Wat eten konijnen allemaal, wat mag wel en niet?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 1
Wat eten konijnen allemaal, wat mag wel en niet?

Een pluizenbol zorgt voor veel plezier bij thuiskomst. Beetje rondhupsen, springen en rennen. En al het knuffelen niet vergeten! Na al het rennen en springen heeft je konijn ook wel honger en is een traktatie op zijn plaats. Maar wat eten konijnen allemaal? En wat kun je beter wel of niet geven?

Welk voer eten konijnen?

Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig. Sommige konijnen zijn zo slim om alle lekkere stukjes uit het gemengde voedsel te halen en laten alle brokjes met de juiste voedingsmiddelen liggen. Zie je je dat je konijn dit doen, dan is het verstandig om eenzijdige brokjes te halen, zodat je konijn geen keus heeft en de juiste voedingsmiddelen alsnog binnen krijgt. Verwen hem dan liever met een beetje en verschillende groentes.

Hier komt de groenteboer

Het is vrij bekend dat konijnen van groenten houden, denk maar aan de vele kleurige plaatjes, waarbij konijnen met een knaloranje wortel in de mond poseren of filmpjes van witte konijnen die onder de frambozen smurrie zitten. Maar lang niet alle groenten zijn goed voor jouw pluizenbol, waaronder bepaalde wortels. Groenten bevatten namelijk veel suiker en hier kan je konijn dik van worden. Het is daarom verstandig om je konijn veel verschillende groenten te geven, maar van alles een beetje. Denk hierbij aan een stukje wortel, een takje peterselie, een blaadje sla, paksoy en een frambozenblaadje. Ook is het beter om je konijn een gevarieerd groenten bord te geven in plaats van de ene dag alleen paksoy en de andere dag alleen wortels.

Veiligheid voorop

Er zijn konijnen die tegen alle groenten goed kunnen, maar ook konijnen die sneller diarree krijgen en zelfs konijnen die er helemaal niet tegen kunnen. Houd het in dit geval lekker bij brokjes en hooi. Wil je je konijn toch graag groente geven, hieronder is opgesomd wat veilige groenten zijn die bijna alle konijnen kunnen hebben.

Andijvie
Broccoli
Witlof
Veldsla
Paksoy
Paardebloemblad
Wortel en het loof van wortelen

Smikkelen en smullen

Ook fruit eten konijnen maar al te graag. En waarom ook niet, het is lekker zoet en het ziet er nog schattig uit ook! Maar let wel op dat je dit niet te veel geeft, het is als snoepgoed voor de mens en echte dikmakers. Wel mogen ze alle fruitsoorten, alleen opletten met pitjes. En dan vooral appels, de pitjes van appels zijn giftig.

Vitamientjes

Konijnen kunnen hun eigen vitamines aanmaken! Ja echt waar, geen grap. Deze maken zij aan in de dunne darm en poepen ze uit om ze vervolgens weer op te eten. Ja.. ze eten hun eigen poep op.


Reacties

  1. Linda Linda

    Wauw heel interessant! Dit zal ik ook even aan een vriendin van mij doorgeven, zij heeft konijnen! Zal ze leuk vinden! :D

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »