Welke kant loopt jouw hamster op?

  • Geplaatst op
  • Door Marika Stoevelaar
  • Geplaatst in hamster, Looprad
  • 2
Welke kant loopt jouw hamster op?

Wist je dat hamsters een voorkeursrichting kunnen hebben qua lopen? Heb je je hamster weleens geobserveerd tijdens het lopen?

De hamsters gaan naar links

Ik heb er eens op gelet en ik merk dat de hamsters bij mij altijd tegen de klok in rennen. Bij de Flying Saucers kun je dit heel goed zien. Het begon als een hersenspinsel, maar ik ben het mij serieus gaan afvragen…. Rennen hamsters altijd tegen de klok in? en zo ja waarom dan?

De Grieken en Romeinen gingen naar links

Toen ik eens verder doorging in dit thema kwam ik er al snel achter dat ook mensen het liefst tegen de klok in lopen, rennen, rijden, fietsen etc. Als je naar wedstrijdbanen kijken zoals paardenrennen, hondenrennen, autocircuit e.d. dan zie je dat alles tegen de klok in gaat.

De Natuur wil naar links

Als we de geschiedenis in duiken dan zien we het tegen de klok in/naar lings rennen al in de oudheid bij de Grieken en de Romeinen. Deze oude beschavingen hadden veel kennis over de sterren en lieten zich graag leiden door de sterrenkunde, zou het een verband met elkaar hebben? Tijdens het bestuderen van dit fenomeen merkte men op dat schijnbaar alle sterren linksom rond de Poolster draaien. Was dat misschien de reden dat er een voorkeur voor linksom was?

Uit een onderzoek van Hideaki Fukami bleek dat maar liefst 80% van alle vluchtende dieren naar links wegvlucht. Zou ook de natuur een sterke behoefte hebben om naar links te buigen? Een andere reden kan zijn dat veel mensen en dieren rechtshandig(benig) zijn, hierdoor kan er harder afgezet worden met de rechterkant en dus beter afgebogen worden naar links.

Tijdens de eerste moderne Olympische spelen die plaatsvonden in 1896 in Athene wist men niet dat de Grieken en Romeinen altijd naar links renden. Dat werd pas bekend bij latere archeologische vondsten. In die tijd werden ook veel wedstrijden de ene en de andere kant op gehouden, maar in 1908 kwam er een einde aan, want toen hadden ze afgesproken dat er tijdens de spelen linksom gerend werd.

Corioliseffect

800px-Hurricane_ElenaHet corioliseffect, genoemd naar de Franse ingenieur Gustave-Gaspard Coriolis die het in 1835 voor het eerst beschreef, is de verklaring voor de afbuiging van de baan van een voorwerp dat beweegt binnen een roterend systeem. Het is vooral duidelijk bij de beweging van de wolkenmassa’s rond een lagedrukgebied, die niet recht naar het centrum van dit lagedrukgebied stromen maar er omheen beginnen te cirkelen, op het noordelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in, op het zuidelijk halfrond met de wijzers van de klok mee. Dit staat bekend als de wet van Buys Ballot. Een hogedrukgebied kent hetzelfde effect maar met een draaiing in tegengestelde zin.

noordelijk-halffront


Het noordelijk halffront is alles boven de rode lijn. Het is de bovenste helft van de aarde.

Zou het hiermee te maken hebben? Zou het dan zo zijn dat de hamsters in Zuid Afrika en Zuid Amerika met de klok mee rennen en dus naar rechts?


Reacties

  1. Miriam Miriam

    Hier hebben ook alle dieren een voorkeur om naar links te rennen (ratten, muizen en hamsters). Wel grappig om zo een theorie hierover te lezen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »