Wat zit er eigenlijk in Gerbilvoer?

Wat zit er eigenlijk in Gerbilvoer?

Wat zit er eigenlijk in Gerbilvoer? Wat zijn de verschillen ten opzichte van de verschillende soorten voeding? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Je vraagt je soms vast wel eens af "wat is nou goed voer?", "waarom is de ene beter dan de andere?". De fabrikanten helpen hier ook niet echt mee want iedereen vind zijn eigen voer het beste. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Een foto zegt meer dan duizen woorden... of beter gezegd een grafiek zegt meer dan duizen woorden.
We hebben alle bekende Gerbil voeders voor u geanalyseerd en de bestandelen op een rijtje gezet. Dat geeft ons het volgende overzicht:

Gerbilvoer & Eiwit

Eiwit is net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is “proteïne”. eiwitten zijn daarmee niet alleen belangrijk voor de opbouw van het lichaam (spieren), maar ook voor het herstel en de groei van de weerstand van het lichaam.

eiwit in gerbilvoer

Gerbilvoer & Celstof/Vezels

Voedingsvezels zijn te vinden in plantaardige producten. Vezels leveren geen voedinsstoffen aan het lichaam. Ze worden ook niet verteerd door het lichaam. Ze zijn wel heel belangrijk voor een goede darmwerking.

Voedingsvezels gerbil voer


Gerbilvoer & Vet

Te veel vet is nooit goed, maar het lichaam heeft wel vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Vetten zijn namelijk een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Gerbils kunnen snel dik worden.


vet gerbilvoer


Gerbilvoer & As

as is een totale waarde voor mineralen. Deze mineralen blijven over als het voedermiddel op een hoge temperatuur volledig wordt verbrand. Ook zand valt onder het percentage ruw as. Dit wordt dus niet door het lichaam opgenomen. Dit zijn bestanddelen waar het lichaam niets mee doet.Gerbilvoer & Calcium

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.  Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de  zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.


calcium en gerbilvoer


Gerbilvoer & Lysine

is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Lysine is een relatief klein aminozuur met een eenvoudige structuur. Mensen en dieren kunnen het zelf niet maken en moeten het daarom uit hun voeding opnemen. Het behoort daarom tot de essentiële aminozuren.


gerbilvoer en lysine


Gerbilvoer & Methionine

is in zijn natuurlijke vorm een zwavelhoudend aminozuur. Het dierlijk lichaam kan zelf geen methionine aanmaken. Om deze reden behoort het tot de essentiële aminozuren.


methionine gerbilvoer


Gerbilvoer en Natrium

Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout (natriumchloride). 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. Natrium zorgt voor de vochtbalans van het lichaam, regelt de bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen. Hierbij spelen ook kalium, magnesium, chloride en fosfaat een belangrijke rol.


natrium gerbilvoer


Gerbilvoer & Fosfor

Fosfor of fosfaat is een mineraal dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten en tanden. Ook  beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor is een mineraal dat in de vorm van fosfaat voorkomt in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.


fosfor gerbilvoer


Gerbilvoer & Magnesium

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht  van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Bij Gerbils kan Magnesium krampaanvallen tegen gaan.


gerbilvoer magnesium


Gerbilvoer en Vitamine A

Vitamine A (Retinol Caroteen) is een vetoplosbare vitamine die betrokken is bij de afweer, groei van vacht, gebit en vernieuwing van de huidcellen, zien in de schemer. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een verminderde afweer, groeistoornissen, huidproblemen, oogontstekingen, verminderde vruchtbaarheid.


gerbilvoer en vitamine a


Gerbilvoer & Vitamine D

Vitamine D (Cholecalciferol) is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de kalkhuishouding, de afweer en de spierwerking. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor hartritme stoornissen en botontkalking. Dieren die in de zomer buiten komen kunnen vitamine D aanmaken in de huid, dankzij de zon. De UV straling zorgt voor vitamine D aanmaak in de huid.


gerbilvoer en vitamine d


Gerbilvoer & Vitamine C

Vitamine C (Ascorbinezuur) is water oplosbare vitamine en sterke een anti-oxidant die dieren zelf kunnen aanmaken. Alleen de Cavia en de mens kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Daarom is vitamine C voor de Cavia essentieel. Vitamine C speelt een rol bij de ijzeropname en beschermt vitamine E en foliumzuur. Bij een tekort aan vitamine C kunnen verschijnselen voorkomen zoals: een verminderde afweer, bloedend tandvlees en bloedarmoede.


vitamine c gerbilvoer


Gerbilvoer & Vitamine E

Vitamine E (Tocoferol) is een vet oplosbare vitamine en speelt een ro bij de stofwisseling, bij de bescherming tegen agressieve stoffen, vruchtbaarheid en werktanti-veroudering tegen. Een tekort aan Vitamine E kan zorgen voor evenwichtsstoornissen en problemen met de vruchtbaarheid.


vitamine e gerbilvoer


Gerbilvoer & Koper

Koper behoort tot de spoorenelementen en speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten. Spoorelementen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de groei, de opbouw en het herstel van weefsel. Bovendien zijn het bouwstenen van ingewikkelde verbindingen zoals de rode
bloedkleurstof. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.


koper gerbilvoer


Gerbilvoer & Zink

Zink behoort tot de spoorenelementen en speelt een rol bij de vorming van bindweefsel en botten. Spoorelementen zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, de groei, de opbouw en het herstel van weefsel. Bovendien zijn het bouwstenen van ingewikkelde verbindingen zoals de rode
bloedkleurstof. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.


zink gerbilvoer


Gerbilvoer & Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Dit heeft het lichaam maar in hele kleine hoeveelheden nodig.


Gerbilvoer mangaan


Gerbilvoer & IJzer

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.


ijzer gerbilvoer


Gerbilvoer & Selenium

Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.


selenium gerbilvoer


Gerbilvoer & Jodium

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

gerbilvoer & jodium


Dat is niet niks

Het is een heel overzicht geworden, we hebben alle bestanddelen die vermeld staan op de analyse apart genomen en vervolgens de voeders met elkaar vergeleken. We hopen dat het je een gedetaileerder beeld zal geven van de Gerbil voeding in het algemeen.

Hoe moet ik kiezen?

Het is goed om vooral naar je dier te kijken. De verzorger kent zijn dieren het beste en weet vaak wat het beste voor ze is. Als je een Gerbil bij een Fokker hebt gekocht, vraag dan aan de Fokker welk voer hij of zij heeft gegeven. De dieren van Fokkers moeten immers in topconditie zijn, dus moet de voeding ook aan de hoogste eisen voldoen.

Gemengd of alles in één

Zoals je kunt zien staan in het overzicht zowel gemengde als alles in één voeders. Bij een alles in één brok ben je ervan verzekerd dat je Gerbil alles binnnen krijgt wat in de analyse staat. Bij een gemengde voeder hoeft dat niet het geval te zijn, als je Gerbil selectief eet. In het laatste geval moet je ervoor zorgen dat je Gerbil alles van de voeding op gaat eten. Selectief eten begint meestal bij dieren die meer eten krijgen dan ze nodig hebben, hierdoor hebben ze ruimte om te selecteren. Echter is het bij dieren die niet solitair leven soms lastig om erachter te komen welk die wel en welk dier niet selectief eet. Hier is dus een goede observatie van de verzorger vereist.

allen in één brok gerbilgemengde voeding gerbil

Bestaat er een voeding die alles bevat?

Wij denken dat dat niet bestaat, een voeding kan niet alles bevatten wat een dier nodig heeft. Een dier heeft immers verschillende behoeften in bijvoorbeeld verschillende levensfasen en gezondheidstoestanden. Een dier dat ziek is moet voeding krijgen dat de afweer bevorderd of het aangedane orgaan ontslast, denk aan diabetes. Een dier dat drachtig is of jongen heeft (zogend) moet meer voedingsstoffen binnen krijgen om zichzelf en vooral de jongen te kunnen voeden. Kijk dus goed naar de individuele behoeften van jouw dieren.Reacties

  1. Lisa Lisa

    Klopt volgens mij weinig van. Ik heb Care+ en op de verpakking staat dat de vitamine die er volgens de grafieken niet in zitten, er juist wel in zitten...

  2. Klaas Feuth Klaas Feuth

    Belangrijk is ook om in acht te nemen dat deze voeders vaak als aanvulling op het dieet gelden. De mr Johnson's voeding geeft daarom duidelijk aan dat het een aanvullend dieet betreft dat gegeven moet worden naast geschikte verse groenten en fruit. Hamsters en gerbils zijn omnivoren. Daarom moeten zij enkele keren per week een stukje gekookt mager vlees, bijvoorbeeld kip, te eten krijgen. Als extraatje houden hamsters en gerbils van een meelworm – gedroogde meelwormen zijn zeer geschikt. Schoon, vers drinkwater moet voortdurend beschikbaar zijn.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »