Waarom eten mijn knaagdieren geen kruiden?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Kruiden
  • 0
Waarom eten mijn knaagdieren geen kruiden?

Wat is dat toch?! Je hebt net verschillende soorten kruiden gekocht voor je hamster en hij kijkt er niet naar om, je muis ruikt een keer en loopt weer weg en de ratten maken er een nestje van in plaats van het op te eten. Waarom reageren deze dieren zo op kruiden?

DE JUISTE KRUIDEN ZIJN GEZOND!

Een is is zeker, kruiden zijn heel gezond en hebben bewezen medicinale effecten. Niet voor niets worden veel medicijnen gemaakt van kruiden en worden kruiden ook in onze eigen keuken maar al te vaak gebruikt. Neem bijvoorbeeld oregano die heel goed op de spijsvertering werkt of de rustgevende effecten van kamille en niet te vergeten valeriaan die ons helpt in slaap te komen. Kortom de natuurlijke apotheek is een bijna onuitputtelijke bron van gezondheid! 

Veel baasjes willen deze natuurlijke kruiden ook aan hun knaagdieren aanbieden, met als doel dat de dieren de kruiden opeten en daar beter, gezonder en fitter van worden.

GRANIVOREN V/S FOLIVOREN

Toch moeten we de knagers in twee groepen indelen. De ene groep zal gulzig elk blaadje oppeuzelen en de andere groep kijkt er niet eens naar om. De eerste groep zijn de folivoren, hun dieet bestaat voornamelijk uit vezels. De tweede groep zijn de granivoren, hun dieet bestaat voornamelijk uit granen, zaden en eiwitten.

De 'granivoor' (zaadetend) dier heeft een kleine blindedarm. Hij kan ruwe vezels slechts in beperkte mate verwerken. Het optimale ruw vezelgehalte in het voer ligt daarom onder 10%.

Dit verschil zie je terug in het dieet van de dieren. De volgende knaagdieren behoren tot de granivoren knaagdieren:

  • Muizen
  • Hamsters
  • Gerbils
  • Ratten

Deze dieren hebben dan ook een compleet andere spijsvertering dan de vezel etende knaagdieren.

Wist je dat de maag van hamsters bestaat uit twee 'kamers', namelijk de voormaag en de kliermaag?

Konijnen, Cavia's, Chinchilla's en Degoes behoren tot de folivoren en daarmee tot de vezel etende knaagdieren. Deze dieren hebben bijvoorbeeld een zeer lange blinde darm, deze zorgt ervoor dat vezels optimaal kunnen worden verteerd. Dit in tegenstelling tot de granivoren, die een veel kortere blinde darm hebben en daarmee veel minder goed vezels kunnen verteren. De vezel etende knaagdieren moeten de hele dag door beschikken over ruwvoer (hooi). De voeding van deze dieren wordt in de darmen vooruit geduwd door nieuwe inkomende voeding. Zouden de dieren stoppen met eten dan stoppen de darmen er ook mee en ontstaat er een groot gevaar voor hun leven.

Wist je dat de maag van folivore knaagdieren niet zelfstandig werkt? Hun maag is weinig gespierd en kan daarom niet zelfstandig de voeding naar het volgende gedeelte van de darm duwen. De navolgende voedingsporties nemen die taak over.

GROTE VERSCHILLEN IN VOEDINGSBEHOEFTE

Naast dat de beide groepen een zeer groot verschil in voedingsbehoefte vertonen, is ook hun spijsverteringskanaal totaal anders ingericht op het verteren van voeding. Het zijn weliswaar allemaal knaagdieren (behalve het konijn), maar toch zijn ze zeer verschillend. Omdat de granivore knaagdieren niet zijn uitgerust op het verteren van een grote hoeveelheid vezels is het advies dat hun voeding slechts 10% uit vezels mag bestaan. Dus als je hamster bijvoorbeeld 15 gram voeding per dag krijgt dan mag slechts 1,5 gram uit vezels bestaan. Anders dan bij de folivoren want daar moet de voeding juist voor 95% bestaan uit vezels. De dieren hebben dus een compleet tegenovergestelde voedingsbehoefte als het gaat om vezels.

VEZELS ZIJN GEZOND!

Vezels zijn gezond voor alle dieren. Deze vermijden zou niet goed zijn. Voor de Folivore knaagdieren moge duidelijk zijn dat vezels altijd beschikbaar moeten zijn. Voor de granivore knaagdieren kunnen vezels goed naast het standaard dieet aangeboden worden. De dieren kunnen dan zelf bepalen of ze ervan willen eten of niet. Hetzelfde geld voor kruiden.

KIESKEURIG MET KRUIDEN IS GOED

rots voerbakje met kruiden voor knaagdieren en konijnenHet is helemaal niet verkeerd dat je knaagdier kieskeurig is met kruiden. In het wild zoeken dieren altijd de juiste voeding op. Ze weten precies wat ze wanneer nodig hebben en stellen hun dieet af op hun voedingsbehoefte. Bij ons thuis is dat iets lastiger omdat het aanbod door het baasje geregeld wordt. Als je bijvoorbeeld een bloemen mix aanbied aan je muis, hamster, gerbil of rat, dan kan het maar zo zijn dat deze er een paar blaadjes uitpikt en opeet. Sommige dieren vinden bepaalde kruiden lekkerder of hebben daar meer van nodig vanwege de werking. De enige manier om dat uit te vogelen is het uitproberen van verschillende kruiden. Je kunt het beste een boekje bijhouden waarin je noteert wat je knaagdier ermee doet. Sommige dieren vinden bepaalde bloesem blaadjes prettig om in hun nestjes te verwerken, andere gebruiken alleen de stengeltjes.

EIWIT IS ONMISBAAR VOOR GRANIVOREN

Het belang van eiwit voor granivore knaagdieren is groot, ze moeten deze regelmatig aangeboden krijgen. Vooral jonge, drachtige en zogende dieren hebben een grotere behoefte aan eiwitten. Een moeder die te weinig eiwitten te eten krijgt zou haar jongen kunnen opeten. Sommige hamsters worden chagrijnig en kunnen gaan bijten.

Dus de reden waarom je muis, hamster, gerbil en/of rat geen kruiden eet is omdat hij het op dat moment niet nodig heeft of al voldoende vezels uit zijn hoofdvoeding kan halen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »