Waarom is Vitamine C zo belangrijk voor een Cavia?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Cavia, gezondheid
  • 0
Waarom is Vitamine C zo belangrijk voor een Cavia?

De meeste dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken in hun lichaam. Cavia’s kunnen dit echter niet. Zij missen namelijk het enzym L-gulonolactone oxidase, dat nodig is voor synthese van vitamine C uit glucose. Vitamine C wordt niet in het lichaam opgeslagen, dus de cavia moet het dagelijks via de voeding krijgen. Het is ook bekend dat de cavia sneller vitamine C afbreekt dan bijvoorbeeld de mens. Als een cavia niet voldoende vitamine C krijgt, dan ...

De meeste dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken in hun lichaam. Cavia’s kunnen dit echter niet. Zij missen namelijk het enzym L-gulonolactone oxidase, dat nodig is voor synthese van vitamine C uit glucose. Vitamine C wordt niet in het lichaam opgeslagen, dus de cavia moet het dagelijks via de voeding krijgen. Het is ook bekend dat de cavia sneller vitamine C afbreekt dan bijvoorbeeld de mens. Als een cavia niet voldoende vitamine C krijgt, dan kunnen er al binnen 10 dagen problemen ontstaan.

 

GEVOLGEN

Vitamine C is bij de cavia belangrijk voor de vorming van collageen, dat voorkomt in: bloedvaten, botten, kraakbeen, gebit en huid. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de weerstand en de werking van het zenuwstelsel.

 

KENMERKEN VAN EEN VITAMINE C TEKORT

Een vitamine C tekort kan onder andere zorgen voor problemen met bloedvaten, slijmvliezen en het gebit. Symptomen van een vitamine C tekort kunnen zijn:

  • Diarree
  • Niet kunnen /willen eten door pijnlijke kaakgewrichten en gebitsproblemen
  • Gewichtsverlies en slechte groei door niet kunnen/willen eten.
  • Pijnlijke gewrichten en kreupelheid (door bloedingen in gewrichten)
  • Slechte vacht en haaruitval
  • Wondjes genezen slecht of heel langzaam Kortom, het is dus erg belangrijk dat een cavia voldoende vitamine C krijgt.

 

VITAMINE C IN CAVIA VOEDING

In de meeste cavia voeding wordt vitamine C toegevoegd. Echter niet altijd in een gestabiliseerde vorm; dit betekent dat vitamine C onder invloed van licht en lucht sneller kan afbreken. Omdat voeding na openen niet altijd onder optimale omstandigheden (donker, luchtdicht, droog) wordt bewaard kan het vitamine C gehalte snel terug lopen. In deze gevallen is het voor de cavia noodzakelijk dat extra vitamine C wordt bijgegeven.

 

KAN EEN CAVIA TEVEEL VITAMINE C BINNEN KRIJGEN?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, dus eventuele overdosering kan de cavia kwijt raken via de urine. Vitamine C wordt niet opgeslagen en wordt vrij snel afgebroken in het lichaam. Meestal kan een teveel aan vitamine C geen kwaad. Echter, bij hoge doseringen in combinatie met een hoog calciumgehalte in de voeding kunnen blaasstenen ontstaan.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »