Wist jij dat muizen regelmatig zingen?

Wist jij dat muizen regelmatig zingen?

Wist jij dat muizen regelmatig zingen? Ja het is echt zo! Onderzoekers zijn erachter gekomen dat mannetjes Muizen regelmatig unieke nummers zingen.

Mannetjes zingen namelijk verschillende liedjes om de vrouwtjes te versieren. De beste liedjes bewaren ze voor de vrouwtjes die ze nog niet ontmoet hebben. Dat zijn pas verassende diertjes!
Je zult je vast afvragen hoe we hierbij komen? Nou dat hebben onderzoekers van de “Duke University” onderzocht. Ze hebben de zang van de mannetjes vastgelegd en zelfs letterlijk gehoord dat de mannetjes een ander toontje gaan zingen als de sociale situatie waarin ze zich bevinden veranderd. Ander vrouwtje ander deuntje.

De zang was in ieder geval altijd een daverend succes bij de vrouwtjes!

Het onderzoek is niet alleen van belang voor de fans van zingende muizen. De bevindingen, en nader onderzoek kunnen namelijk bijdragen aan onderzoek naar o.a. Autisme zeggen de onderzoekers. Muizen “zingen” namelijk met behulp van zogenaamde “ultrasone geluiden”. Dit zijn hele hoge tonen die het menselijke oor niet kan oppikken.

De onderzoekers hebben de geluidjes van de muizen opgenomen met speciale microfoons die deze hoge tonen wel kunnen registreren. Ze hebben de mannetjes muizen opgenomen terwijl ze de mannetjes de geur van een vrouwtje lieten ruiken. Tot hun verbazing trad er een verandering in geluid op. De toon stond ook in verband met de verandering van geur. Een ander vrouwtje een ander geluidje.

In het eerste geval kregen de mannetjes urine van de vrouwtjes te ruiken, terwijl er geen dame in zicht was. Ze zagen de vrouwtjes dus niet. Dit was om de vraag te beantwoorden: “Wat brengt een mannetje in de stemming? Het zien van een vrouwtje of het ruiken van een vrouwtje?” Terwijl het mannetje geen vrouwtje zag, begon deze te zingen! Hij zong luid en een complex lied (door de wetenschappers omschreven als een reeks van uitspraken of lettergrepen, soms met een tempo).

In het tweede geval werd het vrouwtje bij het mannetje in het verblijf geplaatst. Wat opvallend was, was dat het mannetje nu een eenvoudiger en rustiger nummer voor het vrouwtje zong. Hij zong wel langer voor haar.

“We denken dat het complexe lied een soort roepend lied is om het vrouwtje naar zich toe te lokken en zodra het vrouwtje in zicht is veranderd het lied en schakelt het mannetje over naar een eenvoudiger lied om energie te besparen om genoeg energie over te houden om de dame te versieren” zegt co-auteur Erich Jarvis, een universitair hoofddocent van de neurobiologie aan de Duke University en een Howard Hughes Medical Institute onderzoeker.

De vrouwtjes leken trouwens meer voor de complexe nummers te vallen.


De onderzoekers zeggen dat deze weergave van de verschillende reacties op verschillende liedjes hun conclusie bevestigd, dat er sprake is van een werkelijke betekenis achter de verschillende tonen die de mannetjes maken. Daarnaast ontstaan er ook veranderingen in de hersenen die de onderzoekers graag willen odnerzoeken.

Het volgende wat de onderzoekers graag willen onderzoeken is hoe de hersenen van de muizen reageren op bepaalde liedjes/tonen. De onderzoekers zeggen dat als ze kunnen achterhalen in welke mate muizen kunnen leren om hun liedjes te wijzigen, zeggen ze, kan deze informatie nuttig zijn in de studie naar o.a. autisme, waar sociale communicatie en bepaalde delen van de hersenen wellicht beïnvloed kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd op 1 april in het tijdschrift “Frontiers in Behavioral Neuroscience”

Uit een ander onderzoek door onderzoekers aan de Washington Universiteit in Saint-Louis, is gebleken dat muizen zang erg lijkt op het getsjilp van vogeltjes. De onderzoekers hebben de ultrasone geluiden namelijk omgezet in voor de mens hoorbare klanten en de melodiën waren prachtig! Een veelzijdigheid aan klanken!

Knappe diertjes die muizen!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »