Week van het huisdier 14 t/m 22 mei

Week van het huisdier 14 t/m 22 mei

De Week van het Huisdier, die dit jaar van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei door het hele land gehouden wordt, staat helemaal in het teken van ‘het nieuwe huisdieren houden’. We brengen in deze week onder de aandacht dat de inzichten in het houden van huisdieren zijn veranderd.

Sommige vastgeroeste gewoontes kunnen niet meer anno 2016. Denk bijvoorbeeld aan één konijn in een klein hokje, straffen in plaats van belonen, de slipketting als correctiemiddel, een goudvis in een kale kom en eenzijdige of verkeerde voeding van vogels en reptielen.
 
In de kijk op dieren houden is veel veranderd. Er zijn nieuwe trainingsmethoden voor honden en er zijn nieuwe inzichten in de rashondenfokkerij om erfelijke aandoeningen tegen te gaan. Het chippen en registreren van honden is inmiddels verplicht, maar ook het chippen van katten raadt het LICG zeker aan.
 
Behalve voor het chippen van honden is er nog meer nieuwe wetgeving. Tegenwoordig moet iedereen die bedrijfsmatig dieren houdt een bewijs van vakbekwaamheid hebben en mensen behoren bij de verkoop van een dier informatie op papier mee te krijgen. De huisdierenbijsluiter van het LICG bijvoorbeeld! Er is nu ook een huisdierenlijst voor zoogdieren waar op staat welke zoogdieren men mag houden.
 
Ook wordt er veel meer internationaal gereisd met dieren. Steeds meer honden mogen mee op vakantie en veel mensen willen zwerfdieren helpen door ze naar Nederland te halen. In het buitenland heersen echter soms ziekten die bij ons niet voorkomen en het risico op besmetting neemt daarmee ook toe.
 
Speciaal voor de Week van het Huisdier heeft het LICG een online magazine ontwikkeld over ‘Het nieuwe huisdieren houden’. Daarin lees je over wat er zoal veranderd is in de loop der jaren. Lees hem hier en deel hem via facebook zodat je vrienden ook up to date blijven!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »