Skinny Cavia's

  • Geplaatst op
  • Door Anneke Vermeulen-Slik Foto: Pet Info Club Bron: Kleindier Magazine
  • Geplaatst in Cavia
  • 2
Skinny Cavia's

Met een groepje fokkers is een begin gemaakt met de start van een speciaalclub voor dit caviaras. Het doel is het fokken van forse stevige, gezonde en uiterlijk perfecte Skinny's.

Omdat de rasstandaarden voor de Skinny's in Nederland nog niet echt vastgelegd is, richten de Skinnyclubleden zich op de rasstandaarden uit het buitenland. Daar is men al veel verder met het erkennen van dit ras. Jammer dat de EE-standaardcommissie zich niet aan haar eigen regels houdt en de erkenning op dit moment op persoonlijke motieven tegenhoudt, terwijl andere rassen wel worden aangenomen. Regels zijn er om nageleegd te worden en het doet er niet toe hoe landen ze erkennen dan behoren ze opgenomen te worden in de EE-standaard, en het aantal van drie is al ver overschreden. Door een paar mensen uit de EE-standaardcommissie, die deze dieren niet mooi vinden, wordt de erkenning met hand en tand tegengehouden en regels overtreden. Het moet niet uitmaken of je een dier mooi vindt, maar hij moet aan de gestelde regels voldoen. De Nederlandse groep heeft veel contact met de Duitse Skinnyclub omdat deze al vele jaren zelfstandig bezig is. Het is uiteindelijk de bedoeling om de Skinnycavia ook hier in Nederland erkend te krijgen en fraaie dieren op de shows te laten zien. Fokkers uit heel Europa zullen moeten samenwerken om de vooroordelen tegen deze bijna haarloze cavia uit te bannen. Inmiddels hebben ze hun club ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn ze gesprekken gaan voeren met de KLN gestart om deze speciaalclub onderdag te bieden bij KLN. Het showen van haarloze cavia's op eendaagse shows zal geen probleem veroorzaken, maar meerdaagse shows zijn zonder een slaapzakje in de wintermaanden niet mogelijk, dit is een noodzaak bij een koude omgeving. Het tentoonstellingsreglement zal hiervoor veranderd moeten worden om dit toe te staan.

Haarloosheid

Haarloosheid is bij honden al meer dan 4.000 jaar bekend en is op verschillende plekken van de wereld ontstaan. De omstandigheden waren vaak heet en droog en het voordeel was dat de dieren minder last hadden van ongedierte en de daarbij overdraagbare ziekten. De dieren kwamen o.a. voor in Afrika, Turkije, Portugal, India, Mexico, Centraal- en Zuid Amerika, China en de Filipijnen. Haarloze honden en ook - katten werden beschouwd als een curiositeit of als pronkstuk. Volkeren in Zuik-Amerika, die in allerlei natuurgoden geloofden dachten dat de naakthonden/-katten iets heiligs hadden of speciaal waren. Ze werden geofferd aan de goden en werden samen met belangrijke personen mee begraven. De Chinese naakthond uit Chingdynastie werd door monniken als tempelhond gebruikt om de toekomst te voorspellen. De Sfinxkatten zijn bekend doordat Cleopatra deze hield.

Genetica

Bij honden is een gedeeltelijke verwantschap geconstateerd op het chromosoom 17, oftewel FOX13. Bij de hond kennen we zowel dominante als recessieve genen, maar vooral de dominante vorm. Honden met het hh-gen zijn behaard, Hh is haarloos en HH jongen worden niet geboren. Deze lethaalfactor kennen we niet bij de katten en cavia's. De Mexicaanse haarloze kat dateert van voor de prekoloniale periode en is een spontane mutatie (hrhr). De normale beharing is bij de kat HH. Op dit moment kennen we bij de cavia de geheel haarloze soort Baldwin genoemd wordt en die met rexbeharing op de extremiteiten.

Geschiedenis van de Skinny

In 1978 kwamen de eerste Skinny's ter wereld in Charles River Laboratorium. De wetenschappers waren zeer verbaasd omdat ze een heel ander doel voor ogen hadden. De mutatie kwam geheel onverwacht, omdat ze onderzoek deden naar huidziekten. Ze waren uiteraard blij met deze spontane mutatie en gingen aan de gang om meer dieren voor wetenschappelijk onderzoek te fokken. In het begin bleek dit niet zo eenvoudig te zijn, vermoedelijk door inteelt en gebrek aan kennis met het fokken. Meerdere dieren worden uit dit laboratorium gesmokkeld en dit waren allemaal witgekleurde dieren met rode ogen.

Door het inkruisen met vele andere caviarassen is de gezondheid en vitaliteit verbeterd. Het gaat om een spontane mutatie en niet om een genetisch gemanipuleerd caviaras, zoals soms wordt beweerd. De Skinny heeft zich de laatste 25 to 30 jaar enorm ontwikkeld, vooral in Oost-Europa en de Scandinavische landen. In Amerika, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en diverse andere Europese landen zijn ze een erkend ras met eigen standaard.

Algemeen

Het karakter van de haarloze dieren wordt als erg levendig beschreven, speels leergierig, aanhankelijk en zeer lief. Een enkel hondenras is zeer beschermend naar de eigenaar toe, omdat de band tussen dier en verzorger vaak ster is. Dis is niet juist het beste is om dit te controleren, voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Dit geldt ook voor astmapatiënten. De reactie is vaak iets milder, maar op langere duur geldt dit niet altijd. De verzorging van de Skinny verschilt niet zo veel van alle andere rassen en ze kunnen een hoge leeftijd bereiken. Omdat de Skinny onbehaard is kan deze niet buiten worden gehouden en is een schuur zal een temperatuurregeling moeten zijn. De voeding van de Skinny is hetzelfde als alle andere cavia's, maar ze eten wel veel meer in verband met het warmteverlies. Het is een makkelijke eter die bijna alles lust en zorg daarom voor voldoende eten.

Huidverzorging

Net als bij de andere cavia's moet de huid en beharing verzorgd worden. Als eerste is een goede voeding belangrijk, zodat vanuit het lichaam een goede huid en beharing gevormd kan worden. De huid moet soepel zijn en heerlijk warm aanvoelen. Mee-eters, bultjes en pukkels zijn niet gewenst. Voor een mooie huid is het belangrijk dat alle dode huidcellen regelmatig verwijderd worden. Je kunt voorzichtig scrubben met een milde douschescrub of een behandeling met zeezout. Na het baden met een ph-shampoo of babyschampoo moet de huid verzorgd worden met bijvoorbeeld bodylotion, olie, crème, vaseline, of aloëvera. Zorg na het baden dat de huid gedroogd wordt, maar pas op voor een te hoge föhntemperatuur. Voel zelf wat u prettig vindt en houd dit vol tot de huid droog is. Ondanks dat er geen verharing plaatsvindt, kunnen wel dode huidschilfers of velletjes op de huid zichtbaar zijn. Extra huidverzorging is dan nodig, maar gewoonlijk is, als de huid wat vet is, het afnemen met een handschoen of een babylotion voldoende.

De nagels groeien bij de onbehaarde rassen harder dan bij de behaarde dieren en moeten regelmatiger geknipt worden. Ook blijkt dat de nagels harder zijn.

Showklaar maken

Ook een Skinnycavia moet showklaar gemaakt worden. De huid moet goed verzorgd zijn en de dag van te voren worden ingesmeerd, zodat de keurmeester niet gelijk met vette handen komt te zitten na het aanraken. Korstjes of andere wondjes zijn niet gewenst. De oren moeten zowel aan de binnen- als buitenkant schoon zijn. Nagels moeten kort geknipt worden en en bedenk dat kromme nagels en een verkeerde teenstand een zware fout is. De huid kan op de rug of achterhand wat donsvorming laten zien. Ook op de kop en oren is soms extra haar te zien dit kan het beste verwijderd worden voor eeen show, zodat een duidelijker afscheiding te zien is tussen de behaarde-en onbehaarde huid. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, kijk even wat voor u en het dier de beste methode is. De beharing rond de neus en aan de poten moet schoon zijn en een volle gekroesde beharing tonen. Te veel Skinny's zijn dun behaard en laten te weinig structuur zien en te weinig inplanting van de beharing op de neus en te kort op de voeten. Zo uit het hok halen en naar een show brengen is er dus niet bij.

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »