Konijneneiland - Paradijs voor konijnen

Konijneneiland - Paradijs voor konijnen

Wist je dat ergens op deze wereld een konijneneiland bestaat? Het is echt waar! Een eiland dat alleen door konijnen bewoond wordt.

Op het Japanse mini-eiland Okunoshima leven meer dan 700 konijnen. Wat veel mensen niet weten is dat het eiland niet altijd een paradijs voor konijnen is geweest.

Giftige geschiedenis van het konijneneiland

Het eiland heet eigenlijk Okunoshiima, maar is omgedoopt tot “Usagi Jima” dat konijneneiland betekend. Zelfs de Jappanners noemen het zo. Het eiland is gelegen in de Seto Binnenzee. Het is ongeveer 5-10 minuten varen vanaf de kust om het eiland te bereiken.

In 1938 werd het eiland omgezet in een militaire zone. Niks geen konijntjes paradijs…. Chemische wapens ontwikkelen zoals mostergas en cyanide. Het eiland verdween zelfs uit de leer- en geschiedenisboeken en zelfs van de kaart! De Japanse regering wilde het eiland geheim houden. Zelfs scheepsroutes werden gewijzigd.

Proefkonijnen

Het eiland werd grondig opgeschoond. Ratten, marters vossen en katten werden met name vanwege de hygiëne uitgeroeid. Er werden konijnen als proefdier gebruikt. Het eiland en de activiteiten moesten bewaard blijven, daarom gingen arbeiders groepje konijnen per keer kopen op de veemarkten om zo onopvallend de populatie te bemachtigen die ze nodig hadden.

Na de oorlog in 1945 werden alle activiteiten gestopt en werken alle fabrieken op het eiland vernietigd door de Amerikanen.  De konijnen werden vrijgelaten en een groep mensen waaronder ouderen en mensen die dienst weigerden, moesten de dieren verzorgen.

Luchtkwaliteit

Er zijn bronnen die beweren dat de konijnen pas na de sluiting van de fabrieken op het eiland zijn losgelaten om de luchtkwaliteit te testen. We zullen er wel nooit achter komen, maar feit is wel dat er nu minstens 700 konijnen op het eiland wonen.

Verzorging door toeristen

De konijnen worden goed verzorgd door toeristen. Bij aankomst krijgen de toeristen informatie over hoe ze wel en niet om mogen gaan met de dieren. Veel toeristen nemen water en eten mee voor de dieren. Er mogen geen konijnen meegenomen worden van het eiland en er mogen ook geen konijnen losgelaten worden. Overal waar je kijkt zie je schalen met water staan, omdat het grondwater helaas nog vervuild is.

konijneneiland


Door de grote konijnen populatie is het ecosysteem o het eiland aangetast. Er is te weinig natuurlijk voedsel voor alle dieren. De konijnen zijn dus aangewezen op de verzorging van de toeristen. De dieren zijn hierdoor bijzonder tam en hebben geen angst voor de toeristen. Als iemand eten aan het geve nis dan verringen de konijntjes zich om als eerste bij je te zijn, maar dat heeft ook nadelen. In tijden van minder goed weer, komen ook minder toeristen met als gevolg minder eten voor de dieren. Een gemiddeld konijn wordt slechts twee jaar op het eiland.

Oorlog achter de rug

Met de oorlog achter de rug kunnen de dieren in vrede leven, maar niets is minder waar. Er zijn containers met giftige gassen ergens onder de grond begraven, die daar nog altijd liggen. Men denkt dat er nog ongeveer 11 containers begraven zijn.  Men weet tot op de dag van vandaag niet hoe veilig het eiland is. Het is ook nooit volledig schoongemaakt. Feit is wel dan konijnen graaf graven en het slechts een kwestie van tijd is totdat zij de containers tegenkomen.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »