Slaaphuisje of Woonhuisje voor mijn kleine knager?

Slaaphuisje of Woonhuisje voor mijn kleine knager?

Welk huisje is geschikt voor mijn knaagdier? Hoe groot moet het huisje eigenlijk zijn? Wat vindt mijn knaagdier een prettig huisje eigenlijk? Welk huisje geschikt is voor je knaagdier hangt af van een aantal dingen. Maar de belangrijkste vraag, nog voordat je een huisje wilt gaat kopen is: Moet het een slaaphuisje gaan worden of een woonhuisje?

slaaphuis kleine knaagdierenBij deze laatste vraag kijken mensen ons soms wat vreemd aan. Knaagdieren hebben in de natuur natuurlijk een hol/gangenstelsel waar ze in wonen. Hierbij hebben ze vaak meerdere kamers. De ene kamer is de slaapkamer met een uitgebreid en lekker warm nest. Ook is er een voorraadkamer voor het voedsel en soms een aparte kraamkamer.  

Bij ons thuis is het verblijf het hol en kunnen de dieren, indien voldoende bodembedekking aanwezig, gangen graven en proberen hun natuurlijke omgeving na te bootsen, maar dat lukt niet altijd. Het grootste probleem is vaak dat de bodembedekking het niet houd en instort waardoor er geen gangen gegraven kunnen worden. Dit probleem lichten we toe in een volgende blog ;)

Het Slaaphuis

Het slaaphuisje is een huisje dat net groot genoeg is om lekker in te liggen, maar te klein om andere dingen in te doen, zoals de voorraad aanleggen. Dit kun je verhelpen door bijvoorbeeld meerdere kleine slaaphuisjes in het verblijf te plaatsen. Op die manier kan het diertje zelf bepalen wat hij in welk huisje aanlegt.

Het Woonhuis

Het woonhuis daarentegen biedt mogelijkheden tot eigen inrichting omdat het: of ruimer is of meerdere kamers bevat. De huizen met meerdere kamers noemen we heel toepasselijk “meerdere kamer huizen”. Hieronder enkele voorbeelden van meerkamer huizen.

Elmato meerkamerhuis trixie leif meerkamer huis Trixie svea meerkamer huis

Prettig Huisje?

Dan hebben we de eerste twee vragen beantwoord, nu blijft de vraag welk huisje je knaagdier het prettigste vindt. Om deze vraag te beantwoorden kunnen we ook weer naar de natuurlijke leefomgeving van kleine knagertjes in het wild kijken. We weten dat ze onder de grond leven in holen en gangenstelsels maken. Dat wetende kunnen we zeggen dat ze het prettig vinden om verstopt en beschut te zijn. Het huisje moet dus niet te veel ramen bevatten en niet te open zijn voor een knus gevoel.  De dieren hebben in de natuur meerdere kamers, dus een huisje met meerder kamers of meerdere kleine huisjes in het verblijf zou mooi zijn.

Conclusie

De zoektocht naar het perfecte huisje begint met het bepalen of je, je knagertje een woonhuis wilt geven of (meerdere) slaaphuisjes.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »