Konijntjes in de winter buiten

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • 0
Konijntjes in de winter buiten

Konijnen kunnen over het algemeen goed tegen kou. Als konijnen de elke zomer en herfst al buiten hebben gezeten, bouwen ze namelijk een dikke wintervacht op. Met deze tips redden ze het prima buiten:

Goed buitenverblijf met nachthok

Logisch, maar wel erg belangrijk: een goed buitenverblijf met nachthok zodat ze beschut kunnen zitten en een extra dikke laag hooi of stro in het gehele hok. Ze vinden het vaak ook fijn om er een holletje in te maken, dus wees niet te zuinig.

Zorg dat het hok niet in de wind en/of regen staat en dat de opening van de wind af staat. 's Avonds kan de opening het beste afgedekt worden tegen de kou (bijv. met een deken).

Strenge vorst

Bij strenge vorst (- 10°) is het beter om het hok te verplaatsen naar een vocht- en tochtvrije schuur/garage. Bij vorst is het uiteraard ook belangrijk om in de gaten te houden dat het water niet bevriest. Eventueel kan een beetje Beaphar Druivensuiker aan het water toegevoegd worden, daar-mee wordt het vriespunt iets verlaagd en krijgt het konijn direct meer energie om het lichaam wamr te houden.

Drinkfles kan bevriezen!

In plaats van een drinkfles kan beter een drinkbak gebruikt worden, water in een metalen tuitje van de drinkfles bevriest sneller. Voor drinkflessen zijn er eventueel ook isolatie hoezen beschikbaar. Dit neemt niet weg dat water in een drinkbak uiteraard ook kan gaan bevriezen. Bij strenge vorst is het belangrijk om vaker per dag vers water te geven, het beste op gezette tijden. Zo weet het konijn wanneer hij kan drinken en kan er genoeg gedronken worden voor het water bevroren is.

Konijn liever naar binnen?

Toch het konijn liever naar binnen halen? Plaats het konijn dan niet in de huiskamer, maar in de garage, bijkeuken of een ander koel vertrek. Een konijn met wintervacht heeft het anders veel te warm binnen en kan zelfs oververhit raken.

Ouder of ziek konijn

Een konijn op leeftijd of een ziek konijn kun je beter niet buiten laten overwinteren. Deze dieren zitten vaak minder goed in de wintervacht en hebben een lagere weerstand. Hierdoor zijn ze niet goed bestand tegen kou.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »