Konijnen in de lente

Konijnen in de lente

Wist je dat Konijnen uit Spanje en Portugal komen? Qua klimaat is dat anders dan in Nederland, maar toch hebben de konijnen zich uitstekend aangepast aan ons kikkerland klimaat.

Konijnen leven in het wild onder de grond waar de temperatuur een stuk constanter is dan boven de grond. Hier bij ons thuis worden konijnen in een hok of kooi gehouden. De temperatuur in huis blijft vaak ook redelijk constant. Dat wordt anders als het konijnen buiten woont.

Buiten konijnen, zoals we onze buiten wonende vriendjes noemen, zijn beter bestand tegen weersveranderingen dan binnen konijnen. Met name de konijnen die binnen wonen moeten goed voorbereid worden op het buitenleven.

De lentekriebels

In de lente begint alles weer te groeien en te bloeien. De temperaturen zijn aangenamer en we nemen langzaam a zeker afscheid van de winter. Dit is ook de tijd van het jaar dat de hormonen bij de konijntjes beginnen op te spelen. Het is niet bij alle konijnen even goed merkbaar. Voedsters kunnen bijvoorbeeld schijnzwanger worden, rammen gaan meer sproeien, kortom de lente is in de lucht!

Konijn naar buiten

Als je een binnen konijn naar buiten wilt plaatsen, is de lente de beste tijd van het jaar om dat te doen. De temperaturen zijn niet te streng zoals in de winter en het is ook nog niet te warm zoals in de zomer.

Lente check

De grote lenteschoonmaak staat voor de deur. Het voorjaar is ook een mooi moment om het buitenhok onder handen te nemen. Heb je een houten konijnen hok? Dan is een likje beits misschien wel een goed idee. Dit zorgt ervoor dat het hok nog langer mee gaat.

Konijnen houden van graven, vervang of vul daarom het speelzand ook weer aan, zodat de dieren lekker buiten in het zand kunnen spelen.

Controleer het hok verder op beschadigingen na de winter en maak het ook goed dicht tegen roofdieren die zich mogelijk in de buurt ophouden.

konijnen borstelen ruiEen nieuw jasje

De bontjas mag uit bij de konijntjes, dus zullen veel konijnen lekker gaan verharen. Het ene konijn komt er beter doorheen dan het andere. Het is altijd goed om de dieren een handje te helpen door ze te borstelen en/of plukken. Pas op! Bij plukken trek je zachtjes de losse haren uit de vacht.

Parasieten

Met het mooie weer komen helaas ook de insecten en parasieten weer tevoorschijn. Als de winter streng is geweest dan zijn er vaak minder insecten en parasieten in het voorjaar. Het is altijd goed om de konijnen extra te beschermen tegen ongedierte en parasieten, door ze in te enten of te behandelen met een goed middel dat bescherming biedt, zoals anti-parasiet.

Het is ook goed om het hok goed schoon te maken en extra te behandelen. Zorg dat kiertjes zoveel mogelijk gedicht zijn. Ongedierte verstopt zich daar graan in en het is lastig schoon te maken.

Gras

Pas op met voorjaarsgras. Dit gras is jong en vers, maar ook heel eiwitrijk.  Niet alle konijnen kunnen daar even goed tegen. Laat je konijn daarom rustig wennen aan gras en neem een periode van 1 – 2 weken in acht voor deze wen periode.

Giftige planten

Pas ook op met giftige planten in de tuin als je konijn los in de tuin gaat rondlopen. Staan er planten tussen die giftig zijn, zorg er dan voor dat je konijn er niet bij kan of haal de planten weg.

Vitamine D

Dankzij zonlicht wordt vitamine D in de huid aangemaakt. Met name binnen konijnen kunnen hier een tekort aan krijgen. Zorg daarom naast een schaduw plek ook voor een plekje in de zon, zodat je konijn ook in het zonnetje kan liggen als hij dat wil en zo vitamine D aan kan maken.

ice podVoorbereiding voor de zomer

Tot slot is het goed om alvast voorbereidingen te treffen voor de zomer. Wees alvast voorbereid op warm weer. Zorg dat je verkoeling voor je konijntjes hebt, zodra de temperaturen gaan stijgen. Bij een temperatuur hoger dan 25°C wordt het te warm voor je konijn en heeft hij verkoeling nodig.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe Facebook Instagram
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »