Te lange nagels bij Knaagdieren en Konijnen

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knnaagdierwinkel
  • Geplaatst in Verzorging
  • 0
Te lange nagels bij Knaagdieren en Konijnen

Heel veel mensen kennen het probleem van te lange nagels bij knaagdieren en konijnen. Met name bij de kleinere knaagdieren kan het lastig zijn een goede oplossing hiervoor te bedenken.

Te lange nagels

De nagels van knaagdieren en konijnen groeien altijd door. Dit hoeft niet voor problemen te zorgen mits de dieren hun nagels kunnen slijten. In veel gevallen is dat niet mogelijk doordat de dieren de mogelijkheid niet hebben om over een ruwe ondergrond te lopen.
Het is daarom aan te raden konijnen die bijvoorbeeld buiten lopen ook een stukje grond te geven met tegels, zodat ze hun nageltjes kunnen slijten als ze over de tegels lopen.

Nagels van kleine knaagdieren

Het wordt pas echt een uitdaging als je een hamster of een muis hebt die te lange nagels heeft... en dan? Knippen hoor ik je denken, maar dat durven de meeste mensen niet. De pootjes van kleine knaagdieren zijn heel klein en fijn. Bij het knippen moet je goed oppassen dat je niet in het leven knipt want dat doet heel erg veel pijn. In veel gevallen combineren mensen een nagelkinpbeurt met een bezoek aan de Dierenarts. Dit kan echter op den duur behoorlijk in de kosten lopen.

elmato nagelsteen voor slijten van nagels knaagdieren konijnenNagels slijten

Gelukkig dat er met ons mee wordt gedacht en er steeds meer uitvindingen komen die ons helpen bij de verzorging en huisvesting van onze dieren. Het knippen van de nagels is in veel gevallen nodig als deze echt te lang zijn. Het is voor het diertje ook niet prettig om met te lange nageltjes rond te lopen, want het loopt niet fijn, de nageltjes kunnen veel makkelijker ergens aan blijven haken met alle gevolgen van dien.
In het beste geval is voorkomen beter dan genezen, maar hoe voorkomen we dat de nagels van onze knaagdiertjes te lang worden? Het antwoord is: de nageltjes op een zo natuurlijk mogelijke manier laten slijten.

Een nagelsteen

De nagelstenen van Elmato kunnen hier uitkomst bieden. Er zijn twee varianten verkrijgbaar:
1. Steen voor kleinere knaagdieren zoals muis, hamster, gerbil, rat
2. Steen voor iets grotere knaagdieren zoals cavia, konijn, degoe en chinchilla

De stenen moeten aantrekkingskracht hebben, anders zullen de dieren er geen interesse in hebben of deze snel verliezen, daarom bezit elke steen zijn eigen voordelen die afgestemd is op de diersoort. Neem de kleine steen als voorbeeld, deze heeft aan de bovenzijde een inham, waar je wat lekkers in kunt doen. Hierdoor zullen de dieren graag op de steen klimmen om het lekkers op te zoeken. Ons advies zou zijn om de steen enkele keren in de week in het verblijf te zetten met wat lekkers erin. Op die manier blijft het interessant voor de dieren.
nagelsteen nagels hamster, dwerghamster, muis, gerbil

Elmato Terracotta Knaagdier Nagelsteen


De grotere steen is eigenlijk meer een tunnel. Knaagdieren voelen zich erg aangetrokken door tunnels, omdat het hun natuurlijke gedrag in het wild benaderd waar ze in holletjes wonen. De dieren zullen er vanzelf doorheen gaan lopen. De tunnel kan blijvend in het verblijf of in de ren geplaatst worden.
nagelsteen nagel slijten cavia, konijn, chinchilla

Elmato Terracotta Tunnel 34 cm

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »