Kop, Ogen en Oren van de Syrische Hamster

Kop, Ogen en Oren van de Syrische Hamster

Als je de deksel van een tentoonstellingskooi van een kleine knager openmaakt, zie je als eerste de kop. Dat geeft een eerste indruk van de kwaliteit van het dier en daarom is het belangrijk dat die goed is. De huidige hamsters beginnen op dit moment wat beter te worden. In het verleden kwamen vooral lange, smalle hoofden voor met smalle, zeer grote oren. Het was een soort driehoek en deze, en andere fokfouten, komen helaas nog steeds voor. Bij de langharen zien we bijvoorbeeld kleine dieren met een insnoering achter de snorharen. De showhamster moet ook een rustig karakter hebben, zodat ze handtam zijn en daardoor ook de oren in een goede stand dragen.

Kopvorm

De kop is kort en op de kaken breed, met een niet spitse, maar brede en stompe snuit, zonder insnoering vlak achter van de snorharen. De kop is in verhouding tot het lichaam groot. Zo staat het beschreven in de standaard, maar met wat uitleg zal het beter te begrijpen zijn. Het hoofd kan het beste beschreven worden als dat van een speelgoedbeertje en zo rond als een pingpongballetje. Een goede Syrische hamster laat een gebogen neusbeen zien en een ronde schedel. De rechte neuslijn met een driehoekige vorm is een fout, die we nog veel tegen komen. De neus moet ook breed zijn met goed ontwikkelde kaken. De snorharen van een normaalhaar hamster staan zijdelings geplaatst. Dieren met naar voren geplaatste snorharen hebben een rex-gen in hun genen en dat is dus een fout.

Ogen

Hoe belangrijk ogen zijn, hoef ik u niet te vertellen. Niet alleen om te kijken, maar ze vertellen je heel veel over het dier. Als een dier niet gezond is, of angstig, kun je dat terugvinden in de ogen. De ogen van een Syrische hamster zijn bolvormig en vrij groot. Ze zijn iets uitpuilend en moeten helder en schoon zijn en een levendige indruk geven. Ogen die klein, verkeerd van vorm, of plaatsing zijn, zijn foutief, net als diepliggende ogen. Soms vertonen ze ook vlekken of andere oogbeschadigingen. Dieren die bang zijn knijpen soms hun ogen wat dicht, waardoor de indruk ontstaat van een verkeerde oogvorm. Ook zeer uitpuilende ogen moeten voorkomen worden, vanwege het gevaar van een oogbeschadiging, of zelfs oogverlies. Uiteraard moet het oog gezond zijn en de juiste kleur vertonen.

Oren

Je ziet bij een keuring van Syrische hamsters vele verschillende oorvormen en -inplanting. De standaard schrijft voor dat de oren in verhouding tot het hoofd vrij groot zijn. Ze moeten rechtop staan met een wijde inplanting. De oren zijn onbehaard en mogen geen vouwen vertonen bij in actie zijnde en volledig ontwaakte dieren. Als je het hoofd van een Syrische hamster bekijkt moet dit rond zijn. Dit betekent dat tussen de oren een licht gebogen schedel te zien is en dat de neusbelijning ook gebogen is. De wangen en kaken moeten breed zijn en mooi overgaan naar de neus, die zo breed mogelijk moet zijn. Er zijn toch wel wat dieren die een insnoering van de snuit, achter de snorharen, laten zien, wat vooral veel voorkomt bij de langharen. Dit is een fout die door selectie verbeterd kan worden. Een kubusvormige kop met een lange rechte neuslijn is een fout die we niet op de keurtafel willen zien. De oorinplanting is ook van belang. Er moet voldoende ruimte zitten tussen de oren en de inplanting moet ruim zijn aan de basis. De oren staan niet geheel recht bovenop de kop, maar zijn iets aan de zijkant geplaatst. De inplanting moet niet te laag worden en mag zeker niet lijken op een dumbo-rattenoor.

De oren moeten stevig van structuur zijn, zonder vouwen en beschadigingen. De oordracht tijdens de keuring is ook bepalend en daarom is het noodzakelijk om de dieren wakker te maken voordat ze op de keurplank verschijnen. Het beste is het om dit te laten doen door een ervaren fokker, zodat het dier de gelegenheid krijgt om rustig wakker te worden. Kop, ogen en oren leveren een belangrijke bijdrage aan de eerste indruk van het dier, ondanks dat hiervoor, -positie 2-, maar 10 punten behaald kunnen worden. Een eerste indruk van een dier is vaak bepalend voor de rest van de keuring. Het is belangrijk om deze punten goed vast te leggen in je foklijn, maar blijf zorgen voor een goed, groot formaat hamster.

Op de markt in Cairo kwam ik een kooi tegen met wildvang Syrische hamsters en ik was toen onder de indruk van het formaat van de dieren. In Engeland komen we soms ook dieren tegen die dit formaat bijna bereiken. Door teveel inteelt en verkeerde selectie (teveel jongen bij de moeder) worden de dieren steeds kleiner. Fok daarom niet te vroeg en niet met te kleine dieren. Voorkomdit probleem en ga voor een goede gezonde lijn dieren. Geef de dieren voldoende ruimte tijdens de opgroei en een zo gevarieerd mogelijke voeding met voldoende dierlijke eiwitten.

Bekijk en observeer je dieren uitgebreid, maak goede selecties en laat gezondheid voor schoonheid gaan. Sommige fokkers zijn behoorlijk stalblind en het oordeel van een collega-fokker kan verhelderend werken. Ga dus bij elkaar op bezoek, wees eerlijk en luister naar wat een ander van je dieren vindt. Zo kun je van elkaar leren en kunnen leuke en goede vriendschappen ontstaan, wat een dubbel plezier kan geven in je hobby.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »