Natuurlijke Voeding Chinchilla

  • Geplaatst op
  • Door DRD Pets Chinchilla Webshop
  • Geplaatst in Chinchilla, Voeding
  • 1
Natuurlijke Voeding Chinchilla

Chinchilla's zijn herbivoren met een erg gevoelig spijsverteringssysteem. Het is dus heel belangrijk dat de Chinchilla uitgebalanceerde voeding krijgt die aansluit op zijn nutritionele behoefte.

Natuurlijke voeding

Het natuurlijke dieet van de Chinchilla bestaat uit veel vezels en weinig tot geen vet.

Tanden slijten

De tanden van een chinchilla blijven altijd doorgroeien.

De tanden worden het beste gesleten door middel van het aanbieden van goede voeding met harde brokjes en/of houtsoorten (wilg, linde, schors)

Selectief eten

Het is belangrijk om te controleren of de chinchilla niet te selectief eet. Door selectief te eten kan je konijn belangrijke essentiële voedingsstoffen gaan missen en hierdoor gebrekziektes ontwikkelen. Mocht je chinchilla te selectief eten dan kun je het beste overstappen op een monocomponenten voeding, dit is een voeding die bestaat uit een alles-in-één brok.

Vezels

Vezels zijn absoluut het belangrijkste onderdeel van de voeding van een chinchilla. Door een gebrek aan vezels in het dieet van een chinchilla kan het maagdarmsysteem niet optimaal werken en in het ergste geval zelfs helemaal stil komen te liggen (statis of ileus) wat fatale gevolgen voor het chinchilla kan hebben.

Vezels: 12 - 16%


Ook de kwaliteit van de vezels is erg belangrijk, hoe verser hoe beter!

Coprofagie

Chinchilla's eten hun eigen nachtkeuteltjes op. Dit is iets wat je niet ziet en vaak ook niet weet, maar het gebeurd echt. Het opeten van de nachtkeutels is zeer gezond voor de chinchilla.

In de dikke darm wordt de voeding verwerkt en komen extra voedingstoffen vrij zoals vitamine B12. Door het opeten van de nachtkeutels kunnen chinchilla's deze vitamine binnen krijgen.

Nachtdieren

Chinchilla's zijn nachtdieren. Het beste tijdstip om ze te voeren is in de avond.

Lichaamsbeweging

Chinchilla zijn actieve dieren die houden van klimmen. Door beweging en goede activiteit houdt u niet alleen uw chinchilla in goede conditie en fit, maar wordt ook de spijsvertering optimaal gestimulleerd.

Eiwitten: 16 - 20%

Gebreksziekten

Gele oren: Chinchilla's kunnen een geel/oranje verkleuring krijgen aan hun oren. Ook kan de huid van de buik verkleuren en in sommige gevallen kan zwelling optreden.

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan: Choline (onderdeel van vit. B complex), Methionine (aminozuur), of Vitamine E.

Hepatische Lipidose (leververvetting): De chinchilla kan afvallen of zelfs erg mager worden, ook kun je merken dat je diertje sloom en lusteloos is. Deze aandoening wordt veroorzaakt door teveel vet in het dieet. Met name zonnebloempitten, pinda's e.d. bevatten veel vetten.

Katoenvacht: Bij een katoenvacht worden de haren zwak en gaan ze krullen. Het ziet eruit als katoen en vandaar ook de naam. Deze aandoening wordt veroorzaakt door teveel eiwitten in het dieet. Chinchilla's hebben wel voldoende eiwitten nodig, maar niet te veel. Een te kort aan eiwitten herken je doordat de vacht dof wordt en je chinchilla lusteloos wordt.

Vitamine A deficiëntie: Als een chinchilla te weinig vitamine A binnen krijgt kan deze waterige ogen krijgen, een doffe vacht en kan het gewicht gaan afnemen.

Over- en ondergewicht

Een chinchilla kan snel te zwaar worden door het eten van verkeerde voeding of het verkeerd eten van de voeding. Dit zijn twee dingen die erg op elkaar lijken, maar toch verschillen zijn. Verkeerde voeding kan zijn voeding die is verrijkt met suikers, dit is onnodig en wordt door fabrikanten enkel toegevoegd om de voeding lekkerder te maken. Dus al je chinchilla een bepaalde voeder heerlijk vindt en goed eet, dan hoeft het nog niet zo te zijn dat die voeding ook echt gezond voor hem is.

Zoals al eerder gezegd bestaat het dieet van de chinchilla voornamelijk uit vezels en is het zou het vetgehalte van de voeding juist laag moeten zijn. Bij een verkeerde voeding, teveel extraatjes met suikers kan een chinchilla te dik worden.

Niet alleen voeding, maar ook een slechte huisvesting of een combinatie van beide kan leiden tot overgewicht van het dier. Chinchilla's hebben immers ook voldoende lichaamsbeweging nodig om in goede gezondheid te blijven.

Let op de verpakking van voeding op melasse (stroop) of suikerbiet. Dit is suiker dat wordt gebruik in voeders om ze lekkerder te maken.

Kruiden, Groenten & Fruit

Als extraatje is een vers stukje appel, wortel heerlijk voor je chinchilla. Hieronder een kort lijstje met geschikte verse snacks. De beste keus zijn biologisch geteelde groenten en fruit.

Voeding voor Chinchilla's
Snacks voor Chinchilla's
Gedroogde vruchten voor Chinchilla'sReacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »