Parasieten, hoe zit dat?

Parasieten, hoe zit dat?

Schurft is een aandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een klein diertje die voor veel irritatie en schade aan de huid kan zorgen. We bespreken in deze blog wat schurft precies is, hoe het tot uiting komt en hoe het behandeld moet worden.

Wat is een schurftmijt?

schurftDe schurftmijt (Acarus scabiei of verouderd Sarcoptes scabiei) is een mijt (klein diertje) die verantwoordelijk is voor de huidaandoening schurft bij mens en dier. De schurftmijt is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar de gang die het dier in de huid graaft is zichtbaar als een wit streepje tot enkele millimeters lang. Bij deze gangetjes maar ook elders op de huid ontstaan rode bultjes als uiting van een allergische reactie op de mijt. Dit gaat gepaard met hevige jeuk, welke vooral in de nacht hevig kan worden, en waardoor patiënten zich soms tot bloedens toe gaan krabben.

Mijten leven op de huid van konijnen en knagers en voeden zich onder andere met huidweefsel. De mijten kunnen ernstige jeuk veroorzaken, wat kan resulteren in kale plekken door het krabben. Konijnen en knaagdieren met een mijtinfectie gaan zich krabben en bijten waardoor soms ernstige huidirritaties ontstaan. Een besmetting is bij deze dieren te herkennen aan een onregelmatig haarkleed of veel haarverlies (dieren komen niet of moeilijk door de rui) , roos, korstjes, kale plekjes en eczeem. Een mijtinfectie is erg besmettelijk, en kan vaak overgedragen worden op andere dieren. Een volledige aanpak is dan ook noodzakelijk!

De symptomen van schurft

Symptomen van de mogelijke aanwezigheid van parasieten

  • Kaalheid
  • Jeuk
  • Bobbelachtige, vettige huid
  • Schilfertjes
  • Roodheid

Let op!
Mijten zijn besmettelijk voor mensen

De behandeling

Het probleem met mijten is vaak de levenscyclus en de omgeving; in sommige gevallen kan de cyclus 3-4 weken duren en je kunt de eitjes niet aanpakken met normale bestrijdingsmiddelen (dus je moet wachten tot de luizen/mijten uitgekomen zijn voor je ze aan kan pakken). Het is daarom noodzakelijk om de behandeling te blijven herhalen tot de symptomen/parasieten verdwenen zijn (en dat kan dus een aantal weken duren).

Anti Parasiet en Anti Schurft

Bij Anti-Parasiet duurt het ongeveer 24-48 uur voor het volledig over het lichaam verspreid is en bescherming biedt. Wij adviseren daarom om bij reeds aanwezige luizen/mijten Anti-Schurft te gebruiken; dat is direct werkzaam. Je kan dit elke week herhalen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving goed schoon te maken.

De omgeving schoonmaken

Let goed op met holtes/kieren/etc. Hierin houden de mijten zich vaak op en zijn ze ook moeilijk bereikbaar. Wij adviseren de bodembedekking en het hooi altijd volledig te vervangen. Als er houten huisjes of dergelijke in de kooi staan, is het verstandig deze te vervangen (of minimaal 4 weken ver weg te zetten zonder dat er contact met dieren mogelijk is). Daarnaast is het belangrijk het verblijf grondig te reinigen (minimaal 2x per week).

Preventief behandelen

Anti-Parasiet adviseren wij preventief om een nieuwe besmetting te voorkomen en om te ontwormen. Dit product beschermt 4 weken tegen mijten (en tevens wormen en luizen). Je mag elke 4 weken een pipet geven, dit geeft de beste bescherming. Het is ook mogelijk om elke 2-3 maanden te behandelen; in dat geval pakt het aanwezige besmettingen aan en kan het nooit heel heftig worden want dan wordt er alweer opnieuw behandeld.

Anti-parasiet is verkrijgbaar in verschillende doseringen die afgestemd zijn op de specifieke diersoort:


Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 10 ml
Beaphar Diagnos Anti-Parasiet 25 ml Beaphar Diagnos Anti-parasiet 150 ml


Andere middelen gebruiken tegen parasieten?

Er worden soms ook andere middelen gebruikt om parasieten te bestrijden. Doe dit altijd in overleg met de dierenarts! Een ander middel waar soms naar wordt gegrepen is Stronghold. Dit is een middel dat eigenlijk bedoeld is voor honden en katten. Het is best gevaarlijk om zonder advies van de dierenarts Stronghold aan te raden en te gebruiken. Dit product heeft namelijk een registratie voor honden en katten. Dat betekent dat enkel een dierenarts op basis van de cascade regelgeving (https://www.cbg-meb.nl/dieren/inhoud/handelsvergunning-diergeneesmiddelen/cascade) of artikel 22 van het diergeneesmiddelenbesluit een uitzondering kan maken. De dierenarts dient het (op basis van de cascaderegeling) per dier voor te schrijven waarna het baasje het pas toe mag dienen. De dierenarts controleert het dier, past de dosering op het gewicht en de situatie van dat specifieke dier aan en vermeld dit duidelijk op het product waarna de eigenaar het pas toe mag dienen. De werkzame stof in Stronghold is selamectine. Deze stof komt overigens uit dezelfde groep als ivermectine (werkzame stof Anti-Parasiet en Anti-Schurft); beide zijn avermectines. De producten van Beaphar zoals Anti-Parasiet en Anti-schurft zijn specifiek samengesteld voor kleine knaagdieren.BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »