Welke maat looprad heb ik nodig voor mijn hamster?

Welke maat looprad heb ik nodig voor mijn hamster?

Hamsters hebben veel baat bij lichaamsbeweging, ze vinden het niet alleen leuk om in een loopradje te rennen, maar het is ook echt gezond voor ze.

Gezond

Uit onderzoek is gebleken dat een hamster zeker veel behoefte heeft aan een loopradje. Ook is uit onderzoek gebleken dat een loopradje mits deze de juiste afmetingen heeft de gezondheid van uw hamster bevorderd. Het hamster looprad is dus een belangrijk onderdeel van het hamsterverblijf. Tevens is het een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheid van je hamster en draagt het bij aan afwisseling in de dagelijkse activiteit van je hamster.


Wist je dat?

 • Hamsters met looprad meer eten dan hamsters zonder looprad?
 • Hamsters met looprad meer wegen dan hamsters zonder looprad?
 • Wist je dat een hamster per nacht wel 10 km in zijn looprad kan rennen?

Maten

De meest gangbare maten van loopradjes zijn de 15 cm, 20 cm en 30 cm. De meeste loopradjes hebben maten die rondom deze maten zitten. De gedachte achter de maten is dat de kleinste maten voor de mini hamsters zijn, de middelste voor de dwerghamsters en de grootste maten voor de grote oftewel Syrische Hamsters. Deze laatste hamstersoort kennen we ook als de Goudhamsters.

Soorten Hamsters

Mini Hamsters

Roborovski dwerghamsterSommigen van jullie zullen zich vast verbazen over te term "mini hamster", hiermee wordt eigenlijk de kleinste dwerghamstersoort bedoeld - de Roborovski Dwerghamster.
De Roborovski Dwerghamster is tussen de 5 en 7 cm groot en weegt slechts tussen de 25 en 40 gram. Voor deze kleine diertjes is het belangrijk dat de loopradjes soepel lopen omdat ze van zichzelf niet al te veel kracht hebben om een stroef wiel voort te duwen. De Silent Spinners en Flying Saucers in de kleinste maat zijn ideaal voor deze groep hamstertjes.

Dwerghamsters

De dwerghamsters zijn de grootste groep hamsters die we als huisdier houden. Onder de dwerghamsters vallen naast de Roborovski ook de Russische Dwerghamsters, Campbelli Dwerghamster en de Chinese Dwerghamster. De dwerghamsters zijn tussen de 7 en 12 cm en hebben een gewicht dat schommelt tussen de 40 en 80 gram.

Hamsters

De Syrische Hamster of Goudhamster is de grootste hamstersoort. Deze is zeker twee tot drie keer groter dan een dwerghamster en daarmee heeft hij ook een groter looprad nodig.

Groepen

We hebben voor het gemak de loopradjes gegroepeerd. De loopradjes:

 • < 15 cm en kleiner zijn enkel geschikt voor jonge dwerghamstertjes tot ca. 5 weken en de Roborovski Dwerghamster

 • 15 - 22 cm zijn geschikt voor alle dwerghamsters uitgezonderd de Roborovski Dwerghamste (de kans bestaat dat de Roborovski het loopradje niet rond krijgt)

 • 28 - 30 cm zijn geschikt voor Syrische Hamsters (Goudhamsters)

Verschil per hamster

We kunnen niet zeggen dat elke hamster anders is, maar er zit zeker verschil in bouw per hamster.. Zo kan de ene dwerghamster 7 cm zijn en de andere dwerghamster 12 cm. Ook bij Syrische Hamsters kunnen grote verschillen optreden, de ene hamster heeft een gewicht dat dichter bij de 100 gram ligt en de andere eentje dat dichter bij de 200 gram ligt.


Metalen Loopradjes

metalen loopradBij DRD Knaagdierwinkel verkopen we enkel veilige loopradjes. De metalen loopradjes met spijlen zijn erg omstreden, daaarom worden ze bij ons ook niet verkocht. Echter zijn er wel andere varianten verkrijgbaar die wel veilig voor de dieren zijn. De metalen loopradjes hebben namelijk een geen open spijlen.De loopradjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar, let op dat het looprad afgestemd is op je knagertje.Let op de rug

Als je niet zeker weet of je loopradje het juiste formaat heeft, kijk dan eens naar de rug van je hamster. De rug moet tijdens het lopen recht zijn en geen knik vertonen. Op de onderstaande foto is een juiste houding te zien.

hamster webshop silent spinner

Heel veel renplezier gewenst!


Reacties

 1. Anouk Groeneveld Anouk Groeneveld

  Ik twijfelde eerst ook welke maat ik moest gebruiken voor mijn hamster. Inderdaad heel fijn dat jullie deze informatie op jullie site hebben staan!

 2. DRD Knaagdierwinkel DRD Knaagdierwinkel

  Beste Jessica

  Dat vinden wij heel mooi om te horen!! :)
  Dank je wel voor je feedback!

 3. Jessica Bovenhuis Jessica Bovenhuis

  Beste mensen van DRD.

  Ik vind het onwijs goed te lezen dat jullie goede informatie geven over de radjes! top!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »