Konijnen in de Lente en de Zomer

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in konijn, Verzorging
 • 0
Konijnen in de Lente en de Zomer

De verzorging van konijnen is in principe elk seizoen hetzelfde, toch zijn er dingen die verschillen. Hieronder een paar tips die handig kunnen zijn om aan te denken in de lente en de zomer.

Verzorgingstips voor in de Lente

Controle van de Ren

Veel konijntjes mogen vanaf de lente weer naar buiten. De Ren wordt dan uit de schuur gehaald of van zolder en klaargezet in de tuin, zodat de dieren weer lekker kunnen spelen. Denk er echter aan om de konijnen ren goed na te kijken op beschadigingen en repareer deze alvorens de konijntjes erin te zetten. Zo voorkom je uitbraak of eventueel letsel door beschadigde delen.

Even wennen

Konijnen die altijd binnen staan moeten eerst even wennen om weer buiten te zijn. Je moet ook goed uitkijken dat de konijntjes zich niet meteen voleten met nat gras, dit kan voor problemen zorgen van de maag en de darmen.

Grondige schoonmaak

Neem de tijd en voer op een mooie zonnige dag een grondige voorjaarsschoonmaak uit van het hok. Haal de konijnen voor die tijd even uit het hok en zet ze bijvoorbeeld even in de ren. Haal verder alles uit het hok en poets de hele binnenkant grondig schoon met ontsmettingsmiddel voor dierenhokken. In geval van een houten hok is het verstandig om het hok te controleren op spleten en kieren en deze waar mogelijk grondig te ontsmetten of dicht te maken.
Laat het hok vervolgens goed drogen.

Vliegenhorren

Om vliegen in het buitenhok in de zomer tegen te gaan kun je vliegenhorren gebruiken. Deze zijn vooral voor de zomer erg handig om de vliegen uit het buitenhok te houden.

Dierenarts bezoek

Ga met je konijn naar de dierenarts voor een halfjaarlijkse controle en vaccinaties (Myxomatose en VHS)


Verzorgingstips voor in de Zomer

Beschutting

De konijntjes zijn nu lekker buiten. Het is mooi weer en het zonnetje schijnt, maar pas op! De konijnen mogen nooit in de volle zon staan, zorg er daarom voor dat ze voldoende beschutting hebben om te schuilen voor de velle/hete zon.

Vliegenhorren

Neem maatregelen om vliegen te weren uit het konijnenhok en installeer vliegenhorren.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging voor de konijntjes. Het beste in de ochtend of op koele avonden.

Diarree

Let goed op diarree: maak uw konijn meteen schoon om vliegen te vermijden

Voerresten

Controleer het konijnenhok dagelijks op voerresten. Met name groenvoer kan in de zomer erg snel bederven en voor ongedierte in het hok zorgen

Weer in de gaten houden

We kennen ook in Nederland af en toe extreem weer, denk aan extreme hitte of heftige stortbuien. Hou daarom het weer in de gaten zolang de konijntjes buiten staan, zodat u niet voor verassingen komt te staan. In geval van hete dagen is het goed om:

 • Het buitenhok volledig in de schaduw te zetten.
  Water over het hok te laten lopen voor verkoeling.
  Een Icepod in het konijnenhok leggen zodat de konijnen er lekker op kunnen liggen en zo verkoeling krijgen.
  Een kom vers en koel water in het hok zetten
 • Seizoen groenvoer
  Laat u konijnen volop genieten van groenvoer van het seizoen. Dat zal de weerstand versterken en de konijnen kracht geven voor de komende winter.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »