Woestijnknaagdieren onderscheiden zich door voortbeweging

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 0

Woestijnknaagdieren onderscheiden zich door voortbeweging Biologen van Harvard University presenteren dit zaterdag op het congres van de Society for Experimental Biology. De Amerikanen bestudeerden twee soorten knaagdieren die in Azië voor...komen: de op twee poten rondhuppende jerboa, en de vierbenige Meriones hurrianae, familie van de gerbil. Door hun verschillende manie...

Woestijnknaagdieren onderscheiden zich door voortbeweging

 
Biologen van Harvard University presenteren dit zaterdag op het congres van de Society for Experimental Biology.
 
De Amerikanen bestudeerden twee soorten knaagdieren die in Azië voor...komen: de op twee poten rondhuppende jerboa, en de vierbenige Meriones hurrianae, familie van de gerbil.

Door hun verschillende manieren van voortbewegen kunnen vergelijkbare knaagdieren toch samenleven zonder al te veel onderlinge concurrentie.

De twee soorten zouden moordende concurrentie van elkaar moeten ondervinden, want ze hebben namelijk dezelfde vijanden, eten hetzelfde voedsel, wonen in dezelfde omgeving en zijn tijdens dezelfde uren actief. Toch valt het mee met die concurrentie, en de Amerikanen verwachtten dat de voortbeweging hiermee te maken zou kunnen hebben.

Dat lijkt inderdaad zo te zijn. De wetenschappers analyseerden voor het eerst de bewegingen van de jerboa en Meriones, en berekenden daarnaast ook hoe hoog, ver en snel de diertjes kunnen springen en rennen.

De tweebenige jerboa springt en hopt op een andere, veel onvoorspelbaardere manier dan Meriones, en dat geeft het andere mogelijkheden om roofdieren te ontwijken. De jerboa kan zich daardoor verder van zijn nest wagen, en dat maakt hem flexibeler in zijn overleving. Die flexibiliteit, zo denken de biologen, zorgt ervoor dat de concurrentie meevalt.


Door: NU.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »