Opletten met diarree bij konijnen

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in gezondheid
  • 0
Opletten met diarree bij konijnen

Diarree bij konijnen kan gevaarlijk zijn; ze kunnen door het vochtverlies snel uitdrogen. Diarree kan ontstaan door een infectie, maar ook een verkeerde voeding kan zorgen voor diarree of ‘plakpoep’. Gemengde voeding zorgt er vaak voor dat konijnen selectief gaan eten; dit kan problemen veroorzaken. Daarnaast zijn mensen ook geneigd om het konijn als extraatje groenten/fruit te geven of bij lekker weer opeens buiten op het grasveld t...

Diarree bij konijnen kan gevaarlijk zijn; ze kunnen door het vochtverlies snel uitdrogen. Diarree kan ontstaan door een infectie, maar ook een verkeerde voeding kan zorgen voor diarree of ‘plakpoep’. Gemengde voeding zorgt er vaak voor dat konijnen selectief gaan
eten; dit kan problemen veroorzaken. Daarnaast zijn mensen ook geneigd om het konijn als extraatje groenten/fruit te geven of bij lekker weer opeens buiten op het grasveld te zetten; groenten, fruit en gras bevatten veel vocht en als het konijn dit niet gewend is, kan hierdoor diarree ontstaan. Konijnen die teveel eten, selectief eten e/o lekkers (volle snacks, groenten, gras) krijgen, zullen geen zin meer hebben in hooi en door een tekort aan ruwe vezels kan ook dunne ontlasting ontstaan.

 

EXTRA GEVAARLIJK

Nu het warmer wordt zijn diarree en plakpoep extra gevaarlijk; bromvliegen worden hierdoor aangetrokken en deze kunnen Myiasis
veroorzaken. Hierbij leggen bromvliegen eitjes rond de anus van het konijn. De maden die uit deze eitjes komen, kruipen onder de huid en vreten zich een weg naar binnen, waar ze grote schade aan kunnen richten.

 

HET IS DUS BELANGRIJK OM:

Het konijn dagelijks te controleren. Het konijn een goede en afgepaste voeding te geven met veel ruwe vezels welke de darmen actief houden. Beaphar Care+ bestaat uit geextrudeerde brokjes waardoor selectie door het konijn niet mogelijk is, ook bevat het een hoog gehalte aan ruwe vezels wat de darmen stimuleert. Daarnaast is Care+ ook nog aangevuld met FOS en MOS welke de darmen stimuleren en in balans brengen.

 

 

Anti Myiasis

Tijdig preventief te behandelen met Anti-Myiasis, op die manier worden eitjes en maden van bromvliegen die Myiasis verbeschikking te stellen, bij voorkeur Timothy Hoorzaken direct gedood.

Timothy hooi

Voldoende hooi ter ooi omdat dit een hoog ruwvezelgehalte bevat (32%).

Shampoo

Bij een erge vieze achterkant, is het verstandig deze te wassen met Knaagdiershampoo op die manier worden vliegen minder snel aangetrokken.

 

WAT TE DOEN BIJ DIARREE?

Als er diarree optreedt, is het belangrijk om het dier apart te zetten op een warme droge plek met voldoende vers drinkwater en uitsluitend hooi. De ruwe vezels uit het hooi kunnen de darmen stabiliseren. Als de  diarreeklachten langer dan 24 uur aanhouden is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »