Vaccinatie konijn

  • Geplaatst op
  • Door Dr. Stijn Peters, Dibevo-dierenarts
  • Geplaatst in konijn, Vaccinatie
  • 0
Vaccinatie konijn

Myxomatose en VHD zijn bijna altijd dodelijk voor konijnen. De ziekten verspreiden zich van konijn tot konijn door stekende insecten en vlooien. Ook direct contact met een besmet konijn of besmette materialen zoals geplukt gras of groente vormt een risico. Maar hoe kun je deze ziekten herkennen? En nog belangrijker hoe kun je deze ziekten voorkomen?

Symptomen Myxomatose

Zwelling van de oogleden, oren, mond en anus. Vaak raken de ogen ontstoken en worden ze pussig. In een later stadium kan het konijn longontsteking krijgen met de dood tot gevolg. Afhankelijk van de virusstam kunnen er ook bulten aan de oren, rug en mond ontstaan.

Symptomen VHD

Een konijn met VHD kan plotseling overlijden, zonder enige voorafgaande symptomen. Bij een mildere vorm van de besmetting is het konijn sloom, benauwd, stopt met eten en heeft koorts. Daarnaast kan het konijn diarree en bloederige neusuitvloeiing hebben. Het dier sterft vaak aan inwendige bloedingen.

Preventie

Er bestaat geen behandeling voor de ziektes. Myxomatose en VHD worden voorkomen met een inenting. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Pluk geen gras of paardebloemen op een plaats waar ook wilde konijnen komen en vermijd contact met besmette dieren of mest van besmette dieren.

Vaccinatieschema

Ziekte Maart September
Myxomatose x x
VHD x -


De enting tegen Myxomatose mag vanaf een leeftijd van 4 weken gegeven worden. Is er een uitbraak van deze ziekte dan mag de enting na 6 weken worden herhaald. De enting tegen VHD kan vanaf 8 weken oud toegediend worden.

NB. Nobivac Myxo-RHD, is een nieuw vaccin, dat 12 maanden lang bescherming biedt tegen VHD én Myxomatose. Het kan zijn dat uw dierenarts gebruik maakt van dit vaccin. Konijnen kunnen dan het hele jaar door terecht voor deze vaccinatie.


Bron: Dibevo


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »