Veelvoorkomende parasieten bij knaagdieren

Veelvoorkomende parasieten bij knaagdieren

In het voorjaar duikt er weer allerlei ongedierte op waar konijnen en knaagdieren last van kunnen krijgen. Ongedierte is niet alleen slecht voor de gezondheid maar kan bijvoorbeeld ook voor veel jeuk, huid- en ruiklachten en stress zorgen. Vandaar dat we juist nu in het voorjaar meer aandacht besteden aan parasieten.

In het voorjaar duikt er weer allerlei ongedierte op waar konijnen en knaagdieren last van kunnen krijgen. Ongedierte is niet alleen slecht voor de gezondheid maar kan bijvoorbeeld ook voor veel jeuk, huid- en ruiklachten en stress zorgen. Vandaar dat we juist nu in het voorjaar meer aandacht besteden aan parasieten.

Wormen

Zowel konijnen en knaagdieren als vogels kunnen last krijgen van wormen. Er kan sprake zijn van een wormbesmetting wanneer: dieren niet goed door de rui heen komen, een doffe vacht hebben, er sprake is van een verhoogde eetlust bij vermageren en/of afwijkende ontlasting (er kunnen soms wormpjes in te zien zijn) en bij een heftige besmetting uiteindelijk gebrek aan eetlust en een opgezwollen buik.

Advies bij wormen

2 - 4x per jaar preventief ontwormen. Beaphar heeft hiervoor Wormmiddel in het assortiment "Beaphar Wormmiddel Vogels/Knaagdier"

Beaphar Wormmiddel
Dit middel pakt spoel- en haarwormen aan. Een andere optie is Anti Parasiet, dit middel pakt alleen spoelwormen aan, maar heeft daarnaast ook werking tegen luizen en mijten. Wanneer er sprake is van wormbesmetting 2x per week het verblijf grondig reinigen.

Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 10 ml Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 25 ml Beaphar Diagnos Anti-parasiet 150 ml


Mijten

Mijten leven op de huid van konijnen en knagers en voeden zich onder andere met huidweefsel. De mijten kunnen ernstige jeuk veroorzaken, wat kan resulteren in kale plekken door het krabben. Konijnen en knaagdieren met een mijtinfectie gaan zich krabben en bijten waardoor soms ernstige huidirritaties ontstaan. Een besmetting is bij deze dieren te herkennen aan een onregelmatig haarkleed of veel haarverlies (dieren komen niet of moeilijk door de rui) , roos, korstjes, kale plekjes en eczeem. Een mijtinfectie is erg besmettelijk, en kan vaak overgedragen worden op andere dieren. Een volledige aanpak is dan ook noodzakelijk!

Advies bij mijten

Behandel 2 - 4x per jaar preventief of wanneer er sprake is van een besmetting. Bij een besmetting kunt u het beste een spray nemen omdat een spray een directe werking heeft: Anti Ongediertespray of Anti Schurft.

anti ongediertespray Beaphar Anti-schurft 75 ml

Als alternatief, of voor preventieve behandeling, kan er ook met Anti-Parasiet behandeld worden. Dit product beschermt 4 weken tegen mijten (en tevens wormen en luizen). Behandeling dient herhaald te worden tot de symptomen verdwenen zijn. Een mijtinfectie is vaak erg besmettelijk. Wanneer er meerdere dieren gehouden worden, dienen alle dieren behandeld te worden, ook de dieren die nog geen symptomen vertonen. Daarnaast is het belangrijk het verblijf grondig te reinigen (minimaal 2x per week) bodembedekking te vervangen, bodem, wanden, speelgoed, voer- en drinkbakjes grondig te reinigen. Houten speelgoed etc. kan het beste helemaal vervangen worden.

Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 10 ml Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 25 ml Beaphar Diagnos Anti-parasiet 150 ml


Vlooien

Konijnen en knagers hebben niet zo snel last van vlooien, maar kunnen ze wel oplopen. Vooral wanneer iemand een hond of kat in huis heeft die last heeft van vlooien, heeft een knager ze vaak ook. Vlooien zijn te zien op het dier en zijn erg beweeglijk. Behalve veel jeuk kunnen ze ook andere problemen veroorzaken zoals bloedarmoede.

Advies bij vlooien

Wanneer er een vlooienbesmetting geconstateerd wordt, is het belangrijk alle dieren tegen vlooien te behandelen met Anti Ongediertespray. Vergeet daarbij ook niet om hond en kat met een vlooienproduct te behandelen. Daarnaast is het heel belangrijk om de kooi goed te reinigen, te behandelen met een spray tegen vlooien en dit in ieder geval 2 maanden goed bij te houden.

Luizen

Luizen zijn te zien als hele kleine zwarte stipjes op de vacht, ze zijn een stuk kleiner dan vlooien (grootte: ongeveer stipje van een potlood) Ze veroorzaken jeuk en kale plekken. Als je goed kijkt kun je ook neten zien zitten, al kunnen deze ook aangezien worden voor huidschilfers.

Advies bij luizen

Wanneer een bestemming met luizen ontdekt wordt is het belangrijk alle dieren te behandelen met Anti Ongediertespray of Anti-Parasiet (zie hieronder). Daarnaast is het ook bij luizen belangrijk het verblijf grondig te reinigen (minimaal 2x per week).

Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 10 ml Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 25 ml Beaphar Diagnos Anti-parasiet 150 ml


Myiasis

Zijn er vliegen bij de kooi te zien, heeft konijnen of knager een vieze achterkant en zijn er wondjes te zien? Wees dan heel alert! Bij myiasis leggen blauw-groene bromvliegen eitjes op het konijnen of knaagdier. De maden die uit deze eitjes komen, kruipen onder de huid en vreten zich een weg naar binnen, waar ze grote schade aan kunnen richten. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

Advies bij myiasis

Zorg dat Myiasis geen kans krijgt en behandel van maart t/m oktober iedere 12 weken konijnen en knagers preventief iedere 12 weken met Beaphar Anti-Myiasis (madenziekte) spray 75 ml.

Anti-Myiasis (madenziekte) spray 75 ml

Deze spray werkt tegen eitjes en larven van de vlieg die madenziekte veroorzaakt (bij nat worden eerder herhalen, maar niet eerder dan 4 weken). Houd de kooi goed schoon en controleer het konijn regelmatig (let hierbij vooral op de ontlasting en eventuele wondjes). Bij een vervuild achterwerk dit eerst reinigen en pas daarna behandelen met spray.


Reacties

 1. drd knaagdierwinkel drd knaagdierwinkel

  Wij zouden in dat geval aanraden om het muisje te behandelen met Anti parasiet 10 of Anti schurft. De dosering wel iets verkleinen omdat het om een jong muisje gaat.

 2. jenny-lee friedt jenny-lee friedt

  hallo, ik wil even wat vragen want onze muis hebben wij gevonden in de tuin. wij zijn erachter gekomen dat het een bosmuis is maar hij/zij heeft rode en witte parasieten/beestjes op. ook een paar zwarte beestjes zitten op de muis... wat we wel weten is dat het een jonkie is en dat we hem/haar echt willen helpen. weet iemand van jullie misschien wat het is en wat we eraan kunnen doen? dat zou fijn zijn.

 3. DRD Knaagdierwinkel DRD Knaagdierwinkel

  Goed om te weten dat het middel "Advocate" beter heeft gewerkt! Er was dus een iets sterkere aanpak nodig voor de vachtmijt. Het blijft zeer vervelend als het voorkomt, goed dat de dierenarts een betere oplossing had! Bedankt dat je dat met ons deelt :)

 4. Kelly Kleynen Kelly Kleynen

  De Anti Ongediertespray of Anti Schurft product is niet werkzaam voor vachtmijt. Dit heb ik ondervonden toen mijn ratten en konijnen kaal werden van de vachtmijt. De gebruiksvoorwaarden werden zeer correct gevolgd maar toch gaf dit geen resultaat. Hierna erna had de dierenarts pipetjes van advocate voor katten van 4-8kg van 0,8ml gegeven en het werkte enorm goed, nu gebruik ik het elke keer en met elke keer zeer goede en snelle resultaten. (beide krijgen vachtmijt door hooi en kunnen van konijnen naar ratten worden overgedragen via kledij).

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »