Vraag van de maand - Mijn Cavia knaagt aan de drinkfles

Vraag van de maand - Mijn Cavia knaagt aan de drinkfles

De vraag van deze maand gaat over het knagen aan de drinkfles en wat je eraan zou kunnen doen.

Het aan de drinkfles knagen doen heel veel knaagdieren. Je ziet het bij Hamsters, Cavia's, Konijnen  e.d. Het is voor de baasjes een zeer onaangenaam geluid en het komt de tandjes en  de drinkfles ook niet ten goede helaas.

Waarom aan de drinkfles knagen?

Dat is de vraag... waarom knaagt een Cavia aan de drinkfles? Het antwoord is niet zo eenvoudig te geven. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals:

  • Verveling
  • Eenzaamheid
  • Een te kleine woonruimte
  • Pijn
  • Stress
  • Tandproblemen


De Cavia kan dus door aan de drinkfles te knagen heel goed zijn ongenoegen tonen op die manier. Het is voor ons baasjes de taak om te achterhalen wat de Cavia ons duidelijk probeert te maken.

Controleer ook altijd de tanden van de Cavia om uit te sluiten dat het dier tandproblemen heeft. Het knagen aan een metalen tuitje kan namelijk ook gevolgen hebben voor het gebit.

Omdat Cavia's groepsdieren zijn kunnen ze gedrag ook van elkaar overnemen. Heb je dus 1 Cavia die aan de drinkfles knaagt, dan kan het maar zo zijn dat de andere Cavia(s) dit gedrag gaan overnemen en ook gaan doen.

Het gevaar van de gewoonte

Als ongewenst gedrag af en toe voorkomt of nog maar net is begonnen, dan is het tijd om het aan te pakken. Wacht je te lang dan kan het gedrag veranderen in een gewoonte en zal de Cavia niet meer vanwege een oorzaak het ongewenste gedrag vertonen, maar omdat dit zijn gewoonte is geworden. Een gewoonte is moeilijk af te leren, deze zal moeten worden doorbroken.

De oorzaak aanpakken

Ben je erachter of heb je een vermoeden wat de oorzaak zou kunnen zijn, dan is het zaak om deze aan te pakken. Cavia's zijn groepsdieren, maar het wil nog weleens gebeuren dat een Cavia alleen gehouden wordt. Is dit het geval, plaats dan een maatje erbij voor je Cavia zodat deze niet meer alleen is.

Geef je Cavia's een denkspel

denkspel CaviaCavia's zijn intelligente en nieuwsgierige dieren. Ze zijn ook dol op wat lekkers. Je kunt deze twee eigenschappen benutten door de Cavia's iets te geven waar ze even mee bezig zijn. Een denkspel kan in het verblijf gelegd worden en de dieren moeten zelf uitvinden hoe ze bij het lekkers kunnen komen. Er zijn verschillende soorten denkspellen voor knaagdieren.

Er zijn verschillende leuke denkspellen:


Naast een denkspel is speelgoed ook erg leuk om te geven. Er zijn verschillende soorten speelgoed voor Cavia's. Het speelgoed kan in het verblijf blijven liggen en de dieren kunnen ermee spelen als ze zin hebben.

Voorbeelden van leuke Cavia speeltjes zijn:


De gewoonte doorbreken

drinkfles cavia classicAls je de Cavia niet kunt afleiden, zodat hij niet meer aan de drinkfles knaagt, dan zul je de gewoonte moeten doorbreken. De meeste Cavia's hebben een standaard drinkfles met een metalen tuitje en een kogeltje. Ze moeten aan het kogeltje likken om drinken uit de drinkfles te krijgen.

Als je Cavia een standaard drinkfles heeft, dan kan de eerste mogelijkheid zijn om deze uit het verblijf te nemen en te vervangen door bijvoorbeeld een waterbakje. Deze oplossing is in de praktijk niet altijd haalbaar, omdat de Cavia's het waterbakje snel kunnen bevuilen of zelfs ondergraven met bodembedekking :)

ferplast sippy drinkfles caviaEen andere manier is om het standaard flesje te vervangen door een "niet" standaard flesje. Dit is bijvoorbeeld een Ferplast Sippy Flesje. Een nadeel van dit flesje is dat het minder ergonomisch voor de Cavia is dan een standaard flesje, maar een groot voordeel is dat het drinksysteem op een iets andere manier werkt, waardoor de Cavia zijn gewoonte niet kan doorzetten. Het tuitje van de Sippy is namelijk anders en er is bijna geen prettige manier voor de Cavia om aan het tuitje te knagen.


Wees verassend!

Het is leuk voor de Cavia's om het verblijf eens anders in te richten of een nieuw speeltje te introduceren, maar ook tunnels doen het goed bij de dieren. Soms zie je ze ook wel samen als een treintje door de tunnels heen rennen.

Hou de randen van de kooi eens vrij en zet alles wat meer in het midden. We plaatsen automatisch alles tegen de randen van het verblijf om het midden vrij te laten, maar waarom niet eens alles kris kras in het idden te zetten? Wees verassend!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »