Mijn konijn heeft last van plakpoep, wat kan ik hieraan doen?

Mijn konijn heeft last van plakpoep, wat kan ik hieraan doen?

Er zijn verschillende verklaringen voor plakpoep bij konijnen.

Allereerst kan het zo zijn dat konijnen, nu dat het lekker weer is, los mogen lopen door de tuin en hierdoor veel groenvoer eten. Maar ook selectief eetgedrag waardoor ze te weinig ruwvezel binnen krijgen kan een oorzaak zijn. Een gevolg van plakpoep kan myiasis zijn.


beaphar anti-myiasisWat is Myiasis

Myiasis bij konijnen en cavia’s wordt vooral veroorzaakt doordat uitwerpselen aan de achterkant blijven vastzitten. Dit trekt vliegen aan om eitjes te leggen. De maden uit de eitjes eten zich door de huid heen en kunnen een bloedvergiftiging of infecties veroorzaken, waardoor het dier binnen 24uur kan sterven.

knaagdier shampooGoed wassen!

Als het konijn last heeft van plakpoed dan kan het beste eerst het konijn gewassen worden met bijvoorbeeld knaagdiershampoo. Als de vacht opgedroogd is, is een behandeling met Anti-Myiasis aan te raden. Dit voorkomt madenziekte.
Er bestaan ook droog shampoo, waarmee u het dier droog kunt wassen.

Hooi en voeding

care+ konijn beaphar konijnVervolgens is het belangrijk om de ontlasting weer goed te krijgen. Het beste is om geen groenvoer te geven maar veel hooi. Geef daarnaast brokjes met een hoog ruwvezelgehalte zoals bijvoorbeeld Care+ Konijn.

Beaphar Care+ Konijn is een speciaal voor konijnen ontwikkelde voeding. Deze bijzondere brokken hebben een samenstelling die precies is afgestemd op de voedingsbehoefte van het konijn. De smaakvolle brokjes bevatten naast een ruime hoeveelheid vezels ook een uitgebalanceerde verhouding van de meervoudig onverzadigde vetzuren Omega-3 & Omega 6 (uit maïs, tarwe, soja en vlaszaad), vitamine E voor de lichaamscellen, het juiste ruwvezelgehalte en smakelijke kruiden.
Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »