om zich te ontwikkelen tot een mannetje. Deze muizen kunnen zelfs vader worden.

 

Dat laat een onderzoeksteam van de Universiteit van Hawaii zien in de nieuwste editie van Science. De onderzoekers toonden vier jaar geleden al aan dat muizen die een groot deel van het Y-chromosoom misten zich konden voortplanten.

 

In hun nieuwe experiment kleedden ze het chromosoom dat vaders op hun zonen overdragen nog verder uit.  

Helemaal mannelijk zijn de muizen niet: ze hebben kleinere testikels en hun spermaproductie hapert. De rest van de informatie op het Y-chromosoom bevat dus de informatie voor deze processen.

Toch slaagden de wetenschappers erin deze muizen zich te laten voortplanten: ze injecteerden heel prille spermacellen direct in gekweekte eicellen van vrouwelijke muizen.

Deze bevruchte eicellen brachten ze in bij vrouwtjesmuizen. 9 procent van deze vrouwtjes bracht een gezond nieuw muisje ter wereld, tegenover 26 procent bij IVF met gewone labmuizen.

 

Mensen

 

Deze techniek biedt hoop voor stellen waarvan de man vrijwel onvruchtbaar is. Het bevruchten van menselijke eicellen met heel primitieve spermacellen wordt af en toe al toegepast, maar geldt als zeer experimenteel.

De onderzoekers speuren ondertussen verder naar manieren om het Y-chromosoom helemaal overbodig te maken, door genen elders in het DNA te activeren.

 

Door: NU.nl/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »