Muizen minder vatbaar dankzij ruime kooi en speeltjes

Muizen minder vatbaar dankzij ruime kooi en speeltjes

We hebben eigenlijk geen wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten dat dieren gelukkiger zijn als ze meer leefruimte hebben. Maar toch is het keer op keer leuk om deze bevestiging te krijgen door recent onderzoek.

Zo blijkt uit een recent onderzoek dat het leven in een ruime kooi met voldoende speeltjes een muis goed doet. De wetenschappers aan de Queen Mary University te Londen zijn tot deze conclusie gekomen tijdens hun onderzoek.

muizen speeltjesDe effecten van een ruime kooi en speeltjes beginnen na twee weken al zichtbaar te worden in het gedrag van de Muizen. Naast het gedrag van de dieren wordt ook hun gezondheid beïnvloed. De muizen uit de studie begonnen namelijk via het immuunsysteem meerdere molecule aan te maken die infecties tegen gaan. Daarnaast werden er ook genen geactiveerd die betrokken zijn bij de afweer tegen ziektes. De wetenschappers hebben deze studie gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Immunology”.

Om tot deze conclusies te komen hebben de wetenschappers een tweetal muizen groepen samengesteld en deze in meerdere verblijven geplaatst. De ene muis werd in een standard verblijf met enkel de basis voorzieningen en de andere muis kreeg een grotere kooi met meerdere speeltjes.

Na veertien dagen bleek het immuunsysteem van de muizen uit de verrijkte kooi veel beter te reageren op een (onschadelijke) infectie.

“Na slechts twee weken in de verrijkte omgeving met meer ruimte en speeltjes wat het immuunsysteem van de muizen veranderd”, zegt hoofdonderzoeker Fulvio D’Acquisto. “Ze leken beter te zijn voorbereid op het vechten tegen infecties”. Deze uitkomsten zijn opmerkelijk. “Het effect dat optrad bij de muizen is bijzonder, omdat we ze geen medicijnen hebben gegeven”, verteld Fulvio D’Acquisto. “We hebben alleen hun leefomgeving veranderd. Je zou kunnen zeggen dat we ze alleen naar een soort vakantieverblijf hebben gestuurd”.

muizenkooiDeze uitkomsten bieden voor ons mensen ook mogelijkheden. Stel je eens voor dat een dokter zijn patiënten een verandering van leefomgeving mag voorstellen. In plaats van bedrust lekker op twee weken vakantie kan voorschrijven.

Voor de muisjes geldt in ieder geval dat ze het absoluut beter doen in een ruimere kooi met speeltjes! Als we verder inzoomen op de speeltjes voor muizen dan kunnen we gebruik maken van het natuurlijke gedrag van muizen. Ze zijn nieuwsgierig en goede klimmers, dat vraagt dus om klimspeelgoed voor in het verblijf!

Qua kooi moet je alleen even opletten bij de traliekooien. De tralie afstand mag niet te groot zijn. Muisjes kunnen zich namelijk behoorlijk klein maken en zo door de tralies ontsnappen. Een maximale tralie afstand zou niet groter moeten zijn dan 7 mm. Er worden tegenwoordig gelukkig al speciale muizen kooien gemaakt die deze tralie afstanden in acht nemen en volledig zijn ingericht naar de wens van de muisjes.

Naast speeltjes en een ruime kooi kan voeding ook verrijking bieden in het verblijf. Strooi het muizenvoer eens door het verblijf of verstop het onder een laagje bodembedekking zodat de dieren moeten zoeken naar hun eten. Dit geeft een extra uitdaging!

 

speelgoed voor muizen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »