Papa’s: hoe belangrijk zijn ze nu werkelijk?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 0

Papa’s: hoe belangrijk zijn ze nu werkelijk? Dat vrouwen een man, of in ieder geval zijn sperma, nodig hebben om een kindje te kunnen baren, is duidelijk. Maar hoe belangrijk is het vervolgens dat die man ook bij de opvoeding van het kind betrokken is? Heel belangrijk, zo toont nieuw onderzoek – op basis van experimenten met muizen – aan. De onderzoekers lieten jonge muize...

Papa’s: hoe belangrijk zijn ze nu werkelijk?

 

Dat vrouwen een man, of in ieder geval zijn sperma, nodig hebben om een kindje te kunnen baren, is duidelijk. Maar hoe belangrijk is het vervolgens dat die man ook bij de opvoeding van het kind betrokken is? Heel belangrijk, zo toont nieuw onderzoek – op basis van experimenten met muizen – aan.

 

De onderzoekers lieten jonge muizen in verschillende omstandigheden opgroeien. Sommige muizen groeiden op in een gezin met een vader en moeder. Anderen groeiden in het gezin van een alleenstaande moeder op. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers het sociale gedrag en de anatomie van de muizenhersenen.

 

Resultaten

 Uit het onderzoek blijkt dat muizen die zonder vader opgroeien er abnormale sociale interacties op nahouden. Ook zijn ze agressiever dan muizen die door vader en moeder werden opgevoed. Het afwijkende gedrag is te verklaren door een afwijking in het brein: de onderzoekers ontdekten in het brein van muizen die zonder vader opgroeiden enkele gebreken in de prefrontale cortex, een deel van het brein dat sociale en cognitieve activiteiten controleert. Met name de meisjes ondervonden de gevolgen van de afwezigheid van hun vader. Zij waren bijvoorbeeld ook gevoeliger voor de drug amfetamine.

 

Bron:Scientas

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »